22.05. Onneksi olkoon: Hemminki, Hemmo | Palaute
Koko Helsinki

Miten rippikoulu käydään?

18.07.2018, 10:23

Miten rippikouluun ilmoittaudutaan?

Seurakunta kutsuu rippikouluun kirjeellä kaikkia seuraavana vuonna 15 vuotta täyttäviä seurakunnan jäseniä. Kutsukirjeet ja ilmoittautumislomakkeet postitetaan syyskuussa. Ilmoittautuminen tapahtuu seurakunnan sähköisen palvelun kautta lokakuussa. Rippikouluryhmä ilmoitetaan loppuvuodesta, ja rippikoulu alkaa seuraavan vuoden alussa.

Millaisia rippikouluvaihtoehtoja on tarjolla?

Rippikoulu käydään usein kesällä noin viikon mittaisella leirillä. Ripariryhmä kokoontuu leiriä edeltävän talven ja kevään aikana ja osallistuu jumalanpalveluksiin ja seurakunnan muuhun toimintaan. Oman seurakunnan osallistumisjakso kuuluu rippikouluun myös silloin, kun nuori haluaa käydä kristillisen järjestön tai harrastukseen liittyvän rippikoulun.

Rippikoulu on mahdollista käydä myös päiväryhmässä kaupungissa, jolloin yöt nukutaan kotona. Rippikouluja järjestetään lisäksi koulun hiihtoloman aikana ja harrastusten parissa (esimerkiksi musiikki, taide, laskettelu ja vaellus).

Erityisryhmille järjestetään omia rippikouluja. Oppimisen tai muista erityistä huomiota vaativista haasteista kannattaa jutella ajoissa rippikoulun ohjaajien kanssa, jotta ne voidaan ottaa huomioon rippikoulun toteuttamisessa.

Voiko rippikouluun osallistua, vaikka ei kuulu kirkkoon?

Myös kirkkoon kuulumattomat ovat tervetulleita rippikouluun. Yhteystiedot tulee ilmoittaa rippikoulupapille tai kirkkoherranvirastoon, sillä seurakunnalla ei ole kirkkoon kuulumattomien osoitetietoja.

Vain seurakunnan jäsenet voidaan konfirmoida. Jos nuorta ei ole kastettu, hänet kastetaan ennen konfirmaatiota, perheen ja papin kanssa yhdessä sopien. Kirkkoon liittyvän nuoren on saatava kirjallinen suostumus huoltajiltaan. Jos nuori ei voi tai halua liittyä kirkkoon, eikä häntä voida siksi konfirmoida, on hän tervetullut osallistumaan konfirmaatiojumalanpalvelukseen seurakunnan joukossa.

Voiko osallistua muun kuin oman seurakunnan rippikouluun?

Rippikoulun voi käydä myös muussa kuin omassa seurakunnassa. Kysy lisätietoja ja ohjeita rippikoulun järjestävästä seurakunnasta. Jos osallistujapaikkoja on vähemmän kuin tulijoita, oman seurakunnan jäsenet ovat etusijalla.

Voiko rippikoulun käydä, vaikka ei voi osallistua leiriä edeltäviin tapaamisiin?

Kun rippikouluun ilmoittaudutaan, on hyvä varautua raivaamaan kalenterista tilaa ryhmän yhteisiin tapaamisiin ennen leiriä. Jos tapaamiset osuvat päällekkäin harrastuksen kanssa, sovi hyvissä ajoin käytännön järjestelyistä valmentajan tai harrastusohjaajan kanssa, jotta täysipainoinen osallistuminen ainutkertaiseen rippikouluun on mahdollista.

Mitä rippikoulu maksaa?

Rippikoulujen hinnat vaihtelevat rippikoulutyypin mukaan. Leirimuotoinen rippikoulu maksaa useissa seurakunnissa 140 e, harrastusrippikoulu noin 250-580e. Kaupunkirippikoulut voivat olla ilmaisia tai niissä on muutaman kymmenen euron ruokamaksu. Täsmällisemmät hinnat löytyvät seurakuntien omilta rippikoulusivuilta tai kirkkoherranvirastosta.

Vähävaraisuus ei ole este käydä rippikoulua. Rippikoulumaksusta voi hakea vapautusta – kysy käytännön ohjeet rippikoulun järjestävästä seurakunnasta.

En osaa puhua paljon suomea. Voinko silti käydä rippikoulun?

Voit, ota rohkeasti yhteyttä vieraskielisen seurakuntatyön työntekijöihimme.‍