14.05. Onneksi olkoon: Tuula | Palaute
Koko Helsinki

Ajankohtaista lähetyksessä: Tammikuun rukousaihe

08.01.2021, 14:51 /  päivitetty 08.01.2021, 14:53
Sinisellä taustalla keskitetty valkoinen teksti: Ajankohtaista lähetystyössä

Rukoilemme Päivi ja Ilkka Kastepohjan oheisessa kirjoituksessa esiin nousevien asioiden puolesta. Erityisesti rukoilemme kasvavalle kristittyjen joukolle hyviä paimenia ja hyvää Raamatun opetusta.

Jeesus näki kansanjoukot ja alkoi sääliä ihmisiä, koska nämä olivat rasittuneita ja heitteillä kuin lampaat ilman paimenta. Jeesus sanoi oppilailleen: "Sato on runsas mutta työntekijöitä vähän. Pyytäkää siis isännältä, että hän lähettäisi väkeään korjaamaan satoa."

Matt. 9: 36-38 (UT2020 käännösehdotus)

Tuija Holopainen

lähetyksen ja kansainvälisen vastuun työryhmän jäsen

Väkijoukko Kiinassa kadulla

Kirkko kasvaa nopeasti, silti valtaosa kiinalaisista ei ole kuullut evankeliumia

Kiina on viime vuosina muuttunut yhä vaikeammaksi maaksi vähemmistöille, varsinkin kristityille. Valvonnan monitasoista lisäämistä perustellaan terrorismin, rikollisuuden tai Kiinan valtiolle haitallisen toiminnan estämisellä. Tähän valvottavien ketjuun kuuluu myös kaikki uskonnollinen toiminta.

Kiinan protestanttinen kirkko on maailman suurin kirkko. Kristittyjä arvioidaan olevan 80–100 miljoonaa riippuen laskutavasta. Todellista lukumäärää ei tiedä kukaan.

Kiinan Raamattuseuran vuosikertomuksen mukaan kirkko kasvaa noin miljoonalla jäsenellä vuosittain. Joka tapauksessa kristittyjen määrä on alle 10 prosenttia Kiinan 1,4 miljardin väestöstä.

Joidenkin lähetysteologien mielestä Kiinassa on kristittyjä jo niin runsaasti, että kirkko pystyisi itsenäisesti julistamaan evankeliumia Jeesuksesta. Kaikki eivät jaa tätä näkemystä. Taiwanilla toimivan Voice of Salvation (Pelastuksen ääni, VOS) -radiostudion johtaja Brad Yu sanoo, että yli 90 prosenttia kiinalaisista ei ole vielä kuullut evankeliumin ilosanomaa.

Mediatyölle on tarvetta

Kiinassa perustetaan uusia seurakuntia joka viikko. Kasvuun liittyy haasteita. Pappeja ja raamatunopettajia on liian vähän. Raamatun tunteminen on heikkoa erityisesti maaseudulla.

− Mediatyölle on todella tarvetta, sanoo Brad Yu.

Lisämutkia matkaan tuovat poliittiset liikehdinnät, joista Suomessakin on uutisoitu laajasti. Esimerkkejä näistä ovat mielenosoitukset Hongkongissa, taannoiset Taiwanin presidentinvaalit tai ihmisoikeusjärjestöjen esiin nostamat pakkotoimet uiguuri-muslimeja vastaan.

Kristittyjen toimintamahdollisuuksien kaventuminen näkyy esimerkiksi siten, että Raamatun ostaminen on vaikeutunut. Kiinankielisiä Raamattuja kyllä painetaan maassa, mutta lähes kaksi kolmasosaa on tarkoitettu ulkomaanmyyntiin.

Päivi ja Ilkka Kastepohja

Kirjoitus on julkaistu 18.5.2020 Lähde-lehdessä 1/2020.