14.12. Onneksi olkoon: Jouko | Palaute | På svenska | In English

Koko Helsinki

Räddad mat förvandlas till god lunch

09.10.2019, 13:38 /  päivitetty 09.10.2019, 13:37
Waste & Feast-serveringarna omvandlar matsvinn till måltidsgemenskap. Vi testar hur det fungerar att äta lunch (och mellanmål) på mat som räddats innan den hamnade i soporna.

Snellu Café

Matteuskyrkan, församlingssalen, Åbohusvägen 3. Må-to kl. 11-13, fr kl. 11-12.30.

Varierande lunch och kafé. Pris 5 euro (diakoniunderstödd 2 euro).

Besticken klingar mot faten nästan i takt med pianomusiken som skapar en stämningsfull atmosfär i lunchrestaurangen Snellu Café i Matteuskyrkan. Dagens meny består av kycklinglåda med pasta samt svamprisotto som vegetariskt alternativ. Eftersom all mat som Snellu Café bjuder på består av svinnmat känns det nästan som ett spännande äventyr att orientera sig bland de olika elementen i salladsbuffén: vinägersås, fikon med ost och rostade skivor av vitlöksbröd skapar en riktigt lyxig känsla.

Snellu Café är ett projekt i specialungdomsarbetet Snellus verksamhet och erbjuder unga i en svår position på arbetsmarknaden jobb och praktikplats. Lunchrestaurangen har blivit rätt etablerad under sina snart två år: folk kommer och går i en jämn takt och inte ett bort står tomt i den stora församlingssalen. Och konstigt är det ju inte, så god och mättande som lunchen är. Salladen smakar lika lyxigt som den ser ut och svamprisotton är välkryddad och mjuk. Rågbröd, efterrättsfrukt och kaffe hör också till och hungern är definitivt stillad när det är dags att återvända till jobbet efter lunchpausen.

Stefanie Lindroos

Toivon Bistro

Munkshöjdens kyrka, församlingssalen, Raumovägen 3. Onsdagar kl. 13–14.

Sopplunch och utdelning av svinnmat från mataffärerna. Frivillig avgift.

Klockan fem över ett är det redan nästan fullsatt på ”Toivos Bistro”, det vill säga i församlingssalen intill Munkshöjdens kyrka. Det doftar otroligt gott från den heta korvsoppan och luften är full av klirret från skedar. Ett gemytligt mummel hörs runt borden.

Tidigare erbjöd församlingen sopplunch med frivilliga krafter sista onsdagen i månaden, men tack vare Helsingforsförsamlingarnas nya projekt kring matsvinn är det nu möjligt att äta gratis, eller till en frivillig avgift, varje onsdag i Munkshöjden. Församlingarnas egen kock tillreder maten, idag en het chorizo- och grönsakssoppa. Jag och min bordsgranne kommer fram till att paprikan antagligen är rostad i ugn innan den hamnade i soppan, den är så söt och mjuk i smaken. Till soppan serveras en vacker smörgås med rikligt pålägg, kaffe och kvarg till efterrätt.

All svinnmat som församlingarnas chaufför plockat upp från mataffärerna går ändå inte åt till soppan, det finns gott om produkter att plocka med sig hem efter lunchen. Men här finns inget av matutdelningens tysta köande, utan lunchgästerna plockar förnöjt bland maten, fortfarande inbegripna i samtal med bordsgrannarna.

Nina Österholm

Pop-up på Klimatstrejken

Medborgartorget, förmiddagen den 27.9.

Utdelning av svinnfrukt.

Åtgången är strykande när Waste & Feast-teamet delar ut överbliven frukt som mellanmål åt dem som deltar i fredagens klimatstrejk utanför riksdagshuset. När jag lyckas lokalisera dem i människomassan återstår bara några sorgligt kanstötta och svartnade bananer, någon ask vindruvor och en hög kartong på väg till återvinningen. Faktum är att det till och med är efterfrågan på de tomma fruktlådorna – genast dyker en ung tjej upp, ber att få en kartong att göra plakat av och frågar sin kompis vilket slagord hon ska skriva på det.

Frukten som delades ut bestod främst av bananer och äpplen och kom från både butiker och partiaffärer. Utdelningen var en snabbinsats från Waste & Feast-teamet.

Erika Rönngård

Texten har ingått i Kyrkpressen nr 20/2019.