Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2016 > 03 >

Kirkko antoi äänen leipäjonon kävijöille

Kirkko antoi äänen leipäjonon kävijöille

08.03.2016 18:20 / päivitetty 09.03.2016 10:51

Väkeä Vanhankirkon täydeltä kokoontui kuuntelemaan, kun muun muassa presidentti Tarja Halonen ja Helsingin piispa Irja Askola lukivat Myllypuron leipäjonon kävijöiden tarinoita maanantai-iltana. Tarinoita leipäjonosta –tapahtuman tavoitteena oli herättää keskustelua köyhyydestä.

"Kyllä veti hiljaiseksi", kuvaili eräs illan kuulijoista.

Kaikki esiintyjät olivat mukana vapaaehtoispohjalta. "Ajattelin heti, että lähden mukaan tällaiseen asiaan, kun pyydettiin", kertoi näyttelijä Hannu-Pekka Björkman. "Leipäjonoihin ei voi olla törmäämättä eri puolilla kaupunkia liikkuessa. Niiden kautta eriarvoistuminen tulee Helsingissäkin esille. Toivon, että tämä tapahtuma avaisi päättäjien silmiä."

"Oli koskettavaa lukea illan tarinat etukäteen. Parhaiten mieleeni jäi kommentti "Minun tarinastani kukaan ei ole kiinnostunut", hän jatkoi.

Piispa Irja Askola puolestaan piti tarinoiden lukemista kunniatehtävänä: "Pidän tärkeänä, että kirkon työntekijät viestittäisivät päättäjille suomalaisten arjen asiantuntemustaan. Hehän ovat niitä harvoja, jotka käyvät kodeissa. Kirkossa on paljon sosiaalista pääomaa, josta päättäjien kannattaisi olla kiinnostuneita."

Esimerkiksi eräs hänen lukemistaan tarinoista kuvasi yli sukupolvien jatkuvaa köyhyyttä: Tyttäreni perhe on työttömänä ja sairaana. Heille tuli asunnosta häätö. Taloudellisesti olen itsekin velkaantunut heitä auttaessa. Heillä on kaksi pientä lasta. Minä käyn täällä yhdestä kahteen kertaa viikossa ja vien heillekin ruokaa, jotta he jotenkin selviäisivät arjesta, niin kuin myös minä. Luojan kiitos, on tämä ruokajakelu.

"Meidän on aika kiinnostua toistemme tarinoista ja korjata käsityksiämme. Leipäjono ei ole yksi luusereitten joukko, vaan siellä on hyvin erilaisia ihmisiä, joilla on paljon kerrottavaa. Päättäjiltä tulee vaatia, että yhteiskunnan pitää huolehtia jäsenistään ja taata heille perusturva", piispa painotti.

Illan tallenne on nähtävissä MTV:n Katsomossa.

Kaikki tarinat julkaistaan diakonian blogissa.

Tapahtuman avasi idean äiti ja illan ohjaaja oppilaitospastori Sanna Uusitalo.

Tarinoita lukivat (vasemmalta oikealle) näyttelijät Markus Bäckman, apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri, presidentti Tarja Halonen, Heikki Nousiainen, piispa Irja Askola, Jussi Lampi, Martin Bahne, Hannu-Pekka Björkman ja Ria Kataja.