Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 02 >

Metallimessua vietetään Lutherin hengessä Temppeliaukion kirkossa

Metallimessua vietetään Lutherin hengessä Temppeliaukion kirkossa

13.02.2017 09:11 / päivitetty 17.02.2017 22:44

Metallimessua vietetään Temppeliaukion kirkossa, Lutherinkatu 3, perjantaina 17.2. kello 19 Lutherin hengessä. Lutherin henki näkyy Metallimessussa siinä, että messun virsistä noin puolet on Lutherin sanoittamia virsiä.

"Niistä suurinta osaa veisataan nyt ensimmäistä kertaa Metallimessussa. Jokaisessa Metallimessussa on kuitenkin vähintään yksi virsi, joka ei muutu ja se on: Herraa hyvää kiittäkää. Kyseinen virsi toimii metallisovituksena hyvin ja messussa on hyvä olla jotain pysyvää", kertoo yksi Metallimessun perustajista, Töölön seurakunnan nuorisotyönohjaajana työskentelevä Mikko Saari, joka on aktiivisesti mukana myös Pop-messussa.

Metallimessuja on vietetty ympäri Suomea vuodesta 2006 alkaen. Metallimusiikki tuntuu vetoavan erityisesti suomalaisiin, onhan täällä tutkitustikin eniten metallibändejä koko maailmassa.

"Metallimessua ei kuitenkaan lähdetty tekemään minkään hevibuumin takia, vaan metallimusiikista tykkäävät alkoivat puuhata tätä. Heistä kolme oli kirkossa töissä, messua järjestämässä alusta asti mukana olivat pastorit Haka Kekäläinen, Jukka Valkama ja minä", kertoo Mikko Saari.

Jumalasta voi puhua myös suurin sävelin

Metallimusiikki sopii hyvin messumusiikiksi siksikin, että siinä ovat myös suuret teemat hyvä ja paha, valkeus ja pimeys esillä.

"Mutta Metallimessun, eikä myöskään Pop-messun, ideana ollut vain tuoda metallimusiikkia kirkkoon, vaan alusta asti oli ajatuksena esittää nimenomaan virsiä sen musiikin keinoin, mitä ihmiset muutenkin kuuntelevat. Ja jotta virsien hieno sanoma tulisi esiin."

Metallimessussa virsisovitukset on tehty ammattimuusikkojen voimin, ja musiikkia esittävät osaavat muusikot. Metallimessussa pidetään siis musiikillista rimaa korkealla.

"Jumalasta voidaan puhua hiljaisesti ja hiljaisuudessa, mutta myös suurin sävelin ja jylhien äänivallien kautta. Suuret sävelet, suuri sanoma", kiteyttää Mikko Saari sen, miksi myös metallimusiikki sopii hyvin jumalanpalvelukseen.

Suurin osa Metallimessun kävijöistä on aivan tavallisia ihmisiä, vaikka siellä taatusti voi nähdä enemmän metalliväkeä kuin tavallisessa messussa. Sinänsä Metallimessu ei ole Saaren mukaan tietylle kohderyhmälle suunnattu, mutta nimi on tärkeä, jotta kävijä tietää, mitä on luvassa.

Ranskalainen tv-ryhmä kuvaa messun

"Metallimessu ja Pop-messukin ovat tavoittaneet uusia ihmisiä ja messusta on annettu todella hyvää palautetta."

Metallimessuja järjestetään ympäri Suomea, joten Helsingissä saattaa joinain vuosina olla vain yksi Metallimessu. Tämän perjantain 17.2. jälkeen seuraavan kerran Helsingissä on mahdollisuus mennä Metallimessuun vasta marraskuussa, torstaina 2.11.

Metallimessu Temppeliaukion kirkossa on nyt myös osaltaan luomassa myönteistä suomikuvaa maailmalle. Ranskalainen tuotantoyhtiö on tulossa kuvaamaan perjantain messua. Kuvattu materiaali tulee osaksi juna-aiheista roadtrip-ohjelmaa, jossa kuvataan eri maiden erikoisuuksia.

Tuotantoyhtiön mielestä Metallimessu on yksi suomalaisuuden erikoisuus ja metallimessulaiset ovat iloisia saadessaan olla mukana suomalaisuuden esittelyssä.

"Messu on muuten "normisettiä", emme muuta televisioinnin vuoksi mitään messusta. Toki otamme huomioon reformaation merkkivuoden – Lutherin virsiä veisataan komeasti kahden solistin voimin, Miika Partala tekee pitkästä aikaa paluun messun toiseksi solistiksi ja Susanna Karhi tekee toisen esiintymisensä Metallimessun solistina."

Liturgina messussa on pastori Haka Kekäläinen, saarnaamassa pastori Laura Huovinen, diakonina toimii Mikko Saari, musiikkivastaavina ovat Vili Itäpelto, Valtteri Mikkola ja Pekka Posio, kuoronjohtajana on Ilari Lähteenmäki.

Lisätietoa: http://metallimessu.com/

Miika Partala laulaa perjantaina Metallimessun toisena solistina Temppeliaukion kirkossa. Kuva: Anu Ritjärvi