03.07. Onneksi olkoon: Arvo | Palaute
Koko Helsinki

Sovinnon päivän konsertti Senaatintorilla soi sovintoa

28.05.2019, 17:01
Senaatintorilla järjestetään Sovinnon päivän konsertti helatorstaina 30.5. kello 15 ensimmäistä kertaa. Konsertissa esiintyvät Marzi Nyman trio, Jukka Leppilampi, Maria Ylipää, Tove Wingren ja Jukka Perko. Lisäksi sovinnon puolestapuhujia ja ystäviä nähdään videotervehdyksinä osana konserttia. Lavalla saattaa piipahtaa myös yllätysvieraita. Konserttiin on vapaa pääsy.
Kuvassa muusikko Jukka Leppilampi Maria Ylipään, Marzi Nymanin ja jonkun naisen kanssa

”Presidentti Sauli Niinistö on jo vuosia puhunut polarisaatiosta. Nyt elämme tilanteessa, jossa yhteiskunnassamme on voimakasta vastakkainasettelua, eikä keskustelua enää käydä rakkaudellisessa eikä kunnioittavassa hengessä. Siksi sovinnon tai Sovinnon kansanliikkeen tarvetta ei tarvitse selitellä”, muusikko Jukka Leppilampi sanoo.

Sovinnon kansanliike haastaa mukaan rakentamaan yhteistä kaupunkia, jossa rohkeasti puututaan konflikteihin ja halutaan elää sovinnossa eri tilanteissa. Jokainen voi rakentaa lähiympäristöä, jossa lisätään ymmärrystä ja rauhaa eikä edistetä riitaa ja eripuraa. Sovinnon päivästä halutaan luoda vuosittain toistuva kansanjuhla.

Jukka Leppilampi kertoo sovinnon- ja rauhanprosessien erityisasiantuntijan Antti Pentikäisen pyytäneen häntä mukaan Sovinnon kansanliikkeeseen. Sovinnon päivän konsertissa on mukana myös suomensomalialainen tv-tuottaja Wali Hashi. Hän käynnisti Somaliassa anteeksiantokampanjan, josta on nyt tulossa valtion virallinen juhlapäivä. Sovinnon päivästä toivotaan muodostuvan samanlainen perinne myös Suomeen.

”Jääkiekkojoukkueemme menestys osoitti sen, että voimme saavuttaa mitä tahansa toinen toisiamme tsempaten. Jokaisessa meissä asuu pieni Mörkö, jonka voimme vapauttaa luomaan uutta sovinnon kulttuuria”, vertaa Jukka Leppilampi.

Konsertin taiteellinen kokonaisuus rakentuu Leppilammen mukaan musiikille, mutta mukana on myös puheosuuksia. Puheenvuoroja käyttävät muun muassa Antti Pentikäinen ja Wali Hashi. Näyttelijä Ritva Oksanen puolestaan tulkitsee kaksi sovintoaiheista Aino Suholan tekstiä. Konsertin juontavat Jukka Leppilampi ja Marianne Heikkilä.

”Konsertin musiikki liittyy sovintoon. Musiikki itsessään läpäisee ihmisen ja resonoi ihmisissä kokonaan ja se vaikuttaa voimakkaasti. Musiikki on myös ihmisiä yhdistävä asia. Kulttuuri ja musiikki on kansan yhteinen kieli ja juttu”, Leppilampi kuvaa.

Konserttiin myös tuovat videotervehdyksensä useat henkilöt. Sovinnon kansanliikkeeseen osallistuu taiteilijoita eri aloilta. Esimerkiksi Suomessa enemmän kuin missään muualla rasismia kokenut bahrainilainen taiteilija Mariam Haji on lupautunut maalaamaan Sovinto-aiheisen taideteoksen, joka on myös jossain muodossa konsertissa esillä.

Konsertin järjestäjinä ovat Sovinnon kansanliike, artistit, Kirkko Helsingissä ja Helsingin Diakonissalaitos.