17.06. Onneksi olkoon: Urho | Palaute
Koko Helsinki

Yhteisönrakennusta ja hävikkiruokaa

Kallion seurakunta

08.10.2020, 16:43 /  päivitetty 09.10.2020, 11:24
Mitä yhteisönrakentaminen edellyttää? Miten hävikkiruokaa voi hyödyntää? Lue, mitä seurakuntamme uudet kasvot Henri Isokuortti ja Maija Ilén kertovat itsestään ja työstään Kallion seurakunnassa.
Yhteisökokki ja yhteisödiakoni seisovat Alppilan kirkon ala-aulan rappusilla.

Kuka olet?

Henkka: Olen Henri ”Henkka” Isokuortti, 30-vuotias sosionomi-diakoni ja aloitin työt Kallion seurakunnan yhteisödiakonina elokuun alussa. Päädyin kirkon töihin innostavan isoskokemuksen seurauksena, joka sai minut hakeutumaan ensin nuorisotyönohjaajan ja sen jälkeen diakonin koulutukseen. Diakonin työssä saan yhdistettyä kirkon puolen ja sosiaalipuolen, jotka molemmat ovat minulle tärkeitä. Aiemmin olen työskennellyt Merimieskirkolla, seurakunnissa ja lastensuojelussa.

Maija: Olen Maija Ilén, 37-vuotias kokki ja puutarhuri sekä ikuinen maailmasta innostuja ja kiinnostuja. Opiskelijaelämäni alkoi yliopistossa folkloristiikan parissa, jonka jälkeen opiskelin puutarhuriksi ja tein harjoitteluni Tukholmassa Rosengard Trädgårdissa. Samassa paikassa oli myös ravintola, joka herätti kiinnostukseni kokkaukseen ja kokin ammatin pariin. Aiemmin olen tehnyt töitä mm. kahvilassa kokkina, Ateneum Bistrossa, Kööpenhaminassa 108 -ravintolassa ja tv-sarjan catering-vastaavana.

Mitä teet Kallion seurakunnassa?

Henkka: Työni Kalliossa on vapaaehtoistoiminnan ja Waste&Feast -hankkeen koordinointia, yleistä diakoniatyötä ja mitä vaan eteen tulee. Uudet haasteet ja uuden aloittaminen ovat aina kiinnostaneet minua. Kallion seurakunnan alue on erityisen mieluisa paikka olla ihmisten parissa töissä.

Maija: Työni Kalliossa on monipuolista. Vastaan Waste&Feast -projektin käytännön työstä, hävikkiruuan hyötykäytöstä sekä tarjoiluista erilaisiin seurakunnan tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Olen ensimmäistä kertaa kirkon työssä ja tämä on erilainen työympäristö kuin aiemmin. Työntekijöillä vapautta, heihin luotetaan, työkavereille annetaan palautetta ja asioita on aikaa valmistella, vaikka organisaatio on suuri.

Mitä yllättävää haluat kertoa itsestäsi?

Henkka: Olen saunonut yhden päivän aikana 13 eri pääkaupunkiseudun saunassa Helsinki Sauna Dayn aikana.

Maija: Olen kirjoittanut ystävän kanssa pitkän saturomaanin, joka edelleen etsii julkaisijaa.

Mitä haluaisit sanoa Kallion seurakuntalaisille?

Henkka: Olet tervetullut mukaan tekemään meidän kanssa melkein mitä vaan. Ota rohkeasti yhteyttä, jos sinulla on uusi idea tai tiedät jonkun, joka tarvitsee apua.

Maija: Meillä on alkamassa kiinnostava ja monia mahdollisuuksia avaava hävikkiruokaprojekti, johon olet tervetullut syömään, toimimaan, tekemään, katsomaan ja kokeilemaan. Jos mietit, että kuulutko kohderyhmään, niin varmasti kuulut!

Loppuun vielä sana-assosiaatioketju eli kommentoikaa kuulemaanne sanaa ensimmäisenä mieleen tulevalla sanalla.

Kirkko – Maija: hyvä & Henkka: pyhä

Ruoka – Maija: toivo & Henkka: maistuu

Ihminen – Maija: sydän & Henkka: luotu

Työ – Maija: into & Henkka: hauskaa

Jeesus – Maija: rakkaus & Henkka: tasa-arvo

Pahe – Maija: makea & Henkka: kahvi

Rakkaus – Maija: valo & Henkka: armo

Kallio – Maija: ihminen & Henkka: urbaani

Yhteisö – Maija: inhimillinen & Henkka: antoisa

Oma nimesi – Maija: punainen & Henkka: minä itse

Teksti ja kuva: Mari Mattsson