20.04. Onneksi olkoon: Nella, Neela, Lauha | Palaute
Koko Helsinki

Villa Edishem on ollut monien yrittäjien koti

08.12.2022, 14:11
Jan Strangin kirjoittamassa Kiikari-lehden huvilasarjassa kerrotaan joulun numerossa Villa Edishemistä.
Mustavalkoinen kuva 1900-luvun taitteen Villa Edishemista. Pari kerrosta ja torni.

Yksi Itä-Helsingin komeimmista huviloista on Villa Edishem, Edeshem, Tammisalon Jatasalmentiellä. Sen rakennutti vuosina 1896–1897 Nokia-yhtiön perustaja ruukinpatruuna Fredrik Idestam eläkepäivien asunnokseen. Talon piirsi ajan maineikas arkkitehti Theodor Höijer. Edishem ei ollut vain huvila, vaan huvila-alue, jossa sijaitsi enimmillään kuusi asuinrakennusta.

Sokerileipuri Ekbergin sokerihuvila

Alkuperäinen Edishem oli Itä-Helsingin vanhimpia huviloita. Sen rakennutti vuonna 1875 sokerileipuri Fredrik Edvard Ekberg, nykyisen kahvilaliikkeen perustaja.

Ekbergillä oli rannalla kaksi huvilaa, harmaa ja vaaleanpunainen. Viimeksi mainittua aikalainen Hakon Lindholm kutsui sokerihuvilaksi ja kuvasi sitä seuraavasti: "Sokerihuvila oli rakennettu osin veden päälle. Se oli vaaleanpunainen ja ylikuormitettu valkeilla nikkarikoristeluilla niin, että talo näytti krokaanilta. Tässä huvilassa sanotaan Topeliuksen asuneen yhden kesän 1890-luvulla... Idestam puratti sokerihuvilan ja rakennutti tilalle yhä paikallaan olevan suuren tabernaakkelin."

Ekbergin harmaa huvila, sittemmin valkoinen, tuhoutui tulipalossa 1990-luvun alussa.

Leo Mechelinin talvipaikka

Edishemin ympärille Idestam rakennutti laajan komean puiston palmupuineen, jotka vietiin talvisin lämpimään kasvihuoneeseen. Puiston suunnitteli ruotsalainen puutarhuri Gustaf Nilsson. Huvila oli Idestamin asuntona vuoteen 1906. Talvet hän kuitenkin yleensä asui Rivieralla. Ainakin yhden talven huvilassa asui Idestamin hyvä ystävä, senaattori Leo Mechelin.

Edishemistä Pellonpääksi

Idestamin jälkeen Edishem oli eri kiinteistösijoittajilla, kunnes sen vuonna 1923 osti vaatetusalan yrittäjä, kauppaneuvos Armas Niemeläinen. Hän antoi paikalle uuden kutsumanimen Pellonpää.

1940-luvulta lähtien alueen huviloissa asui Armas Niemeläisen lisäksi hänen neljä lastaan perheineen. Kauppaneuvoksen kuoltua perilliset jakoivat maat ja huvilat keskenään. Päähuvilan peri tytär Kaija Viherjuuri, jonka aviomies oli mainosmies Matti Viherjuuri. Heidän tyttärensä myi huvilan joitakin vuosia sitten nykyiselle yksityiselle omistajalle.

Teksti: Jan Strang

Villa Edishem kuvattuna 1800–1900-luvun taitteessa. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.