06.07. Onneksi olkoon: Esa, Esaias | Palaute
Koko Helsinki

Valtiopäivien avajaisjumalanpalvelus: Piispa Kalliala nostaa saarnassaan esiin ihmisarvon, lähimmäisyyden ja Runebergin

Tuomiokirkkoseurakunta

30.01.2020, 10:11 /  päivitetty 30.01.2020, 13:49
Valtiopäivien ekumeenista avajaisjumalanpalvelusta vietetään Runebergin päivänä 5. helmikuuta klo 12 Helsingin tuomiokirkossa. Kansallisrunoilijan ääni kuuluu jumalanpalveluksen virsivalinnoissa ja kuin myös saarnassa. Jumalanpalveluksessa saarnaa Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala.
Kuvassa sininen pilvetön taivas ja Tuomiokirkon vihreä, kultaisin tähdin koristeltu kupoli ja sen kullattu risti.

Kansallisrunoilijan päivälle osuvassa jumalanpalveluksessa lauletaan Runebergin sanoittama virsi 431, jossa hän pohtii, keiden kanssa me kuulumme yhteen, keistä me olemme vastuussa ja ketkä meidän on otettava huomioon.

- Virsi perustelee niin yksilön ihmisarvon kuin kaikille ihmisryhmille kuuluvan arvokkuuden vetoamalla Jumalaan. Kansallinen herättäjä ja kansakunnan suurmies näki selkeästi, ettei oman ja vieraan, kansallisen ja kansainvälisen tai läheisen ja kaukaisen suhde ole joko/tai vaan sekä/että, Kalliala sanoo.

Samasta asiasta puhuu myös evankeliumiteksti: pelastus, valo ja kirkkaus kuuluvat sekä omalle kansalle että kaikille muillekin kansoille.

Jumalanpalvelus toimitetaan ekumeenisena yhteistyönä

Liturgeina jumalanpalveluksessa toimivat pastorit Mari Kanerva ja Johan Terho. Jumalanpalveluksessa avustavat metropoliitta Arseni, hiippakunnan asiainhoitaja Marco Pasinato ja kirkkokunnan johtaja Aimo Helminen Suomen Adventtikirkosta. Tekstinlukijana avustaa eduskunnan puhemies. Musiikista vastaavat urkurina dir. mus. Harri Viitanen ja kanttorina Inka Kinnunen. Musiikissa avustaa oboisti Anna-Kaisa Pippuri sekä Suomen Laulu -kuoro johtajanaan Esko Kallio. Kolehti kannetaan Yhteisvastuukeräykselle, jolla tuetaan vanhemmuutta Suomessa ja ulkomailla. Kolehdin kantavat Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan alueen lippukuntien partiolaiset.

Myös seurakuntalaiset tervetulleita jumalanpalvelukseen

Seurakuntalaisille, joilla ei ole kutsukorttia, on varattu paikkoja kirkon etelä- ja pohjoisparvilta. Sisäänkäynti kirkkoon tapahtuu klo 11.10−11.30 kirkon etelä- ja pohjoisovista. Jumalanpalvelus kestää noin tunnin eikä jumalanpalveluksen aikana ole mahdollista poistua parvelta. Sisääntulijoille tehdään turvatarkastus ja sen vuoksi suuret laukut ja kantamukset tulee jättää kotiin. Urku- ja sivuparvilla jumalanpalveluksen aikana ei voi valokuvata.

Jumalanpalvelus toteutetaan yhteistyössä ulkoministeriön protokollapalvelujen kanssa. Tilaisuus on osa valtiopäivien avajaisten ohjelmaa.

(Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan viestintä 30.1.2020)