14.09. Grattis: Ida | Respons
Hela Helsingfors

Vigsellistan: Steg för steg mot altaret

11.03.2021, 14:07 /  uppdaterad 29.02.2024, 08:42
Spännande, pirrigt, härligt - jobbigt? Här har vi samlat tips, videor och praktiska länkar gällande kyrklig vigsel och bröllopsplanering.
Piirretty kuva, jossa kyyhkyset pitävät kyltti, jossa lukee i nöd och lust

1. Boka vigselplats

a) Tidpunkt

b) Plats

I praktiken är bästa att ni först är i kontakt med er egen församling. Här hittar du kontaktuppgifter till huvudstadsregionens församlingar:

Esbo svenska församling

Grankulla svenska församling

Johannes församling (Helsingfors centrum)

Matteus församling (Östra Helsingfors)

Olaus Petri rikssvenska församling

Petrus församling (Norra och västra Helsingfors)

Tyska församlingen (Deutsche Gemeinde)

Vanda svenska församling

Kontaktblankett för hela Helsingfors

Ta också gärna kontakt om ni har frågor!


Valkopukuinen morsian käsissään pinkkisävyinen hääkimppu.

2. Ansök om hindersprövning

Med prövningen försökrar man sig om att det inte finns lagliga hinder för vigsel. Sådana hinder kan vara nära släktskap, ett äktenskap som är i kraft eller att en person är minderårig.

Här kan ni ansöka på webben

3. Boka präst och kantor

4. Förbered dig på en dag som du alltid kommer att minnas

Jag önskar att alla brudpar modigt gör sin bröllopsdag personlig och ordnar en fest som liknar dem själva. Sådant som inte känns bra behöver man inte ta med bara för att gästerna förväntar sig det.

Att kasta strumpeband, stampa i golvet vid tårtskärning eller andra traditionella bröllopslekar behöver inte finnas med på programmet. Ifall bröllopstraditioner känns främmande är det inget att stressa för. Det viktiga är att paret själv trivs på sin stora dag.

Man kan gå fram till altaret i träningsskor istället för festskor, man kan säga “ja” på sommarstugans veranda och man kan bröllopsfika på sitt favoritcafé. På bröllopsfesten kan man koncentrera sig på att äta gott och umgås med nära och kära utan desto mera program. / Emilia Turpeinen, präst


lukkoja sillan kaiteessa rakkaus

5. Lysning

Då ni begär hindersprövning blir ni tillfrågade om ni vill att prövningen och/eller vigseln ska offentliggöras i gudstjänsten i församlingen, i församlingsbladet eller på församlingens webbplats.

Det är tradition att prästen i söndagens gudstjänst läser upp att paret tänkt ingå äktenskap. Det kallas för lysning. Församlingen ber för paret som tillsammans med sina släktingar brukar delta i gudstjänsten.

6. Vigselsamtal

Prata om vad äktenskapet betyder för er, om vilka förväntningar ni har och om hur man gör för att dra åt samma håll i livet.

Många par lägger ner mycket tid på att planera bröllopsdagen, och mycket energi på festförberedelserna. Ändå handlar det bara om en enda dag – det skulle vara viktigare att satsa på dagarna som följer. Jag önskar att alla par skulle göra lika stora kraftansträngningar för att ta hand om sitt äktenskap som de gör inför bröllopsdagen.

Det lönar sig att satsa på äktenskapet när allt är bra, då bär det också under svårare dagar. Prata om vad äktenskapet betyder för er, om vilka förväntningar ni har och om hur man gör för att dra åt samma håll i livet. Det är också värt att komma ihåg att det i vigselformuläret inte frågas efter kärlek, utan efter viljan att älska. Den viljan kan bära i många stunder. / Emilia Turpeinen, präst

7. Träff med kantorn

Välj psalmer och musik för vigseln‍. Det finns ett stort antal bröllopsmarscher att välja mellan, men också annan musik kan förekomma under en vigsel. I videon nedan hittar du ett smakprov på 25 populära bröllopsmarscher. I Psalmboken på webben finns det många fina vigselpsalmer.

8. Fatta beslut gällande efternamn

9. Ringarna

10. Ta det lugnt, det kommer gå bra!

Som vigselpräst har jag märkt hur världen omkring försvinner när man står vid altaret tillsammans med ett brudpar.

Bröllopsdagen handlar sist och slutligen om att man tillsammans med sina nära och kära gläds över kärleken. Istället för att prestera kan ni fokusera på att njuta av dagen. Det är onödigt att oroa sig över små detaljer som färgen på servetterna och smaken på bröllopsgodiset. Ingen kommer ihåg sånt om några år.

Däremot minns man den varma stämningen från en bröllopsfest. Det viktiga är att tillsammans med sina närmaste stanna upp, njuta av dagen och glädjas över kärlek och välsignelse. Som vigselpräst har jag märkt hur världen omkring försvinner när man står vid altaret tillsammans med ett brudpar. I den stunden finns endast kärleken. / Emilia Turpeinen, präst


Piirretty kuva, jossa kyyhkyset pitävät kyltti, jossa lukee i nöd och lust



Vi ställde inte in, vi ställde om

Hur gör man ett bröllop i dessa tider så att det känns bra?

I ett samtal online diskuterar journalisterna Michaela Rosenback och Johanna Långbacka om sommarbröllop under en pandemi.

Michaela gifte sig sommaren 2020 och tycker att det lilla bröllopet skapade en familjär, rörande och närvarande känsla. ”Vi tvingades tänka om helt men i slutändan blev det fantastiskt fint."

Johanna planerade sitt bröllop våren 2021. Hon har länge sett fram emot sitt bröllop, men letar nu efter ivern att planera det. Varför lägga ner all tid och energi på något som man kanske ändå tvingas ställa in?

Lyssna på samtalet som hölls online den 12 april 2021:


Tio ordspråk för ett långt äktenskap

1. Låt det som är bra betyda mer än allt som kunde förbättras. Guldkorn är mer värda än högar av sand.

2. Likadana pusselbitar passar inte ihop. Fascineras av era olikheter.

3. Det som finns inom parentes räknas först. Man måste först få sova, äta och lugna ner sig innan man kan lösa kriser. Ändra på ordningen på egen risk.

4. I äktenskap som i trädgårdsskötsel: försök hellre förstå än att kontrollera.

5. Ingen utlandsresa i år? Åk på safari i din partners inre värld. Det finns alltid något nytt att upptäcka.

6. Rinnande vatten förblir friskt så som den som ger till relationen utan att räkna. Stillastående vatten luktar snart illa.

7. Tid behövs för att hitta tillbaks till varann men ibland ryms en evighet i en blick.

8. Ibland får man låta orden vila och huden tala sitt eget språk.

9. Irritation föds ur en överdimensionerad uppskattning av de egna preferensernas viktighet.

10. Zooma ut och se att det röriga och oplanerade är nödvändiga pixlar där både ljus och skuggor skapar ett rikt gemensamt liv.

Anna Korkman Lopes, familjerådgivare i Helsingfors

Läs mer om äktenskap ur familjerådgivarens synvinkel

Hääpari shampajalasit kädessä morsiammella ruusukimppu

Nöd- och lust-kväll: Öppen bröllopsplanering

För dig som funderar över att dela vardagen med någon, i nöd och lust.

Du måste inte ha prickat in vigseldatum och festplanerna behöver inte vara storslagna - du som är nyfiken på att dela vardagen med någon i nöd och lust är välkommen!‍

Kvällen är ett samarbete mellan de svenskspråkiga församlingarna i Helsingfors. Välkommen!

Några användbara länkar: