Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2014 > Huhtikuu >

Keskusrekisterin johtaja Hannu Houtsonen siirtyy ansaituille eläkepäiville

Keskusrekisterin johtaja Hannu Houtsonen siirtyy ansaituille eläkepäiville

29.04.2014 08:00

Helsingin seurakuntayhtymän keskusrekisterijohtaja Hannu Houtsonen siirtyy eläkkeelle syyskuun alusta. Houtsonen aloitti työuransa seurakuntayhtymässä vuonna 1980 systeemisuunnittelijana.

Vuonna 1988 Houtsonen pestattiin tietohallintapäälliköksi ja seuraavana vuonna keskusrekisterin johtajaksi.

– Olen jäämässä eläkkeelle erittäin hyvillä mielin. Koen tehneeni täyden työpäivän keskusrekisterin sekä koko seurakuntayhtymän palveluksessa. Olen päässyt työskentelemään näköalapaikalla, jossa on ollut hyvät vaikuttamismahdollisuudet, Houtsonen kertoo.

Houtsonen on pitkän työuransa aikana päässyt seuraamaan kirkon vaiheita läheltä. Yksi vaikeimmista hetkistä kohdattiin 1990-luvulla, kun kirkon väestökirjanpitotehtävät olivat vaarassa siirtyä valtion viranomaisten hoidettavaksi.

– Kirkon sisälläkin asiasta oltiin eri mieltä, mutta itse en kannattanut ehdotusta. Päätös olisi saattanut johtaa pahimmillaan kirkon julkisoikeudellisen aseman asteittaiseen menettämiseen, Houtsonen kertoo.

Houtsonen piti tiukasti kiinni kirkon oikeudesta väestönkirjanpitotehtäviin. Erilaisten vaiheiden jälkeen kirkolliskokous päätyi ehdotukseen, jossa valtio ja kirkko hoitavat tehtäviä yhdessä. Kirkko luopui virallisesta statuksestaan, mutta sai silti hoitaa sille laissa erikseen määritellyt viranomaistehtävät.

Työvuosien varrelta on jäänyt mieleen myös 1990-luvun lama.

– Laman alussa kirkosta erosi paljon ihmisiä, mutta kun lama pitkittyi tilanne kääntyikin toisin päin. Yhtäkkiä oltiinkin tilanteessa, jossa kirkkoon liittyi saman verran ihmisiä, kuin kirkosta erosi. Yhtenä vuonna liittyneitä oli jopa enemmän, Houtsonen muistelee.

Houtsonen uskoo, että kirkko tulee muuttumaan seuraavan kymmenen vuoden aikana entistä vuorovaikutteisempaan ja jäsenlähtöisempään suuntaan:

– Tärkeää on yhteisöllisyys, joka korostaa jäsenten vaikutusmahdollisuuksia. Yhteisöllisyys pitäisi nähdä monipuolisesti, sillä tulevaisuudessa netissä tapahtuvan yhteisöllisyyden rooli tulee korostumaan. Kirkon pitää pysyä tässä muutoksessa mukana, Houtsonen linjaa.

Houtsonen on työuransa aikana osallistunut moniin erilaisiin projekteihin ja edesauttanut muun muassa toimivien it-ratkaisujen syntymistä. Työ ei ole ollut aina helppoa, mutta päivääkään Houtsonen ei vaihtaisi pois.

HeVa:n eli Helsingin ja Vantaan atk-pohjaisen jäsentietojärjestelmän käyttöönotto vuonna 1991 ensimmäisenä koko ev.-lut. kirkossa on ollut yksi Houtsosen työuran huippuhetkistä. HeVa mullisti myös seurakuntayhtymien tietoliikenteen: kaikki jäsenten muutostiedot välittyivät paperilomakkeiden sijaan konekielisesti. Houtsonen työskenteli hankkeen pääkoordinaattorina.

– It-ratkaisumme ovat olleet kehityksen kärjessä. Ne ovat mahdollistaneet monipuolisen vuorovaikutuksen jäsenten ja seurakuntayhtymän välillä, Houtsonen sanoo.

Teksti: Viestintä/Petra Raivonen

Hannu Houtsonen on tehnyt pitkän uran Helsingin seurakuntayhytmän palveluksessa.