06.06. Onneksi olkoon: Kustaa, Kyösti, Kustavi | Palaute

Koko Helsinki

  • Valkoinen valikkosymboli, kolme vaakaviivaa päällekkäin

Pia Niemi: Pienyrittäjä tarvitsee sitkeyttä ja kurinalaisuutta

05.11.2019, 13:38
Yksinyrittäjän vapaus on kurinalaista ja hänen ”pitää tietää kaikki”. Seurakunnat tarjoavat tukea jaksamiseen, tulossa mm. iltoja yksinyrittäjille.
Kukkakauppayrittäjä pitää kukkia kädessään ja sitoo kimppua

Yrittäjä Pia Niemellä on työhuone kerrostalon päädyssä Maunulassa. Sen ikkunat tarjoavat ohikulkijalle silmänruokaa.

– Aina kun olen laittanut näyteikkunat, joku kommentoi uutta ilmettä. Pikkuipanat, mummot ja papat ja muut ohikulkijat vilkuttelevat minulle.

Avara esteettinen tila on kuin käyntikortti Niemen työstä visuaalisen ilmeen luojana. Hän rakentaa kokonaisilmettä yksityishenkilöiden tai yritysten tilaisuuksiin, juhliin tai tapahtumiin.

– Tila voi olla koti, työpaikka, ravintola, juhlatila, messuosasto. Teen muutakin kuin vien kukat tai kukkalaitteet paikalle. Stailaan tiloja. Joskus voi syntyä installaatio, hän tiivistää.

Vaikka Niemen työhuone Vanamo-Linnea on myös kukkakauppa, ei ovella ole aukioloaikoja. Puhelinnumero on.

– Olisi turhauttavaa luvata, että ovi on auki tiettyinä kellonaikoina. Olen paljon paikalla mutta myös poissa. Olen firmani ainoa työntekijä.

Aikaisemmin Niemi työskenteli lastentarhanopettajana, opiskeli lasten kuvataidetta ja piti ryhmiä.

– Sitten tuli olo, että osaisin itsekin tehdä taidetta. Minua houkutti ’yrittäjän vapaus’. Parinkymmenen vuoden jälkeen tiedän, että pienyrittäjän vapaus on äärimmäisen kurinalaista. Se vaatii sitkeyttä ja kärsivällisyyttä, halua ja vimmaa.

Tilaisuudet ja tapahtumat alkavat milloin alkavat. Työn ja vapaa-ajan erottaminen ei ole suoraviivaista.

– Voin olla Ateneumissa, metsässä, elokuvissa, teatterissa tai selailemassa lehteä kirjastossa, kun huomaan, että nythän ongelma ratkesi. Silmät, korvat ja tuntoaisti ovat hereillä, missä olenkin.

Yksinyrittäjä ei voi paeta kenenkään selän taakse.

– Minun pitää tietää kaikki. Olen yritykseni kasvot. Haluan myös tavata asiakkaani kasvokkain, en vain sähköpostin välityksellä, Pia Niemi selittää.

Hän on koulutukseltaan myös floristi. Yrittäjyyttä hän tunsi lähipiiristään ennen omaa yritystä.

– Alvit ja ennakkoverot ovat mitä ovat, mutta maksan ne ajallaan. Yrittäjän paras tuki on hyvä kirjanpitäjä.

Viime kesänä Niemi oli mukana seurakuntayhtymän järjestämällä pienyrittäjien leirillä Rautalammilla.

– Sain katkaistua oman tekemiseni. Leiri oli siihen tarpeeksi pitkä ja tarpeeksi kaukana. Nautin luonnosta ja muusta ohjelmasta. Tutustuin myös toisiin, eri aloilla toimiviin yrittäjiin.

Teksti Ulla-Maija Vilmi

Kuva Esko Jämsä

Kuvateksti: ”Haluan, että töissäni on syvemmälle vietyä symboliikkaa”, sanoo Pia Niemi, joka rakentaa työkseen tapahtumien visuaalisia kokonaisilmeitä.