28.11. Onneksi olkoon: Heini, Kaisla | Palaute
Koko Helsinki

Två stugor får inkapslade konstruktioner på Lekholmen

28.05.2019, 14:51 /  päivitetty 12.06.2019, 09:54
Arbetet med inkapslingen pågår som bäst och ska enligt tidtabellen färdigställas innan sommarens lägerverksamhet påbörjas.
Ett rött trähus omgiven av träd och högt gräs.

Sommaren 2018 besvärades lägerdeltagarna i två av stugorna på Lekholmen av illaluktande inomhusluft. I november utfördes en fuktteknisk konditionsgranskning av stugorna. Granskningen, som utfördes av en utomstående expert inom byggnadsbranschen, visade att inomhusluften i husen inte överstiger några rekommenderade gränsvärden ur hälsosynpunkt.

Luften är däremot inte fräsch i alla stugor. Det beror på att husen står kalla hela vintern. När vädret blir varmare och den maskinella ventilationen som suger ut luft ur huset slås igång, tränger unken lukt från isolering och konstruktioner in i husen.

Fastighetskontoret vid den kyrkliga samfälligheten i Helsingfors beslöt, efter konditionsgranskningen av stugorna, låta kapsla in konstruktionerna i två stugor för att eliminera luktproblemen. Det innebär att stugornas väggar och tak nu tätas invändigt så att ingen luft från stugornas konstruktioner längre tränger in i rummen.

Även möbler och textiler i stugorna byts ut eftersom lukten kan sitta kvar i dem. Madrasser köps nya och övriga möblemang kommer ur samfällighetens förråd. Målet är att kunna erbjuda trygga logement åt alla lägerdeltagare på Lekholmen i sommar.

– Konditionsgranskningen visar att det inte är mögel som är problemet i husen. Vi byter ut möblemangen för säkerhets skull eftersom det är möjligt att en känslig person kan reagera på lukten också från de gamla textilerna. Vi vill inte ta några risker, säger Mikko Lindroth, arbetschef vid fastighetskontoret.

Arbetet med inkapslingen pågår som bäst och ska enligt tidtabellen färdigställas innan sommarens lägerverksamhet påbörjas. Genom åtgärden hoppas man vinna några år tid för att hinna planera en mer långsiktig renovering av stugorna, alternativt ett nybygge på Lekholmen.

– Inkapslingen ger byggnaden 2-5 år längre levnadstid. Tekniken är visserligen rätt ny men eftersom vår leverantör har alla certifikat i skick då bedömer jag det som riskfritt. Det här är standardförfarande inom byggnadsbranschen i dag, säger Mikko Lindroth.

Lekholmen öppnar i början av juni och håller öppet till mitten av augusti. De tre svenska Helsingforsförsamlingarna håller sina skriftskolläger på holmen men ön är också öppen för besökare. Församlingarna ordnar även ungdomssamlingar och annat program på holmen under sommarmånaderna.

Mera information om renoveringsarbetena på Lekholmen ger fastighetschef Kai Heinonen, tfn (09) 2340 2700 (kai.heinonen@evl.fi)