14.10. Onneksi olkoon: Elsa, Else, Elsi | Palaute | På svenska | In English

Malmin kirkko

Malmin kirkko

Malmin seurakunta

25.09.2019, 14:49
Malmin luostarimaiseen muuriin kätkeytyvä kirkko on vilkkaasti liikennöidyn Kirkonkyläntien varressa, aivan Malmin sairaalan naapurissa. Kellotapulin läpi käydään suojaiselle sisäpihalle. Leveä kirkkosali tuo alttarin lähelle jokaista kirkossa istujaa. Malmin kirkko on valmistunut vuonna 1981.
kuvituskuva

‍Malmin kirkko on sekä ulko- että sisäpinnaltaan punaista tiiltä. Kirkon ulkoseinää koristaa ristiaiheinen tiiliornamentiikka keskiaikaisten kivikirkkojen tapaan. Vuonna 1981 valmistuneen kirkon on suunnitellut arkkitehti Kristian Gullichsen.

Kirkkosali on leveä, jotta seurakunta olisi lähellä alttaria. Muussa arkkitehtuurissa Gullichsenilla on tietoisia lainoja Alvar Aallolta. Takkahuoneen takkaseinä on jäljitelmä Villa Maireasta. Musiikkisalin katto on kuin Viipurin kirjastosta. Gullichsenin kerrotaan aikoneen ilmeisen yhdennäköisyyden vuoksi merkitä katon tiilistä tehdyillä lainausmerkeillä.

Kirkkosali on 13 metriä korkea. Pitkin epätasaiseksi muurattua alttariseinää valuu valoa kattoikkunoista. Luostarin soihtuvalaistusta jäljittelevät kirkon seinillä olevat valaisimet. Salin lattia on Nunnalahden vuolukiveä, katto mäntypaneelia ja penkit oregonmäntyä. Alttari ja kastemaljan alusta ovat Lapin marmoria, saarnatuoli ja alttarikoroke vuolukiveä. Saarnatuolin, alttarin ja kastemaljan ovat suunnitelleet yhteistyössä akateemikko Bertel Gardberg ja Kristian Gullichsen. Kirkkohopeat ja kirkon harjalla oleva pronssinen kirkonkukko ovat Bertel Gardbergin.

Keskiajan perinteeseen viittaa myös kirkkosalin seinällä oleva Suomen suurimmaksi kirkkotekstiiliksi mainittu tekstiilitaiteilija Maija Lavosen kahdeksan metriä korkea kilven muotoinen teos, jonka keskiosaa vaihdetaan kirkkovuoden värin mukaan. Kirkon liturgiset tekstiilit on suunnitellut tekstiilitaiteilija Piila Saksela. Kuori-ikkunan Taivaaseenastumisen on tehnyt taiteilija Juhana Blomstedt. Alttariseinällä olevan pronssiin valettu krusifiksi on kuvanveistäjä Arvo Siikamäen.

Kirkon urut on rakentanut Hans Heinrichin urkurakentamon Maksamaalta. Ne valmistuivat vuonna 1984.

Vanhan kirkkorakennustavan mukaisesti kirkon sisäpihaan käydään kellotapulin läpi. Tornissa on kolme pronssista kelloa. Tornin läpikäytävään on sijoitettu Malmin väliaikaisen kirkon teräksinen kello.

Kirkkorakennuksen tilat on ryhmitelty kolmeen tasoon. Kirkko-, seurakunta- ja musiikkisali sijaitsevat keskimmäisessä kerroksessa.

Kirkon pihapiirissä olevan virastorakennuksen ja kirkon yhdistää toisiinsa pergola. Kirkkoa ympäröi 85 metriä pitkä kivimuuri, joka yhdessä virastorakennuksen ja pergolan kanssa muodostaa kirkon pääoven eteen suljetun sisäpihan. Puiston puolella on ulkoterassi.

Malmin kirkko on Malmin seurakunnan pääkirkko.