28.09. Grattis: Leonard, Lennart | Respons
Hela Helsingfors

‍Skriftskola i Helsingfors 2022

21.09.2021, 15:23
Ungdomar på stranden.

Alla som fyller 15 inkommande år och medlemmar i församlingen, kommer att få brev i slutet av september med info om skriftskolan, och instruktioner om hur man anmäler sig. Den elektroniska anmälningen är öppen under oktober månad.

Det finns många sätt att gå i skriftskola. Du kan gå enskilt, i grupp tillsammans med andra, på läger under sommaren eller kvällstid under vinterhalvåret.

Det är heller inget ovanligt att också odöpta ungdomar deltar i konfirmandundervisningen. Du kan låta döpa dig någon gång under skriftskolåret, när du är säker på att du vill bli konfirmerad.

Även vuxna kan få konfirmations-undervisning. Det är aldrig för sent att gå skrift-skolan, och man behöver inte vara säker på att man vill bli konfirmerad för att börja.

Har du inte fått något brev? Eller har du fått brev från en annan, kanske finsk, församling men önskar gå i konfirmandundervisning på svenska? Kontakta den svenska församlingen på ditt område.

Läs mera om hurdan skriftskola de olika församlingarna i Helsingfors arrangerar. Här hittar du också anmälningslänken till skriftskolan i respektive församling:

Matteus församling (Östra Helsingfors)

Johannes församling (Centrum)

Petrus församling (Norra Helsingfors)

Till vilken församling hör jag?

Klicka på länken och se församlingsindelningen på en karta över Helsingfors.

Tre bilder från Lekholmen som polaroidfoton. Två bilder från stranden och en bild av brinnande ljus inne i kapellet.

Vanliga frågor om skriftskolan

Nästan alla 15-åringar i Finland går i skriftskola. Det beror på att skriftskolan verkligen ger något. De allra flesta tycker att det är meningsfullt och värdefullt. Dessutom har man väldigt kul i skriftskolan! Under skribalägret är man med om något alldeles unikt och man får värdefulla minnen för livet.

Vad handlar skriban om?

Konfirmationen hör ihop med dopet, den finns till för att du ska lära känna den tro du har blivit döpt till. Under skriftskolan får du lära dig mera om vad det betyder. Vi diskuterar livets stora frågor och lär oss mer om vad kyrkans tro och lära innebär.

När du har tagit del av undervisningen får du själv om du vill säga ja till denna tro, du får bekräfta ditt dop, ”confirmare” – det är konfirmation.

Som konfirmerad räknas du som en vuxen medlem i församlingen. För att kunna bli fadder till ett barn som döps eller för att kunna kandidera i församlingsval behöver du vara konfirmerad. Likaså behöver du ha genomgått skriban för att kunna gifta dig i kyrkan.

Hur går det till?

Det finns många sätt att gå i skriftskola. Man kan gå enskilt, i grupp tillsammans med andra, gå vuxenskriftskola, på läger under sommaren eller kvällstid under vinterhalvåret.

Det vanligaste är att man går i lägerskriftskola under sommaren det året man fyller femton. Skriban inleds vanligen redan en längre tid före själva lägret med olika former av samlingar och temaveckoslut inne i stan. Majoriteten av Helsingforsförsamlingarnas skribaläger ordnas på lägerön Lekholmen som ligger två sjömil utanför Nordsjö. Lekholmen är de svenska församlingarnas egen sommarö och är inte en traditionell lägergård utan en öppen holme. Det innebär att konfirmerade ungdomar kan komma till holmen som dagsgäster eller som holmbor. Omgivningen är fantastisk, stämningen trevlig och logementen en aning primitiva.

De flesta läger ordnar också en besöksdag, då släkt och vänner har möjlighet att komma och hälsa på till lägret. Vi bor i stugor med 2-8 pers/rum. Rummen har våningssängar, ett bord och enstaka hyllor. I varje hus finns ett samlingsrum. Toaletterna finns i en skild byggnad mitt på holmen. Duscharna finns i bastubyggnaden. Under fritiden kan man ligga på stranden, ro, simma, spela fotboll, volleyboll, badminton m.m.

Om man av olika anledningar inte vill åka på läger så finns det möjlighet att gå stadsskriba. Det innebär att man träffas ett visst antal gånger i stan under våren.

En del församlingar erbjuder också sportlovsläger där undervisningen kombineras med skidåkning under skolornas sportlovsvecka.

Efter samlingar, kanske läger och undervisning är det sedan dags för konfirmation, som är en fin och högtidlig stund i kyrkan dit släkt och vänner är välkomna.

Ungdomar tänder ljus på en strand.

Jag är redan vuxen – kan jag gå skriban ändå?

Vuxenskriftskolan ordnas vanligen enskilt - du läser böcker och samtalar med prästen om den kristna tron. Vuxenskriftskolan är ett bra alternativ för dig som av någon anledning inte blev konfirmerad i tonåren, men som nu som vuxen vill veta mera om den kristna tron. Ta kontakt med din församling och diskutera hur ni lägger upp skriftskolan. Kontaktuppgifter nedan!

Är skriftskola obligatoriskt?

Nej, ingen måste gå i skriftskola men alla som är medlemmar i en församling får möjlighet att göra det samma år som de fyller femton. Även den som inte är medlem kan vara med på våra läger, i mån av utrymme.

För att kunna bli fadder till ett barn som döps eller för att kunna kandidera i församlingsval behöver du vara konfirmerad. Likaså behöver du ha genomgått skriban för att kunna gifta dig i kyrkan.

Är skriftskola som vanlig skola?

Inte helt. Undervisningen är samtalsbetonad, med fokus på kreativitet och mångfald.

I Petrus församling går vi på olika sätt igenom vad den kristna tron innefattar och erbjuder dig som konfirmand en möjlighet att bekanta dig med och också testa på vad den handlar om. Vi satsar mycket tid på att bygga en god, inbjudande gemenskap på våra läger där du som konfirmand ska trivas. Det gör vi bland annat genom roliga lek-betonade kvällsprogram, spårningar, en fotbollsturnering, workshops, tävlingar och stafetter, samt bastubad och simning för att nämna några saker.

I Matteus församling utgår vi från dig som går skriftskolan. Vi använder exempel från film och musikvärlden för att du bättre ska förstå och vi ger stort utrymme för dina frågor, din tro och ditt tvivel.

I Johannes församling har vi varierande undervisning i form av diskussioner, skaparaktiviter, värderingsövningar men även en del traditionell katederundervisning. Vi utgår även ifrån konfirmandernas frågor och bygger en undervisningshelhet där det finns utrymme för funderingar som täcker allt mellan himmel och jord.

Måste man tro på Gud för att gå skriban?

Nej. Däremot är det en fördel om man är intresserad eftersom vi talar en hel del om Gud och tro. Skriban är en upptäcktsfärd i den kristna tron men vi kräver inte att man måste tro varken det ena eller det andra. Det finns utrymme för både tro och tvivel.

Hur ska jag hinna gå skriftskolan vid sidan av alla mina hobbier?

Skriftskoleperioden sträcker sig över nästan ett helt år och anmälningen sker i god tid innan starten. Du går i skriftskola endast en gång - vi hoppas därför att du väljer att prioritera skriftskolan och kommer på de samlingar vi har. Vi önskar att du planerar ditt program så att du inte har några turneringar, tävlingar, konsertbesök, fester och liknande åtminstone under lägerperioden. Annan eventuell frånvaro går sannolikt att lösa på olika sätt och vis.

Vad kostar det?

För skriftskolan uppbärs en deltagaravgift. Betalningen sker via en betalningslänk som du får på epost.

Avgiften får dock inte bli ett hinder för någon att delta. Församlingen kan efter anhållan bevilja ett begränsat antal personer nedsatt avgift.

Avgiften för skriborna på Lekis är cirka 200 €. I priset ingår kost, logi och transport för lägerveckan.

Avgiften för Stadsskriban är cirka 20 €.

Sportlovsskriban har kostat dryga 400 € när den ordnats av Matteus församling. I priset har ingått resor, logi och maten i Åre, lunch på resan upp till Åre, samt lunch på dagsfärjan hemåt.

OBS! Priserna är riktgivande.

Jag är inte döpt, kan jag ändå komma på skriba?

Är du ännu inte döpt så är du jättevälkommen att gå skriftskolan och om du vill kan du döpa dig och bli konfirmerad sen. Ta kontakt med den församling på vars område du bor. Läs mera här

Jag är döpt men hör inte längre till kyrkan, kan jag komma på skriba?

Om du är döpt, men inte längre hör till kyrkan, och vill gå skriftskola, så behöver du skriva in dig i kyrkan före konfirmationen. Den som fyllt 15 år kan med föräldrarnas tillstånd skriva in sig i kyrkan också om föräldrarna inte hör till kyrkan.

Är det tryggt att gå skriftskola?

Församlingsverksamheten för ungdomar kan se olika ut beroende på var man bor i Borgå stift. Men gemensamt för alla församlingar i den lutherska kyrkan är att det ska finnas ett mål, ett tydligt innehåll och en ansvarsperson för verksamheten. Samlingarna ska vara öppna och de ansvariga ska kunna redogöra för vad som sker på dem om någon frågar. Innehållet i samlingarna ska vara utformat så att barnens och ungdomarnas integritet är tryggad. Det betyder att miljön ska vara trygg och att ungdomarna ska få tänka själva, pröva det de hör och själva ta ställning.

Jag / min mamma har fortfarande tusen frågor. Vem kan jag fråga mer av?

Ta frimodigt kontakt med någon av våra anställda inom konfirmandarbetet så berättar de gärna mera! Se kontaktuppgifter nedan!


Kontaktuppgifter till församlingarna:

Petrus församling:

NADINE MABINDA

Ungdomsarbetsledare, Petrus församling

tel 044-318 7258, 09-23407300

nadine.mabinda@evl.fi