21.10. Onneksi olkoon: Ursula | Palaute
Koko Helsinki

Tunnelmia Kulosaaren kirkon hääyöstä

Herttoniemen seurakunta

14.10.2020, 19:04
Lauantaina 10.10.2020 8 paria sai toisensa kynttilöin valaistussa kirkossa, kun Kulosaaressa järjestettiin historian toinen hääyö.
Vihkipari alttarilla Kulosaaren kirkon hääyössä. Kuva Mats Vuorenjuuri

Kaikkien aikojen ensimmäistä Hääyö-tapahtumaa vietettiin vuonna 2009 pääkaupunkiseudun vanhimmassa rakennuksessa, keskiaikaisessa Vantaan Pyhän Laurin kirkossa. Idean kirkollisten vihkimisten yöstä keksi Tikkurilan seurakunnan kappalainen Heikki Leppä.

Hääyöstä tuli niin suosittu, että malli vaivattomasta, mutta tunnelmallisesta vihkitapahtumasta on sittemmin levinnyt muillekin paikkakunnille. Tämä Tikkurilan seurakunnan vuotuinen tapahtuma on nykyään myös rekisteröity tavaramerkki.

Kuva kirkon ulko-ovilta sisään valaistuun kirkkoon. Kuva: Mats Vuorenjuuri

K‍ulosaaren kirkossa ensimmäinen hääyö järjestettiin 02.02.2020. Silloin toisensa sai 7 paria. Lauantaina 10.10.2020 tarjolla oli 10 vihkiaikaa, jotka kaikki täyttyivät nopeasti. Muutaman peruutuksen vuoksi lopulta illassa vihittiin 8 paria. Vihkimässä oli 3 pappia, soittamassa 2 kanttoria. Kulosaaren kirkkovakka ry tarjosi tilaisuuteen valokuvaaja Mats Vuorenjuuren, jonka kuvia tässä näette ja Kulosaaren kukka morsiuskimpun ja vieheen. Kiitämme siitä.

Vihkipari suutelee alttarilla. Kuva Mats Vuorenjuuri

Parit kutsuttiin kirkolle puolta tuntia ennen omaa vihkiaikaansa. Kukin sai käydä vihkipappinsa kanssa pienen keskustelun. Sakastissa käytiin läpi vihkimiseen liittyvät paperiasiat, itse toimituksen yksityiskohdat ja tutustuttiin lyhyesti.

Häämarssit parit saivat toivoa jo etukäteen kuuden marssin listasta ja aikaa jäi myös virrelle tai musiikkiesityksellekin, vaikka vihkimiset pidettiin puolen tunnin välein. Illan aikana kuultiinkin muun muassa Ylioppilaskunnan laulajien kvartettia ja Jore Marjarantaa.

Vihkipari siunattavana. Kuva Mats Vuorenjuuri

Tälläkin kertaa vihkiseurueet olivat, hääyön hengen mukaisesti pieniä. Osa pareista tuli vihittäväksi kahdestaan, osa lastensa tai vanhempiensa saattamina. Vaikka vihkitilaisuudet olivat pieniä, olivat ne tummenevassa lokakuun illassa sitäkin tunnelmallisempia ja kaikille varmasti ikimuistoisia.

Moni pareista tuli paikan päälle matkan takaa. Vihkiminen Kulosaaressa yhdistyi näin pieneen häämatkaan. Vihkitilaisuuden jälkeen seurakunta tarjosi halukkaille seurakuntasalissa lasilliset alkoholitonta kuohuvaa ja sydänsuklaita. Moni jatkoi iltaansa illalliselle ja hotelliin viettämään hääyötä.

Vihkipari kirkon ovilla. Kuva Mats Vuorenjuuri

Hääyö on mahdollisuus mennä naimisiin ilman suurta budjettia tai suuria paineita. Riittää, että hoitaa esteidentutkinnan, varaa ajan ja ilmestyy paikalle. Seurakunta hoitaa muut järjestelyt.

Ehkä seuraavan kerran 12022021?

‍Lisää hääyön tarinasta voit lukea TÄÄLTÄ.