02.10. Onneksi olkoon: Valio | Palaute
Koko Helsinki

Kuka vihkii ja missä?

22.01.2021, 11:42
Helsingin seurakunnat tarjoavat käyttöön ilmaiseksi yli 50 kirkkoa ja kappelia, joista löytyy tila monenlaisiin vihkitilaisuuksiin. Valittavananne on Tuomiokirkon tai Johanneksenkirkon juhlavuus, Temppeliaukion tai Viikin kirkon moderni tai Puotilan kappelin historiallinen, intiimi ilmapiiri. Kirkko voi olla se paikka, joka luo tärkeälle päivällenne arvokkaan ilmapiirin ja tekee vihkimisestä erityisen tilaisuuden.

Vihkiminen voidaan suorittaa lähes missä tahansa: kirkossa, kotona, luonnossa.. siis paikassa, jonne onnistutte vihkipapin houkuttelemaan.

Häät voidaan pitää pienimuotoisesti kahden todistajan läsnäollessa jopa niin että, seurakunta huolehtii todistajat paikalle. Toisaalta paikalle voi kutsua koko suvun ja kaikki ystävät juhlistamaan suurta päivää. Vihkiminen voidaan yhdistää myös kastetilaisuuteen tai kodinsiunaamiseen. Tärkeintä on, että päivä on vihkiparin näköinen.

Seurakunnan tilat ovat vihkitoimituksiin ja hääjuhliin yleensä maksuttomia. Kirkon varaus tehdään seurakunnan kirkkoherranvirastossa, josta saa tietoa myös varausjärjestelyistä. Vihkitilaisuuden päivään ja kellonaikaan voi vaikuttaa vihkiparin toiveiden lisäksi muiden tilaisuuksien määrä vihkikirkossa.

Suosituimmat kirkot kuten Tuomiokirkko, Johanneksenkirkko, Mikael Agricolan kirkko, Puotilan kappeli, Ruoholahden kappeli, Suomenlinnan kirkko, Temppeliaukion kirkko ja Vanhakirkko ovat erittäin suosittuja. Siksi tilavaraustaan saattaa joutua sovittelemaan. Erityisesti kesälauantait ovat kysyttyjä, joten kirkkojen varauksia kannattaa kysellä kirkkoherranvirastosta jo edellisenä syksynä.

Samaa sukupuolta olevat parit voivat tiedustella tiloja 11 seurakunnasta (kymmenestä suomenkielisestä ja yhdestä ruotsinkielisestä) ja valita yhteensä 27 kirkkorakennuksen joukosta. Käytettävissä ovat muun muassa keskustasta Tuomiokirkko, Vanhakirkko, Johanneksenkirkko sekä Mikael Agricolan kirkko, Suomenlinnan kirkko, Kallion ja Alppilan kirkot, Huopalahden kirkko Haagasta, Paavalinkirkko, Malmin seurakunnan alueella olevat kuusi kirkkoa muun muassa Viikin kirkko, Oulunkylän alueella sekä Oulunkylän vanha että uusi kirkko, Käpylän ja Maunulan kirkko, Pakilassa Hyvän Paimen kirkko, Vartiokylän ja Matteuksenkirkon ohella Puotilan kappeli, Munkkiniemen ja -vuoren kirkot, Töölön kirkko ja Temppeliaukion kirkko.

Kaikki seurakunnat myös vuokraavat tilojaan juhlakäyttöön. Kun kyse on kirkollisesta toimituksesta, tilojen käyttö on lähtökohtaisesti ilmaista. Asia kannattaa varmistaa tapauskohtaisesti seurakunnasta.

Vihkipaikan valinnassa on otettava huomioon toimituksen jumalanpalvelusluonne ja kirkollisen vihkimisen erityislaatu. Jos vihkiminen ei ole kirkossa ja vihkipari niin haluaa, paikalle voidaan rakentaa valkoisella liinalla verhoiltu alttari, jota koristavat kynttilät, kukat ja krusifiksi. Alttarin eteen voidaan järjestää myös polvistumismahdollisuus samaan tapaan kuin kirkossa. Vihkipaikan koristelussa on hyvä ottaa huomioon toimituksen liturginen väri eli valkoinen.

Kuka vihkii?

Vihkipappi on tavallisesti jommankumman vihittävän kotiseurakunnasta, mutta vihkipapiksi voi etukäteen pyytää esimerkiksi omaa rippi- tai perhepappia. Helsingin seurakuntayhtymä ei ylläpidä listaa papeista, jotka aikovat vihkiä tai siunata samaa sukupuolta olevan parin. Helsingistä kuitenkin löytyy pappeja, jotka ovat valmiita vihkimään tai siunaamaan myös nais- ja miespareja. Papit kertovat itse periaatteistaan ja käytännöstään.

Jos vihkipappi hankitaan itse, papin nimi ilmoitetaan kirkkoherranvirastoon tilan varauksen yhteydessä. Pappi on syytä varata hyvissä ajoin.

Avioliiton esteiden tutkinta tehdään Helsingin seurakuntayhtymän keskusrekisterissä, ja tutkintapyyntö on jätettävä viimeistään seitsemän päivää ennen vihkitilaisuutta. Todistus avioliiton esteiden tutkinnasta on voimassa neljä kuukautta.

Toimituskeskustelu

Vihkipapin kanssa on hyvä sopia tapaamisesta ennen vihkitilaisuutta. Keskustelun ajankohta kannattaa sopia hyvissä ajoin. Toimituskeskustelussa keskustellaan vihkimiseen liittyvistä asioista, kuten kaavan sisällöstä, toimituksen luonteesta ja papin mahdollisesta osallistumisesta hääjuhlaan. Vihkikaavat sisältävät vaihtoehtoisia osioita, joista päätetään keskustelun aikana. Vihkipapille kannattaa kertoa omista toiveistaan.

Papin kanssa voi myös harjoitella toimitusta etukäteen. Jos vihkitilaisuutta harjoitellaan, voi läsnä olla muitakin, esimerkiksi bestman, kaaso, vanhemmat. Suositeltavaa on, että varsinkin ne henkilöt, joilla on tehtävä itse toimituksessa olisivat läsnä myös harjoituksissa.‍