Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 04 >

Kirkko kohtuullistamassa Lehtisaaren maanvuokria

Kirkko kohtuullistamassa Lehtisaaren maanvuokria

27.04.2017 18:27 / päivitetty 08.05.2017 09:01

Helsingin seurakuntayhtymä on tulossa merkittävästi Lehtisaaren asukkaita vastaan asunto-osakeyhtiöiden maanvuokra-asiassa, mikäli yhteisen kirkkoneuvoston torstaina 27.4. hyväksymä esitys menee läpi kirkkovaltuustossa. Valtuusto käsittelee asiaa 11.5.

Maiden arvo määritetään kaikkein alhaisimman asiantuntija-arvion mukaiseksi. Korotukset porrastetaan 15 vuoden ajaksi. Aiottuun viiden prosentin tuottotavoitteeseen maiden arvosta tehdään viidenneksen huojennus. Yhteensä nämä merkitsevät noin 7,5 miljoonaa euron vastaantuloa.

Asian taustalla on vuosikymmeniä vanhat päättymässä olevat sopimukset, joiden mukaan asunto-osakeyhtiöiden maanvuokrat ovat olleet hyvin halvat. Ajan kuluessa helsinkiläisten yhteistä omaisuutta olevien maa-alueiden arvo on noussut. Seurakuntien päättäjät katsovat, että maan arvon noususta koituvaa hyötyä tulee jakaa muidenkin kuin lehtisaarelaisten hyväksi.

Vuokrapolitiikassaan seurakuntayhtymä on kaikkialla noudattanut samanlaisia tuotto-odotuksia, jotka asiantuntijalausuntojen mukaan ovat vastaavien omistajien asettamien odotusten kaltaisia. Kyseessä on siis myös vuokralaisten tasapuolisen kohtelun periaate.

Vuokranantajana seurakuntia ei voi verrata kaupunkiin, jonka maankäyttö- ja vuokrapolitiikka perustuu täysin toisenlaisiin tekijöihin. Luottamushenkilöt ja työntekijät ovat saaneet paljon yhteydenottoja lehtisaarelaisilta ja ymmärrettävästi asukkaiden huoli, epätietoisuus ja pettymyskin on suurta.

"Seurakuntayhtymä haluaa olla hyvä, pitkäaikainen, kohtuullinen ja oikeudenmukainen vuokranantaja", toteaa yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Juha Rintamäki.

Asiasta käydyssä keskustelussa jossain puheenvuoroissa on pyritty luomaan kuvaa ahneesta kirkosta, joka riistää yksittäisiä pieniä ihmisiä. Seurakuntien päättäjät näkevät asian toisin päin. Maanvuokra ja asuntojen hinta ovat riippuvuussuhteessa. Käypää arvoa alemmat vuokrat merkitsisivät käytännössä yhteisen omaisuuden arvon siirtämistä asuntojen omistajille.

Päättäjät ymmärtävät toki asukkaiden huolen omaisuudestaan ja toimeentulostaan. Siksi korotuksille on annettu pitkä siirtymäaika. Pysyvää omaisuuden arvon siirtoa ei kuitenkaan katsota oikeudenmukaiseksi. "Lehtisaaren maa on puolen vuosituhannen takaista helsinkiläisten kirkon jäsenten yhteistä maata. Sitä pitää hoitaa hyvin niin, että tuotolla voidaan palvella kaikkia helsinkiläisiä muun muassa lapsi-, nuoriso- ja diakoniatyössä", sanoo seurakuntayhtymän johtaja Teemu Laajasalo.

Seurakuntayhtymän edustajat ovat useassa otteessa käyneet vuokrista keskusteluja lehtisaarelaisten asukasilloissa ja erikseen lehtisaarelaisten edustajien kanssa järjestetyissä keskusteluissa. Asiaa ei siis ole valmisteltu salassa, kuten on väitetty. Yhteisessä kirkkoneuvostossa asia käsiteltiin "ei-julkisuuteen" asiana, koska kyseessä on sopimusasia, josta haluttiin yhteisen kirkkoneuvoston päätös ennen sen saattamisesta julkisuuteen.

Kokouksen pöytäkirja ja muut asiakirjat löytyvät tästä:

Yhteinen-kirkkoneuvosto-poytakirja-6-2017.pdf (pdf, 3.1 Mt) Catella arviolausunto (pdf, 6.09 Mt) Vantaan seurakuntayhtyman päätös Lehtisaari maanvuokrat (pdf, 0.11 Mt) Catella Helsingin Seurakuntayhtymä Lehtisaari maanvuokrat (pdf, 0.29 Mt) Lehtisaaren maanvuokrasopimusten jatkaminen (docm, 0.08 Mt) Lehtisaari vuokralaskelmia 1b (pdf, 0.05 Mt) Lehtisaari vuokralaskelmia 4a (pdf, 0.05 Mt) Makitalo asianajotoimisto (pdf, 0.09 Mt) Newsec Lausunto Lehtisaaren AK- AR ja AO-tontit (pdf, 5.51 Mt) Taloustutkimus Pasi Holm lausunto (pdf, 0.33 Mt) Vesa Majamaan lausunto (pdf, 0.65 Mt)