15.07. Onneksi olkoon: Rauni, Rauna | Palaute
Vuosaaren seurakunta

Jeesus on todella noussut kuolleista

Vuosaaren seurakunta

09.04.2024, 15:26 /  päivitetty 09.04.2024, 15:28
Jeesuksen opetuslapset epäilivät aluksi kuultuaan Hänen ylösnousemuksestaan. Niinpä Jeesus ilmestyi heille näyttääkseen haavansa, jotka Hän oli saanut pelastaessaan meidät. Yhä edelleen moni epäilee Jeesuksen ylösnousemusta. Saarnassaan 7.4.2024 Vuosaaren kirkossa kirkkoherra Jussi Mäkelä kannustaa uskomaan ja luottamaan Raamatun todistukseen Jeesuksen ylösnousemuksesta, sillä jos me emme siihen uskoisi, tarkoittaisi se että me levittäisimme valheita. ”Mutta nyt Kristus on herätetty kuolleista” ja Pyhä Henki antaa meille voiman todistaa Jeesuksesta. Pyhä oli 1. sunnuntai pääsiäisestä ja evankeliumi: Luuk. 24:36–49.

Juuri ennen päivän evankeliumia Emmauksen tien kulkijat palasivat Jerusalemiin kertomaan opetuslapsille, että ylösnoussut Jeesus oli ilmestynyt heille. ”Herra on todella noussut kuolleista! Hän on ilmestynyt Simonille” (Luuk 24:34) sanoivat opetuslapset heille. Kun he vielä puhuivat Emmauksen tien tapahtumista, ilmestyi Jeesus, kun kaikki apostolit olivat yhdessä koolla.

Shalom eli ”rauha teille” sanoi Jeesus. Tavallisen ihmisen sanomana se on ystävällinen toivotus, mutta kun sen sanoo ylösnoussut Jumalan Poika, on se paljon enemmän. Kun Jeesus toivottaa rauhaa, Hän samalla antaa oman rauhansa. Hän on luvannut näin:

”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista, jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.” (Joh. 14:27)

Rauha tuli pelokkaille opetuslapsille todella tarpeeseen. Jeesuksen vangitsemisen jälkeen he olivat pelänneet oman henkensä puolesta. Ja vaikka Jeesus oli heille etukäteen kertonut nousevansa kuolleista, niin eivät he olleet vielä käsittäneet, että Messiaan oli tarkoitus kuolla ja sen jälkeen nousta kuolleista. Eihän sellaisen pitäisi olla mahdollista, joten hekin aluksi epäilivät. Ja nyt, ilman oven aukaisemista, Jeesus vain ilmestyi heidän keskellensä. Jokainen pelästyisi sellaista.

He luulivat, että vain Jeesuksen henki oli ilmestynyt heille. Mutta hengellä ei ole lihaa ja luita. Jeesus ilmestyi heille vakuuttaakseen heidät ruumiillisesta ylösnousemuksestaan. Hän näytti heille käsiensä ja jalkojensa haavat, jotka Hän oli saanut meidän vuoksemme. Opetuslapset tiesivät, miltä naulan lävistämät kädet ja jalat näyttivät, ja he näkivät, että tämä mies oli ollut ristiinnaulittuna. Mutta naulanjäljet eivät olleet vain todiste ristiinnaulitsemisesta, vaan ne todistivat myös pelastuksesta ja rauhasta, jonka Jeesus on meille hankkinut. Profeetta Jesaja sanoi yli 700 vuotta ennen tämän tapahtumista:

”Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hänen haavojensa hinnalla me olemme parantuneet.” (Jes. 53:5)

Jeesuksen antama rauha poistaa pelon. "Älä pelkää, vaan usko" opetti Herra. (Mark. 5:36) Nyt opetuslasten pelästyminen alkoi jo vaihtua iloksi. Jeesus kysyi, onko heillä syötävää? Mutta ei Hän syönyt siksi, että Hänellä olisi ollut siihen tarvetta. Hän söi, jotta opetuslapset vakuuttuisivat Hänen olevan ruumiillisesti paikalla. Tämä olikin opetuslapsille vakuuttavin todiste siitä, että he todella saivat katsella ja koskettaa ruumiillisesti ylösnoussutta Jeesusta. Se poisti heidän epäilyksensä.

Kirjoitusten täyttyminen

Jeesuksen koko maanpäällinen elämä oli Vanhan testamentin ennustusten toteutumista. Jeesus on kirjoitusten lupaama Messias eli Kristus. Kaikki Vanhan testamentin kirjoitukset oli kirjoitettu paljon ennen Jeesuksen syntymistä ihmiseksi, mutta ne koskivat juuri Häntä. Nuo ennustukset eivät ole satunnaisia, vaan koko Vanha testamentti on keskittynyt Messiaaseen, joka nyt paljastui Jeesukseksi. Mutta eivät opetuslapsetkaan olisi ”löytäneet” Häntä kirjoituksista, ellei Jeesus itse olisi heille sanaa avannut. Hekin olivat vielä sokeat Jumalan valtakunnan salaisuuksille, kuten Jumala oli sanonut profeetta Jesajan kautta:

”Kuulemalla kuulkaa älkääkä käsittäkö. Katsomalla katsokaa älkääkä ymmärtäkö.” (Jes. 6:9)

Mutta nyt Jeesus avasi opetuslastensa silmät. He tajusivat, että he olivat omin silmin nähneet kaiken sen, mitä heille oli satoja vuosia aiemmin kirjoitetuissa profetioissa ennustettu tapahtuvaksi: Messiaan tuli kärsiä ja nousta kuolleista.

Nyt kun kaikista apostoleista oli tullut ylösnousseen todistajia, saivat he Herralta myös tehtävän:

Kaikille kansoille oli Jeesuksen nimessä ”saarnattava kääntymystä, jotta synnit annettaisiin anteeksi.” (Luuk. 24:47 käännöskomitean alkuperäinen ehdotus) Kehotus kääntymykseen koskee siis ihan kaikkia, eikä vain jotain tiettyjä ihmisryhmiä, ”sillä kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat vailla Jumalan kirkkautta.” (Room. 3:23) Uskotko tähän?

Mitä se merkitsee, jos Jeesus ei olisi noussut kuolleista

Kirjoitin ennen pääsiäistä seurakuntamme nettisivulle kirjoituksen ”Kenen ristiä Jeesus kantoi?” Pohdin siinä mm. sitä, mitä erilaiset käsitykset Jeesuksesta merkitsevät. Nimittäin vaikka Raamatun mukaan Jeesus on Jumalan Poika, niin kirkossamme elää myös käsitys, jonka mukaan Jeesus oli vain ihminen. Sen uskon mukaan Jeesus ei olisi myöskään noussut kuolleista.

Jatketaanpa hetki sen pohtimista, mitä tällainen usko merkitsee. Jos Jeesus ei olisi noussut kuolleista, tarkoittaisi se, että evankeliumi ei olisi totta. Niin opetuslapset kuin kaikki me Häneen uskovat levittäisimme vain valheita. Paavali sanoo:

”Ellei Kristusta ole herätetty, silloin meidän julistuksemme on turhaa puhetta, turhaa myös teidän uskonne. Silloin nähdään, että olemme antaneet Jumalasta väärän todistuksen, kun olemme väittäneet hänen herättäneen Kristuksen -- mitä hän siis ei ole tehnyt, jos kerran kuolleita ei herätetä… Mutta ellei Kristusta ole herätetty, teidän uskonne on pohjaa vailla ja te olette yhä syntienne vallassa.” (1. Kor 15:14–15, 17)

Jos siis käsityksemme Jeesuksesta olisi, että hän pysyi haudassaan, niin Raamatun lukeminen ja evankeliumin levittäminen olisivat vain ajanhukkaa. Koko uskomme olisi perusteeton. Entä miten sitten käy Jumalan armon? Meillä ei olisi toivoa syntien anteeksisaamisesta, sillä syntejämme ei olisi sovitettu eikä meillä olisi pääsyä ikuiseen elämään. Paavali sanoo:

”Jos olemme panneet toivomme Kristukseen vain tämän elämän ajaksi, olemme säälittävimpiä kaikista ihmisistä.” (1. Kor 15:19)

Jokainen saa totta kai uskoa mitä haluaa, mutta kannattaisiko usko siihen, mitä Jumala on itsestään meille Raamatussa sanonut? Sillä se merkitsee, että syntimme on sovitettu! Paavali jatkaa:

”Mutta nyt Kristus on herätetty kuolleista, esikoisena niiden joukosta, jotka ovat kuolleet.” (1. Kor 15:20)

Jeesuksen ylösnousemukselle on paljon todistajia. Jos opetuslapset eivät olisi kohdanneet ylösnoussutta Jeesusta, niin miten ihmeessä nuo pelokkaat ja oppimattomat miehet olisivat muuttuneet niin täydellisesti, että he lähtivät pian rohkeasti julistamaan Jeesuksen ylösnousemusta? Ja kuka viitsisi tapattaa itsensä valheen takia? Opetuslapset kun kokivat uskonsa tähden marttyyrikuoleman.

Vai olisiko sittenkin niin, että evankeliumissa meille on kerrottu totuus? Herättämällä Jeesuksen kuolleista, Jumala todisti, että Jeesus on todella Hänen oma Poikansa ja odotettu Messias:

”Tämä on Jumalan todistus: hän on todistanut Pojastaan. Jokaisella, joka uskoo Jumalan Poikaan, on tämä todistus sisimmässään. Mutta jokainen, joka ei Jumalan todistusta usko, tekee hänestä valehtelijan, hän kun ei usko itse Jumalaa. Ja tämä on se todistus: Jumala on antanut meille iankaikkisen elämän, ja tämä elämä on hänen Pojassaan. Jolla on Poika, sillä on elämä. Jolla ei Jumalan Poikaa ole, sillä ei ole elämää.” (1. Joh. 5:9–12)

Jeesus lähettää Pyhän Hengen

Jeesus kertoi lähettävänsä opetuslapsille varustukseksi Voiman korkeudesta. Tässä Jumala myös osoittaa meille olevansa kolmiyhteinen, kun Poika kertoo Isän lupaamasta Pyhästä Hengestä.

Ilman Jeesuksen ylösnousemusta ja Pyhän Hengen voimaa opetuslapset eivät olisi koskaan muuttuneet pelkureista rohkeiksi apostoleiksi. Mutta Pyhä Henki ei ole ainoastaan Voima, vaan Hän on Puolustajamme, josta Jeesus sanoo näin:

”Minä lähetän hänet luoksenne, ja hän tulee ja paljastaa, että maailma on väärässä, hän paljastaa, mitä on synti, mitä vanhurskaus ja mitä tuomio. Synti on siinä, että ihmiset eivät usko minuun.” (Joh. 16:7–9)

Raamatussa on selvästi kerrottu, että Jumalan tahdon vastaan toimiminen on syntiä. Mutta suurin synti on, että ihmiset eivät usko Jeesukseen. Sillä Hän on ainoa, joka voi syntisen pelastaa. Juuri siksi on jokaisen kristityn tehtävä kertoa ilosanomaa Jeesuksesta, jotta ihmisissä syntyisi usko.

Mutta mikä avuksi, jos oma uskomme on mielestämme liian heikko? Jeesus sanoo:

”Totisesti: jos teillä olisi uskoa edes sinapinsiemenen verran, te voisitte sanoa tälle vuorelle: 'Siirry täältä tuonne', ja se siirtyisi. Mikään ei olisi teille mahdotonta.” (Matt. 17:20)

Tämä voi kuulostaa lannistavalta, kunnes tajuamme, miten pienestä uskosta Jeesus puhuu, kun Hän vertaa sitä pieneen sinapinsiemeneen. Joten et kai tosissasi kuvittele, ettei sinulla ole sen vertaa uskoa Jeesukseen? Mutta jos vielä epäilemme, että uskooko kukaan meidän sanomaamme?

”Usko syntyy kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Kristuksen sana.” (Room. 10:17)

Siksi on tärkeää uskoa Jumalan sanaa sellaisena kuin se on, eikä niitä ihmisiä, jotka levittävät omaa epäuskoaan muille. Raamattu on juuri sellainen, kuin Jumala on sen halunnut olevan. Ja jos todella haluat oppia tuntemaan Totuuden, niin juuri Raamattu on se, joka sinun silloin tulee avata. Jumalan Sana ei kuitenkaan aukea omassa viisaudessamme, vaan Pyhän Hengen avulla.

Ilosanoma lähti opetuslasten mukana vauhdilla eteenpäin, koska he olivat kohdanneet ylösnousseen Herran ja saivat Voiman korkeudesta! Pyhä Henki antaa myös meille voiman todistaa Jeesuksesta ja kertoa, että pelastuksemme synnin ja kuoleman vallasta on vain Jeesuksen haavoitettujen käsien ja jalkojen ansiota. Jeesus elää, sillä Hän on noussut kuolleista! Hän voitti kuoleman ikuisiksi ajoiksi.


Jussi Mäkelä, kirkkoherra

Pelastuksemme synnin ja kuoleman vallasta on vain Jeesuksen haavoitettujen käsien ja jalkojen ansiota.