19.12. Onneksi olkoon: Iiro, Iisakki, Iikka, Isko | Palaute | På svenska | In English

Koko Helsinki

Kuka vihkii ja missä?

28.05.2018, 09:38
Helsingin seurakunnat tarjoavat käyttöönne ilmaiseksi yli 50 kirkkoa ja kappelia, joista löytyy tila monenlaisiin vihkitilaisuuksiin. Valittavananne on Tuomiokirkon tai Johanneksenkirkon juhlavuus, Temppeliaukion tai Viikin kirkon moderni tai Puotilan kappelin historiallinen, intiimi ilmapiiri. Kirkko voi olla se paikka, joka luo tärkeälle päivällenne arvokkaan ilmapiirin ja tekee vihkimisestä erityisen tilaisuuden.

Vihkiminen voidaan suorittaa lähes missä tahansa: kirkossa, kotona, luonnossa.. siis paikassa, jonne onnistutte vihkipapin houkuttelemaan.

Häät voidaan pitää pienimuotoisesti kahden todistajan läsnäollessa jopa niin että, seurakunta huolehtii todistajat paikalle. Toisaalta paikalle voi kutsua koko suvun ja kaikki ystävät juhlistamaan suurta päivää. Vihkiminen voidaan yhdistää myös kastetilaisuuteen tai kodinsiunaamiseen. Tärkeintä on, että päivä on vihkiparin näköinen.

Seurakunnan tilat ovat vihkitoimituksiin ja hääjuhliin yleensä maksuttomia. Kirkon varaus tehdään seurakunnan kirkkoherranvirastossa, josta saa tietoa myös varausjärjestelyistä. Vihkitilaisuuden päivään ja kellonaikaan voi vaikuttaa vihkiparin toiveiden lisäksi muiden tilaisuuksien määrä vihkikirkossa.

Suosituimmat kirkot kuten tuomiokirkko, Johanneksenkirkko, Mikael Agricolan kirkko, Puotilan kappeli, Ruoholahden kappeli, Suomenlinnan kirkko, Temppeliaukion kirkko ja Vanhakirkko ovat erittäin suosittuja. Siksi tilauvaraustaan saattaa joutua sovittelemaan. Erityisesti kesälauantait ovat kysyttyjä, joten kirkkojen varauksia kannattaa kysellä kirkkoherranvirastosta jo edellisenä syksynä.

Samaa sukupuolta olevat parit voivat tiedustella tiloja kahdeksasta seurakunnasta ja valita yhteensä parinkymmenen kirkkorakennuksen joukosta. Käytettävissä ovat muun muassa Huopalahden kirkko Haagasta, Paavalin kirkko, Malmin seurakunnan alueella olevat kuusi kirkkoa muun muassa Viikin kirkko, Oulunkylän alueella Oulunkylän vanha ja uusi kirkko, Käpylän sekä Maunulan kirkko, Pakilassa Hyvän Paimen kirkko ja Vartiokylän ja Matteuksenkirkon ohella Puotilan kappeli, Munkkiniemen ja -vuoren kirkko, Töölön kirkko ja Temppeliaukion kirkko.

Kaikki seurakunnat myös vuokraavat tilojaan juhlakäyttöön. Kun kyse on rukouksesta kanssa ja puolesta tai kirkollisesta toimituksesta, tilojen käyttö on lähtökohtaisesti ilmaista. Asia kannattaa varmistaa tapauskohtaisesti seurakunnasta.

Vihkipaikan valinnassa on otettava huomioon toimituksen jumalanpalvelusluonne ja kirkollisen vihkimisen erityislaatu. Mikäli vihkiminen ei ole kirkossa ja vihkipari haluaa, paikalle voidaan rakentaa valkoisella liinalla verhoiltu alttari, jota koristavat kynttilät, kukat ja krusifiksi. Alttarin eteen voidaan järjestää myös polvistumismahdollisuus samaan tapaan kuin kirkossa. Vihkipaikan koristelussa on hyvä ottaa huomioon toimituksen liturginen väri eli valkoinen.

Kuka vihkii?

Vihkipappi on tavallisesti jommankumman vihittävän kotiseurakunnasta, mutta vihkipapiksi voi etukäteen pyytää esimerkiksi omaa rippi- tai perhepappia. Helsingin seurakuntayhtymässä ei pidetä listaa papeista, jotka aikovat vihkiä tai siunata samaa sukupuolta olevan parin. Helsingistä kuitenkin löytyy pappeja, jotka ovat valmiita vihkimään tai siunaamaan myös nais- ja miespareja. Papit kertovat itse periaatteistaan ja käytännöstään.

Myös tälle sivustolle on listattu käytössä olevia kirkkoja ja vihkiviä pappeja Helsingissä ja muualla Suomessa:

Jos vihkipappi hankitaan itse, papin nimi ilmoitetaan kirkkoherranvirastoon jo tilan varauksen yhteydessä. Pappi on syytä varata hyvissä ajoin. Luontevasti asia hoituu samalla, kun olette pyytämässä avioliiton esteiden tutkintaa kirkkoherranvirastossa.

Toimituskeskustelu

Vihkipapin kanssa on hyvä sopia tapaamisesta ennen vihkitilaisuutta. Keskustelun ajankohta kannattaa sopia hyvissä ajoin. Toimituskeskustelussa keskustellaan vihkimiseen liittyvistä asioista, kuten kaavan sisällöstä, toimituksen luonteesta ja papin mahdollisesta osallistumisesta hääjuhlaan. Vihkikaavat sisältävät vaihtoehtoisia osioita, joista päätetään keskustelun aikana. Vihkipapille kannattaa kertoa omista toiveistaan. Papille ilmoitetaan toimituskeskustelun yhteydessä myös päätös sukunimestä.

Papin kanssa voi myös harjoitella toimitusta etukäteen. Jos vihkitilaisuutta harjoitellaan, voi läsnä olla muitakin, esimerkiksi bestman, kaaso, vanhemmat. Suositeltavaa on, että varsinkin ne henkilöt, joilla on tehtävä itse toimituksessa olisivat läsnä myös harjoituksissa.