20.04. Onneksi olkoon: Nella, Neela, Lauha | Palaute
Koko Helsinki

Helsingin seurakuntien tarjoaman avun monet muodot

27.09.2018, 16:29
Auttaminen on kirkon perustehtäviä; monet Helsingin seurakuntayhtymän työntekijöistä onkin palkattu auttamaan. Työntekijöiden lisäksi kaupungissa toimii vapaaehtoisten auttajien joukko.

hsrky auttamiseen käytetyt varat 2017



Helsingin seurakunnissa on lähes 80 diakoniatyöntekijää, joiden tukena on moniammatillinen yhteisen seurakuntatyön diakonia. Siihen kuuluvat muun muassa eri vammaisryhmille suunnattu toiminta, erityisdiakonian Hermannin diakoniatalon toiminta ja erityisnuorisotyö Snellu. Seurakuntayhtymä myös ylläpitää Lehtisaaren nuorisokotia ja Mustasaaren toimintakeskusta.

Näiden toimintojen rahoittamiseen Helsingin seurakuntayhtymän yhteisen seurakuntatyön rahoista käytettiin vuonna 2017 yhteensä 504 5000 euroa. Lisäksi seurakuntayhtymä myöntää rahaa diakonisiin avustuksiin, diakonialeireihin ja diakoniaprojekteihin. Näitä auttamismuotoja seurakuntayhtymä ja seurakunnat tekevät tiiviissä yhteistyössä.

Diakoniatyöntekijä antaa aineetonta ja aineellista tukea

Seurakuntien diakoniatyöntekijöiden antama taloudellinen tuki on joko elintarvikeapua tai maksusitoumuksia ja lahjakortteja. Diakoniatyöntekijän kautta voi myös hakea seurakuntayhtymän erityisestä rahastosta jaettavaa kriisiavustusta.

Diakoniatyöntekijän tehtäviin kuuluu avustusten myöntämisen lisäksi myös paljon ohjaamista ja ratkaisujen etsimistä sekä asiakkaan rinnalla kulkemista. Monet diakoniatyöntekijät järjestävät myös sururyhmiä, leirejä, retkiä ja virkistyspäiviä.

Tukea tarpeeseen

Diakoniatyössä pyritään vastaamaan yhä paremmin kaupunkilaisten tarpeisiin. Esimerkiksi syksyllä 2017 järjestettiin Sovinto100 -ratkaisupaja, jossa diakoniatyön asiakkaat miettivät yhdessä päättäjien kanssa ratkaisuja ongelmiin.

− Etsimme tapoja saada helsinkiläisten ääni kuuluville ja otamme heitä mukaan työn suunnitteluun ja apukohteiden tunnistamiseen, diakonian päällikkö


Diakoniatyön johtaja Kirsi Rantala



Diakonian päällikkö Kirsi Rantan mukaan diakoniatyö pyrkii vastaamaan entistä paremmin helsinkiläisten tarpeisiin.

Kirsi Rantala kertoo.

Diakoniatyöntekijät ovat ottaneet käyttöön uusia työtapoja sekä lähteneet liikkumaan ympäri kaupunkia vaikka kahvikärryn kanssa.

− Monet diakoniatyöntekijät haluavat muuttaa tavanomaisia rutiineja. Toisella tavalla tekemällä on mahdollista saada enemmän vaikuttavuutta, Rantala sanoo.

Katto pään päälle

Vuoden 2017 alussa monet seurakunnat antoivat tilojaan turvapaikanhakijoiden ja asunnottomien hätämajoitukseen: majapaikka löytyi joskus kirkon lattialta, joskus taas jumppasalista. Seurakunnat olivat aktiivisesti mukana hätämajoitusten tarjoamisessa ja myös vapaaehtoisia saatiin hyvin mukaan.

Majoitusvuoro kiersi aluksi kirkosta toiseen. Kun Hermannin diakoniatalo ryhtyi ottamaan hätämajoittujia vastaan, apua tarvitseville pystyttiin tarjoamaan yksi ja pysyvä osoite, jolloin auttaminen tehostui. Diakoniatalon työntekijät pystyivät paremmin tutustumaan majoittautujiin ja keskittymään heidän ongelmiensa vähentämiseen.

Diakoniatalolla oli vuonna 2017 yhteensä 8 600 yöpymistä hätämajoituksessa.

Lue lisää hätämajoituksesta Kirkko & kaupunki -lehden jutusta. Ja myös sen päättymisestä.

Erityisdiakonia toimii Hermannissa

Erityisdiakonian toimipiste on Hermannin diakoniatalossa . Talossa työskennellään esimerkiksi tukiasuntojen vuokralaisten, päihteistä kärsivien, vankilasta vapautuneiden, asunnottomien ja paperittomien turvapaikanhakijoiden kanssa. Diakoniatalossa on päivätoimintaa kuutena päivänä viikossa ja siellä tarjotaan lounasta. Vuonna 2017 ruokavieraita oli 5300.

Erityisdiakonian asuttamisyksikössä on noin 50 tukiasuntoa. Asukasohjaajat toimivat asukkaiden tukena ja auttavat esimerkiksi asumiseen, opiskeluun ja työnsaantiin liittyvissä asioissa. Tukiasunnon vuokrasopimus tehdään aluksi puoleksi vuodeksi ja pisimmillään tukiasunnossa voi asua neljä vuotta.

Kesäparatiisi saaressa, keskustelupaikka kappelissa

Mustasaari on helsinkiläisten kesäparatiisi. Se tarjoaa mahdollisuuden virkistymiseen kaikille avoimessa saaressa. Vuonna 2017 yhteensä 765 henkilöä sai oman seurakunnan diakoniatyön kautta Mustasaari-kortin, jolla sai veloituksetta lauttamatkat, aterian ja pullakahvit saaressa.

Keskellä Helsinkiä puolestaan Kampin kappeli on tavoittanut turistien ja tavallisten ohikulkijoiden lisäksi myös kaikkein hädänalaisimpia kaupunkilaisia. Työntekijät kävivät yhteensä lähes 1 500 keskustelua ja kappelissa kävi yhteensä noin 277 000 ihmistä.

Kappelin toiminnasta valmistui selvitys, jonka voit lukea tarkemmin tutkimuksesta ja siitä kertovasta Kirkko & kaupunki -lehden jutusta.

Diakoniaprojekteissa kokeillaan uutta

Helsingin seurakuntayhtymä tukee samanaikaisesti noin kymmentä diakoniaprojektia. Ne ovat tavallisesti kolmevuotisia ja niiden työ tehdään seurakunnissa ja yhteisen työn yksiköissä.

Seurakunnat voivat hakea yhtymältä kehittämisrahaa uuteen kohteeseen. Selvityksen jälkeen yksittäinen hanke voi saada 42 000 euroa vuodessa, mikä käytännössä menee yhden työntekijän palkkaan ja työnantajan sivukuluihin.

Projektien haasteena on ollut sekä hyvien toimintatapojen levittäminen eri seurakuntiin että kootun taitotiedon juurruttaminen omaan seurakuntaan. Siksi usein on tehty niin, että seurakunnan oma diakoniatyöntekijä keskittyy tekemään projektia ja hänen tilalleen palkataan uusi diakoniatyöntekijä perustyöhön.

Monen hankkeen kautta on löytynyt uusia autettavia kohderyhmiä. Esimerkiksi raha-asioiden neuvonnan projektissa alaan perehtyneet vapaaehtoiset auttavat talousvaikeuksiin joutuneita ihmisiä, ja hoivamuusikko tuo uudenlaisen väylän lähestyä muistisairaita tai ikääntyviä.

Kauppakeskus Arabiassa tehty kauppakeskustyön projekti päättyi vuoden 2017 lopussa, mutta kauppakeskuksen Olkkarista ja sen vapaaehtoistoiminnasta tuli pysyvä osa seurakunnan työtä.

Lisää Olkkarista Kirkko & kaupunki -lehden jutusta.

Vuonna 2017 oli käynnissä yhteensä neljätoista eri vaiheessa olevaa hanketta, joiden aiheet vaihtelivat vanhusten yksinäisyyden lievittämisestä ja kotisairaanhoidon asiakkaiden hengellisen tuen kehittämisestä maahanmuuttajanuorten radikalisoitumisen ehkäisemiseen ja paperittomien tukemiseen.

Lue lisää paperittomia tukevasta Ristin suojassa -hankkeesta.

Raha-asianeuvonta Rarin vapaaehtoinen kertoo videolla tekemästään vapaaehtoistyöstä