07.12. Onneksi olkoon: Sampsa | Palaute
Koko Helsinki

Suomenlinnan kirkkoon pääsymaksu
kesälle 2023

20.02.2023, 09:33 /  päivitetty 22.02.2023, 10:25
Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto on päättänyt 13.2.2023 pitämässään kokouksessa pääsymaksun perimisestä Suomenlinnan kirkossa kesällä 2023. Pääsymaksu (5 €) on kesä-elokuussa toteutettava määräaikainen kokeilu, ja sen jatkosta päätetään erikseen.
Vaaleanpunaisella taustalla teksti; Suomenlinnan kirkkoon pääsymaksu kesällä 2023

Suomenlinnan kirkossa otetaan käyttöön pääsymaksu kesälle 2023

Helsingin seurakuntayhtymän Rohkeasti yhdessä -ohjelmassa päätettiin määrärahaleikkauksista ja tiloista perittävien sisäisten vuokrien muutoksista. Muutoksilla on merkittävä taloutta heikentävä vaikutus Tuomiokirkkoseurakunnalle, jolla on mittavat tilakustannukset historiallisista maamerkkikirkoistaan.

Helsingin tuomiokirkko, Vanha kirkko ja Suomenlinnan kirkko ovat kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kirkkorakennuksia, joiden ylläpito asettaa seurakunnalle nyt erityisen haasteen. Seurakuntaneuvosto on jo aiemmin tehnyt päätöksen luopua seuraavaksi Suomenlinnan kirkosta. Pääsymaksu voisi kuitenkin mahdollistaa, että Suomenlinnan kirkko pysyisi avoinna vierailijoille myös jatkossa.

- Suomenlinnan kirkko on yksi Helsingin vanhimmista pyhäköistä, jonka tornissa toimii yhä laiva- ja lentoliikennettä palveleva majakka. Nykyisin kirkko on suosittu paitsi vihkikirkkona, myös vierailukohteena, sillä sen mielenkiintoinen historia kiinnostaa niin läheltä kuin kaukaa tulevia vierailijoita, kertoo kirkkoherra Marja Heltelä.

Suomenlinnan kirkon pääsymaksu (5 €) toteutetaan kesä-elokuussa 2023 määräaikaisena kokeiluna. Samalla kirkossa kehitetään vierailijoille suunnattuja palveluja, sillä kirkon kävijämäärästä 70 % ajoittuu kesäkaudelle.

- Pääsymaksu mahdollistaa vierailijoille kirkon tukemisen maailmalla totuttuun malliin. Suomenlinnan kirkko on osa maailmanperintökohdetta, ja uskomme kirkon kulttuuriperinnön säilyttämisen saavan vahvan tuen kirkossa vierailijoilta, sanoo palvelupäällikkö Anni Roiha.

Pääsymaksu ei ole käytössä jumalanpalvelusten, toimitusten, konserttien tai muun seurakunnan toiminnan aikana, vaan se koskee ainoastaan vierailuaikoja. Pääsymaksu ei koske Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan jäseniä tai heidän mukanaan vierailijoita eikä alle 18-vuotiaita.

Tuomiokirkkoseurakunnassa tehtiin vuonna 2020 selvitys pääsymaksun käyttöönotosta Suomenlinnan kirkossa ja Helsingin tuomiokirkossa. Selvityksen tuloksena molemmissa kirkoissa otettiin käyttöön vapaaehtoinen pääsymaksu vuonna 2021.

Lisätietoja: