12.12. Onneksi olkoon: Tuovi | Palaute
Koko Helsinki

Maksavatko kirkkohäät ja mikä on Helsingin paras vihkikirkko? 11 yleisintä kysymystä kirkkohäistä

20.02.2024, 18:09
Mitkä ovat Helsingin parhaat vihkikirkot? Entä voiko kirkossa mennä naimisiin, jos ei ole käynyt rippikoulua? Mitä virallisia asioita on hoidettava ennen kirkkohäitä? Kirkkohäät on kaunis tapahtuma, josta voi tehdä omannäköisen juhlan.
Hääpari astuu ulos kirkosta.

1. Mitkä ovat Helsingin parhaat vihkikirkot?

Helsingin suosituimpia vihkikirkkoja hääparien keskuudessa ovat Johanneksenkirkko, Helsingin tuomiokirkko, Vanha kirkko, Suomenlinnan kirkko, Mikael Agricolan kirkko, Puotilan kappeli ja Temppeliaukion kirkko.

2. Olen menossa naimisiin, mihin minun tulisi ottaa ensimmäiseksi yhteyttä?

Tiedättekö jo, missä kirkossa haluatte mennä naimisiin? Jos tiedätte, niin ota yhteyttä sen seurakunnan kirkkoherranvirastoon, jonka kirkosta on kyse. Muussa tapauksessa kannattaa ottaa ensin yhteyttä oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon.

3. Saammeko itse valita meidät vihkivän papin?

Totta kai! Jos asutte pääkaupunkiseudulla eli Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa tai Sipoossa, voitte varata vihkipapin omasta kotiseurakunnastanne. Mikäli et ole varma siitä, mikä teidän seurakuntanne on, voit tarkistaa asian TÄÄLTÄ. Jos asutte pääkaupunkiseudun ulkopuolella, vihkipapin järjestää usein se seurakunta, jonka kirkossa olette menossa naimisiin. Voitte toki myös pyytää henkilökohtaisesti ketä vain pappia vihkipapiksenne. Mikäli valitsette itse oman vihkipappinne, muistakaa ilmoittaa hänen yhteystietonsa siihen seurakuntaan, jonka kirkossa olette menossa naimisiin.

Pappi sopii kanssanne myös vihkikeskustelun, joka käydään viimeistään pari viikkoa ennen häitä. Vihkikeskustelussa jutellaan teistä, toiveistanne, yhteisestä tarinastanne ja käydään läpi, mitä varsinaisessa vihkitoimituksessa tapahtuu. Ennen häitä on myös mahdollista järjestää vihkiharjoitus, jos niin haluatte.

4. Maksavatko kirkkohäät?

Lähtökohtaisesti oman seurakunnan kirkossa tapahtuva vihkiminen on ilmaista. Muilta saatetaan periä tilavuokra. Saat asiasta lisätietoja kysymällä siitä seurakunnasta, jonka kirkossa haluatte mennä naimisiin.

5. Voimmeko mennä naimisiin missä vain kirkossa?

Kyllä. Suosittujen vihkikirkkojen kohdalla kirkko on tärkeää varata ajoissa. Jos tiedät valmiiksi, missä kirkossa haluat mennä naimisiin, ota yhteyttä sen seurakunnan kirkkoherranvirastoon.

6. Milloin kirkko pitää varata?

Hääkirkko kannattaa varata mahdollisimman hyvissä ajoin – etenkin jos haluatte järjestää häät jossain tietyssä ja suositussa vihkikirkossa kesäisenä lauantaina. Seuraavan vuoden vihkiajat tulevat varattaviksi toukokuun alkupuolella. Toki vihkikirkkoa voi kysellä lyhyelläkin varoitusajalla. Eli kirkkohäitä ei suinkaan tarvitse odottaa vuotta, vapaita aikoja on yleensä tarjolla useissakin kirkoissa. Ole siis yhteydessä sen seurakunnan kirkkoherranvirastoon, jonka kirkossa haluatte mennä naimisiin.

7. Voimmeko mennä naimisiin kirkossa, vaikka toinen meistä ei kuulu kirkkoon?

Jos haluatte kirkkohäät, joihin sisältyy kirkollinen avioliittoon vihkiminen, täytyy kummankin puolison olla rippikoulun käyneitä evankelisluterilaisen kirkon jäseniä. Luterilainen pappi voi suorittaa vihkimisen myös siinä tapauksessa, jos toinen teistä kuuluu luterilaiseen kirkkoon ja toinen johonkin muuhun kristilliseen kirkkoon. Jos toinen teistä ei kuulu mihinkään kristilliseen kirkkoon, voidaan kirkossa kuitenkin järjestää siviilivihkimisen jälkeen avioliiton siunaus. Avioliiton siunaus ei tilaisuutena juurikaan eroa avioliittoon vihkimisestä.

8. Voivatko samaa sukupuolta olevat mennä naimisiin kirkossa?

Kyllä voivat. Sateenkaaripareja vihitään lähes kaikkien Helsingin evankelis-luterilaisten seurakuntien kirkoissa. Avioon voi astella muun muassa kaikissa suosituimmissa vihkikirkoissa. Samaa sukupuolta olevien kirkkohäät voi järjestää ainakin Tuomiokirkkoseurakunnan sekä Haagan, Herttoniemen, Kallion, Kannelmäen, Lauttasaaren, Malmin, Munkkiniemen, Mikaelin, Oulunkylän, Paavalin, Pakilan, Pitäjänmäen ja Töölön seurakuntien samoin kuin Matteus ja Johannes församlingien kirkoissa.

Kaikki parit voivat varata vihkipapin Helsingin seurakuntien kirkkoherranvirastoista, joko tilavarauksen yhteydessä tai erikseen lähempänä vihkitilaisuutta. Vihkipappia voi myös tiedustella Helsingin seurakuntien sateenkaarityön yhteyshenkilöiltä tai Sateenkaaripapit-sivuston kautta.

9. Voinko mennä kirkossa naimisiin, jos en ole käynyt rippikoulua?

Jos haluatte kirkkohäät, joihin sisältyy kirkollinen avioliittoon vihkiminen, täytyy kummankin puolison olla rippikoulun käyneitä evankelisluterilaisen kirkon jäseniä. Mutta jos et ole käynyt rippikoulua, kirkossa voidaan järjestää siviilivihkimisen jälkeen avioliiton siunaus. Avioliiton siunaus ei tilaisuutena juurikaan eroa avioliittoon vihkimisestä.

10. Mitä virallisia asioita tulee hoitaa ennen kirkkohäitä?

Ennen naimisiinmenoa täytyy aina suorittaa avioliiton esteiden tutkinta. Tutkinnan voi pyytää joko ev.-lut. kirkon asiointipalvelusta, Helsingin seurakuntien keskusrekisteristä tai Digi- ja väestötietovirastosta aikaisintaan neljä kuukautta ja viimeistään reilua viikkoa ennen vihkimistä. Avioliiton esteiden tutkinta kestää vähintään seitsemän päivää. Huomioithan, että mahdolliset pyhäpäivät pidentävät avioliiton esteiden tutkinnan aikaa, joten tämä asia kannattaa hoitaa ajoissa.

Lisätietoja saat Helsingin seurakuntien keskusrekisteristä: puh. 09 2340 8000 tai keskusrekisteri.helsinki@evl.fi.


11. Voinko valita minkä vain kappaleen häämarssiksi?

Vihkitilaisuuden musiikista sovitaan kanttorin kanssa. Joten voitte kertoa omista toiveistanne kanttorille. Kanttorin voi tavata samalla, kun käytte papin kanssa vihkikeskustelun. Tai sitten voitte jutella kanttorin kanssa erikseen esimerkiksi puhelimitse. Kirkkohäissä soitetaan yleensä kaksi häämarssia: toinen kirkkoon asteltaessa ja toinen kirkosta poistuessa. Häämarssin ei ole pakko olla marssi tai edes urkuteos. Keskustelu kanttorin kanssa auttaa teitä löytämään juuri teille sopivan musiikin.