29.09. Onneksi olkoon: Mikko, Mika, Mikael, Miika, Miikka, Miska, Miko, Mikaela | Palaute
Koko Helsinki

Pienelle parasta - koko ikäluokan kattavaa yhteydenpitoa lapsiperheisiin

Seurakuntayhtymä

05.02.2020, 11:02
Pienelle parasta on kokonaisuus, jolla tuetaan kotien kristillistä kasvatusta. Kotiseurakunta on yhteydessä lapsiperheisiin varhaislapsuuden herkkyysvaiheissa lähettämällä kotiin materiaaleja neljä kertaa ennen lapsen kouluikää.
kuvituskuva

Vanhempien läsnäolo luo vankan perustan, jolta pieni ihminen ponnistaa elämään ja alkaa tutustua maailmaan itsenäisenä yksilönä. Yhteiset hetket synnyttävät lapsille turvallisia muistoja ja perusluottamusta, joiden vaikutukset jatkuvat lapsuudesta aikuisuuteen asti - kunnes siirtyvät aina edelleen uudelle, kasvavalle sukupolvelle.

Pienelle parasta on läsnäolo

Mekin haluamme olla läsnä. Kotiseurakunnan tehtävä on tukea lasten ja vanhempien välistä yhteyttä. Siksi Helsingin seurakunnat lähettävät lapsiperheiden koteihin Pienelle parasta -materiaaleja, jotka tarjoavat sisältöä perheiden yhteisiin hetkiin - aina vauvasta kouluikään asti.

Pienelle parasta on sekä vahvaa tutkimuksiin pohjautuvaa ajattelua, että sen pohjalta syntyneitä materiaaleja. Pienelle parasta on kaksikielinen ja yhteydenotot tapahtuvat seurakunnan jäsenrekisterin tietojen perusteella.

Ensimmäinen yhteydenotto on kasteeseen rohkaiseva esite lapsen vanhemmille välittömästi lapsen syntymän jälkeen. Toinen yhteydenotto, Pienen iltahetki -materiaalipaketti , joka lähetetään noin kuukauden kuluttua lapsen kastamisesta, rohkaisee vanhemman ja lapsen keskinäisiin yhteisiin iltahetkiin. Vauva saa omalla nimellään cd-levyllisen tuutulauluja pari kuukautta kastepäivästä. Pienen iltahetki -paketti sisältää myös enkelitaulun ja vihkosen , jossa vanhemman tuntoja on puettu runolliseen muotoon. Vihkosesta löytyvät myös tuutulaulujen nuotit ja sanat.

Lisäksi vuoden aikana kastetut lapset kutsutaan erikseen perheen pienimmille suunnattuihin konsertteihin .

Kolmas yhteydenotto, Ruusukorva ja Kyyhkynen satukirja 3–4-vuotiaalle, kutsuu lapsen ja vanhemman lukemaan yhdessä sylikkäin. Kolmisen vuotta kastepäivästä lapsen nimellä tulee kotiin toinen paketti, jossa on kuvakirja Ruusukorva ja Kyyhkynen. Kirjan etukannen taskusta pilkistävät pahvihahmot Ruusukorvasta ja Kyyhkysestä. Postipaketin sisäpuolelle on maalattu lastenhuone.

Neljäs yhteydenotto, Kultainen sulka -lautapeli , kannustaa pelaamaan yhdessä joko perheenjäsenten tai kavereiden kanssa kotikaupungissa seikkaillen. Kultainen sulka -lautapeli lähetetään eskari-ikäiselle. Lautapelin parissa 6-vuotiaat voivat vanhempiensa kanssa tutustua kotikaupunkiinsa ja valmistautua lähtemään koulutielle.

Pienelle parasta -materiaalit voivat parhaimmillaan herätellä keskusteluja ja pohdintoja elämästä, kasvusta, tunteista ja hengellisyydestä. Materiaalit tukevat lapsen aktiivista roolia oppijana kotona perheen kesken. Pienen lapsen kohdalla koti on lapsen tärkein kasvun paikka ja vanhemmat ovat hänen kasvunsa parhaat asiantuntijat.

Materiaaleilla on oma visuaalinen ilmeensä, joka näkyy nettisivuilla, kaste- ja kummitodistuksissa, esitteissä ja Pienen iltahetki -paketissa. Kuvittajana on Jenni Rope. Ruusukorva ja Kyyhkynen -kirjan sekä Kultainen sulka -lautapelin kuvittaja on Nina Haiko. Tekstit kaikkiin materiaaleihin on pääasiassa Kaisa Raittilan kirjoittamia.