18.04. Onneksi olkoon: Valto, Valdemar | Palaute
Koko Helsinki

Tuoretta ruokaa pikkurahalla

02.09.2022, 16:28 /  päivitetty 10.01.2023, 16:00
Ruokaa pikkurahalla ja hyvää seuraa? Niitä on tarjolla yhteisöruokailuissa.
Äiti, joka pitelee lasta käsivarrellaan, nostaa ruokaa lautaselle vitriinistä

”Minun mottoni on ollut, että kukaan ei lähde näistä meidän ruokailuista nälkäisenä tai yksinäisenä”, sanoo yhteisöruokailuja kehittänyt yhteisödiakoni Anna Hiekkataipale.

Helsingin seurakunnissa pyörii jatkuvasti erilaisia ruokailuja ja hävikkiruokajakoja, joihin kaikki ovat tervetulleita elämäntilanteeseen, taustaan, vakaumukseen tai varallisuuteen katsomatta. Pääperiaate vapaaehtoisvoimin toimivissa ruokailuissa on sama: saat tuoretta ruokaa pikkurahalla. Aterioilla on ruoan lisäksi tarjolla myös seuraa.

”Yhteisöruokailuissa monelle ykkösjuttu on toisten ihmisten tapaaminen. Etenkin yksinäisyyttä kokevalle on erittäin tärkeää, että saa kohdata ihmisiä ja tulee itse kohdatuksi. Se tuo arvokasta sisältöä päivään”, Hiekkataipale sanoo.

Ruoan hinnan ja muidenkin elinkustannusten nousu on kiristänyt monen helsinkiläisen rahatilannetta. Talousvaikeudet näkyvät sekä ruoka-avun että muun diakonisen avun tarpeessa.

”Monelle tärkeintä on se, että ruoka on edullista – tai kuten osassa ruokailuista, jopa ilmaista. Ruokailut tuovat yksilön tai perheen ruokaturvaan joustavuutta. Se raha, mikä yhteisöruokailujen avulla säästyy, jää käytettäväksi muuhun tarpeelliseen.”