05.12. Grattis: Selma | Respons
Hela Helsingfors

Vigsel och bröllop 2021

11.03.2021, 14:07 /  uppdaterad 26.04.2021, 11:24
Planerar ni bröllop? Grattis! Så roligt att just ni beslutat er för att gifta er. Här har vi samlat våra bästa tips för bröllop i pandemitider.
Hur ska det går med vårt bröllop?

Video: Vigselinfo med kyrkoherden

Ska man ordna litet bröllop nu eller skjuta upp? Får man pussas vid altaret och vad minns du egentligen av din egen vigsel? Häng med kyrkoherde Daniel Björk på bröllopsinfo där han går igenom vigselformuläret och svarar på de vanligaste frågorna om kyrklig vigsel:

Video: 25 populära bröllopsmarscher

Det finns ett stort antal bröllopsmarscher att välja mellan, men också annan musik kan förekomma under en vigsel. Här kommer ett smakprov på 25 populära bröllopsmarscher:

Vi ställde inte in, vi ställde om

Hur gör man ett bröllop i dessa tider så att det känns bra? Hur inkluderar man de äldsta som önskar vara med men kanske inte kan?

I ett samtal online diskuterar journalisterna Michaela Rosenback och Johanna Långbacka om sommarbröllop under en pandemi.

Michaela gifte sig ifjol och tycker att det lilla bröllopet skapade en familjär, rörande och närvarande känsla. ”Vi tvingades tänka om helt men i slutändan blev det fantastiskt fint."

Johanna ska gifta sig i sommar. Hon har länge sett fram emot sitt bröllop, men letar nu efter ivern att planera det. Varför lägga ner all tid och energi på något som man kanske ändå tvingas ställa in?

Lyssna på samtalet som hölls online den 12 april 2021:

Var ska ni gifta er?

Utgångspunkten är att alla kyrkliga förrättningar ska kunna hållas trots restriktioner och begränsningar, men med begränsat antal deltagare. I praktiken är bäst att ni som planerar bröllop är i kontakt med er församling och vigselpräst för att tillsammans få svar på vilken mängd gäster er vigselkyrka drar med tanke på coronarestriktionerna. Här hittar du kontaktuppgifter till Helsingfors församlingar:

Ta kontakt om du har frågor! Vi svarar gärna!

Elina Manninen

Tio ordspråk för ett långt äktenskap

1. Låt det som är bra betyda mer än allt som kunde förbättras. Guldkorn är mer värda än högar av sand.

2. Likadana pusselbitar passar inte ihop. Fascineras av era olikheter.

3. Det som finns inom parentes räknas först. Man måste först få sova, äta och lugna ner sig innan man kan lösa kriser. Ändra på ordningen på egen risk.

4. I äktenskap som i trädgårdsskötsel: försök hellre förstå än att kontrollera.

5. Ingen utlandsresa i år? Åk på safari i din partners inre värld. Det finns alltid något nytt att upptäcka.

6. Rinnande vatten förblir friskt så som den som ger till relationen utan att räkna. Stillastående vatten luktar snart illa.

7. Tid behövs för att hitta tillbaks till varann men ibland ryms en evighet i en blick.

8. Ibland får man låta orden vila och huden tala sitt eget språk.

9. Irritation föds ur en överdimensionerad uppskattning av de egna preferensernas viktighet.

10. Zooma ut och se att det röriga och oplanerade är nödvändiga pixlar där både ljus och skuggor skapar ett rikt gemensamt liv.

Anna Korkman Lopes, familjerådgivare i Helsingfors

Läs mer om äktenskap ur familjerådgivarens synvinkel

Prästen Emilia håller en blombukett
Fem tips inför bröllopsdagen

Spännande, pirrigt, härligt - jobbigt? Vi bad bloggare och youtubern Emiliapappi ge fem tips inför bröllopsdagen.

  1. Gör bröllopet personligt
  2. Våga festa smått
  3. Gör äktenskapsförord
  4. Tänkt äktenskap istället för bröllopsfest
  5. Stressa inte för dagen

Jag önskar att alla brudpar modigt gör sin bröllopsdag personlig och ordnar en fest som liknar dem själva. Sådant som inte känns bra behöver man inte ta med bara för att gästerna förväntar sig det. Att kasta strumpeband, stampa i golvet vid tårtskärning eller andra traditionella bröllopslekar behöver inte finnas med på programmet. Ifall bröllopstraditioner känns främmande är det inget att stressa för. Det viktiga är att paret själv trivs på sin stora dag. Man kan gå fram till altaret i träningsskor istället för festskor, man kan säga “ja” på sommarstugans veranda och man kan bröllopsfika på sitt favoritcafé. På bröllopsfesten kan man koncentrera sig på att äta gott och umgås med nära och kära utan desto mera program.

Små vigslar är ofta väldigt stämningsfulla och rörande.

Tanken på ett storslaget bröllop där man själv står i centrum för allas blickar, gör också många obekväma och nervösa. Kyrkbröllop behöver ändå inte vara stora och pampiga, en liten fest kan vara lika fin. Man kan gifta sig i kyrkan med endast de närmaste eller bara några vittnen närvarande. Församlingen kan se till att det finns vittnen på plats. Ett litet bröllop kan ordnas i kyrkan eller i ett kapell. I huvudstadsregionen finns många vigselplatser som lämpar sig för mindre sällskap. Vigseln kan också ordnas på något ställe som är särskilt kärt för just er, t.ex. hemma i vardagsrummet eller ute i naturen. Små vigslar är ofta väldigt stämningsfulla och rörande. Det viktiga med kyrkbröllop är att vi ber om välsignelse för paret och inför Guds ansikte gläds över deras kärlek. Välsignelsen handlar om Guds närvaro under den viktiga dagen och kärlek till oss människor. Välsignelsen påminner också om att äktenskapet inte ligger enbart i parets egna händer, utan att också Gud bär dem som ett gift par.

Äktenskapsförord innebär inte brist på förtroende, det är ett tecken på kärlek både mot sig själv och sin partner.

När man förbereder sig inför bröllopsdagen är det bra att komma ihåg att äktenskap är både nöd och lust. Om jag fick ge ett praktiskt tips till alla brudpar, skulle jag uppmuntra dem att skriva äktenskapsförord. Innan vigseln säger många att de inte upplever äktenskapsförord som nödvändigt eftersom de inte tänker skiljas. Ingen gifter sig med utgångspunkten att man ska skiljas, ändå kan det bli så. Äktenskapsförord innebär inte brist på förtroende, det är ett tecken på kärlek både mot sig själv och sin partner. Det handlar om viljan att ta hand om bådas egendom och framtid. Om man i framtiden råkar ut för skilsmässa så har man en sak mindre att bekymra sig över.

Prata om vad äktenskapet betyder för er, om vilka förväntningar ni har och om hur man gör för att dra åt samma håll i livet.

Många par lägger ner mycket tid på att planera bröllopsdagen, och mycket energi på festförberedelserna. Ändå handlar det bara om en enda dag – det skulle vara viktigare att satsa på dagarna som följer. Jag önskar att alla par skulle göra lika stora kraftansträngningar för att ta hand om sitt äktenskap som de gör inför bröllopsdagen. Det lönar sig att satsa på äktenskapet när allt är bra, då bär det också under svårare dagar. Prata om vad äktenskapet betyder för er, om vilka förväntningar ni har och om hur man gör för att dra åt samma håll i livet. Det är också värt att komma ihåg att det i vigselformuläret inte frågas efter kärlek, utan efter viljan att älska. Den viljan kan bära i många stunder.

Som vigselpräst har jag märkt hur världen omkring försvinner när man står vid altaret tillsammans med ett brudpar.

Bröllopsdagen handlar sist och slutligen om att man tillsammans med sina nära och kära gläds över kärleken. Istället för att prestera kan ni fokusera på att njuta av dagen. Det är onödigt att oroa sig över små detaljer som färgen på servetterna och smaken på bröllopsgodiset. Ingen kommer ihåg sånt om några år. Däremot minns man den varma stämningen från en bröllopsfest. Det viktiga är att tillsammans med sina närmaste stanna upp, njuta av dagen och glädjas över kärlek och välsignelse. Som vigselpräst har jag märkt hur världen omkring försvinner när man står vid altaret tillsammans med ett brudpar. I den stunden finns endast kärleken.

Emilia Turpeinen, präst i Kyrkslätt

Hääpari shampajalasit kädessä morsiammella ruusukimppu

Några användbara länkar: