20.04. Onneksi olkoon: Lauha, Nella | Palaute
Koko Helsinki

Kuuntele pääsiäisajan musiikkia netissä

Seurakunnat

19.03.2021, 11:48 /  päivitetty 29.03.2021, 10:27
Lähdemme pian viettämään jo toista peräkkäistä pääsiäisaikaa pääsemättä kuulemaan rakkaita, vuosikymmenestä toiseen Helsingin kirkoissa esitettyjä J.S Bachin passioita ja muita toinen toistaan kauniimpia pääsiäisajan sävellyksiä. Tilanne tietysti harmittaa ja turhauttaa meitä kuulijoita, mutta vähintään yhtä paljon satoja muusikoita, solisteja ja kuorolaulajia.
Palmunoksa keltaisella taustalla pääsiäisen musiikkia kuva unsplash

Helsingin kanttorit eivät kuitenkaan halua olla toimettomia tässä yhteisessä kärsimysajassamme, joka toivon mukaan päättyy tämän kuluvan vuoden aikana. Haluamme kaikki uskoa, että viimeistään jouluna pääsemme jälleen kirkkoihin kuulemaan ja laulamaan riemusäveliä.

Kalenterissa on kerrottu videoiduista konserteista, joiden linkit löytyvät seurakuntien sivuilta Facebookista tai YouTube-kanavalta. Huom. Myös musiikkikalenterissa on suorat linkit konsertteihin. Tässä yhteenvetoa tulevista konserttinauhoituksista:

Oulunkylän seurakunnan pääsiäiskonserttisarja

Oulunkylän seurakunta aloittaa Palmusunnuntaina virsijukeboxilla: kanttorit Mikko Helenius ja Maija Pesonen-Kareinen ja muutkin seurakunnan työntekijät esittävät yleisön toivomusvirsiä, joita otetaan vastaan 25.3. saakka. Lisäksi konsertin aikana voi lähettää chat-toivomuksia.

Oulunkylän seurakunta jatkaa heti seuraavana päivänä Käpylän kirkossa kuvin ja muun muassa Händelin, Bachin ja Gluckin soitinmusiikilla. Mukana tässä ”Katso, Hän kantoi tuskamme”-konsertissa esiintyvät mm. Ossi Kallioinen, huilu ja Johannes Tarhiainen, piano. Pitkäperjantaina on klassisen vokaalimusiikin vuoro. Kanttori Katja Mäkiö laulaa Oulunkylän kirkossa Händelin, Bachin ja Beckerin musiikkia. Cembalistina on Sanni Antikainen.

Oulunkylän seurakunta päättää pääsiäisajan konserttisarjansa Käpylän kirkossa pääsiäispäivänä konsertilla ”Olkoon juhlamme loppumaton”. Konsertin tiedotteessa luvataan riemullista pääsiäismusiikkia Katja Mäkiön ja Mikko Heleniuksen esittämänä. Vierailevana tähtenä konsertissa esiintyy sopraano Margit Tuokko. Oulunkylän pääsiäiskonserttien järjestäjät toivovat kuulijoilta ropoa Yhteisvastuukeräykseen.

Kulosaaren juhlavuoden juhlakonsertti

Kulosaaressa on toiminut seurakunta 100 vuoden ajan. Yksi juhlavuoden merkkitapauksista on laulaja-lauluntekijä popkanteletar Ida Elinan konsertti. Konsertti lähetetään suorana Kulosaaren kirkosta palmusunnuntaina.

Maailmallakin ahkerasti keikkailevan Ida Elinan meriittilista on huomattava: Evento Awards Vuoden esiintyjä, Vuoden kantele-tunnuksen saaja ja 1. kansainvälisen kantelekilpailun voittaja. Ida Elina on tehnyt myös useita gospel-levyjä.

Herttoniemen seurakunnan hiljaisen viikon musiikit

Helsingin kaupunginorkesterin muusikot Jani Lehtonen (viulu), Erkki Palola (alttoviulu) ja Teppo Koivisto (piano) esittävät hiljaisen viikon aikana 29.3.-1.4. Mozartin ja Bachin musiikkia klo 18.30 seurakunnan facebook-sivulla. Teokset ovat myös kuunneltavissa seurakunnan YouTube-kanavalla. Katso linkit täältä.

Laulumusiikkia ja teosharvinaisuus

Laulumusiikin ystävät voivat hakea konsertteja myös Töölön, Haagan, Pakilan tai Tuomiokirkkoseurakunnan sivuilta. Näissä esiintyvät seurakuntien kanttorit urkureina, pianisteina ja laulajina sekä solistivieraat.

Pitkäperjantain barokkikonsertti Divoti Affetti Mikael Agricolan kirkossa on sisällöltään harvinaisuus. Konsertissa esiintyvät Tiia Maria Saari, sopraano, Teppo Lampela, altto, Terhi Lehtola, cembalo, Tatu Ahola, barokkisello.

Italialaisen säveltäjän Giovanni Alberto Ristorin kymmenen Vapahtajamme kärsimysajan duettoa (Divoti Affetti) sävellettiin 1740-luvulla Dresdenin hovikappelin musiikiksi. Vain ohimennen Raamattua sivuava teksti lienee hovin runoilijoiden ja libretistien Stefano Benedetto Pallavicinon ja Giovanni Claudio Pasquinin käsialaa.

Tekstit pohtivat kärsivän Vapahtajan meissä herättämää mielenliikutusta: uhrattavan puhtautta ja ihmisen, minun, välinpitämättömyyttä. Ne kehottavat näkemään, ajattelemaan ja ymmärtämään. Duettojen lisäksi kuullaan sellosooloja.

Urkumusiikkia

Tuomiokirkon Stationes – pysähdyksiä Ristitiellä -rukoushetkissä ”Musiikkia ja puhetta Jeesuksen matkalla kohti kuolemaa ja ylösnousemusta” kuullaan seurakuntien urkureiden esittämää musiikkia. Nämä kolme musiikillista harataustilaisuutta ovat palmusunnuntain jälkeen maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona. Kokonaisen ”Hiljaisen lauantain urkukonsertin” pitää Kallion kirkossa urkutohtori Olli Pyylampi.

Lasten pääsiäinen

Lasten pääsiäislauluhetki klo 15 lähetetään verkossa Tuomiokirkkoseurakunnan Youtube-kanavalla ja Facebook-sivulla. Laulattamassa lapsityöntekijöitä, pappeja ja kanttoreita. Chatissa mukana lapsityöntekijä Milla Kiiski.

Jukka Ahokas

Verkossa lähetettävät konsertit

Verkossa lähetettävät hiljaisen viikon konsertit Helsingin seurakunnissa jaksolla 28.3.–4.4.2021 palmusunnuntaista pääsiäispäivään

Sunnuntaina 28.3.

Hoosianna, laulakaa! – Palmusunnuntain virsijukebox klo 14 Oulunkylän kirkosta lähetetään verkossa Oulunkylän seurakunnan Youtube-kanavalla Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Kanttorit Mikko Helenius ja Maija Pesonen-Kareinen, pastori Raivo Savik sekä yhteisödiakoni Anna Handroo esittävät toivottuja virsiä.
Virsitoiveita voi lähetyksen aikana lähettää chat-osioon. Ennakkoon torstaihin 25.3. mennessä niitä voi lähettää osoitteisiin maija.pesonen-kareinen@evl.fi ja raivo.savik@evl.fi tai tekstiviestillä numeroon 050 380 4109. Kuvaus ja äänet Harto Hållman. Voit tukea lahjoituksellasi Yhteisvastuukeräyksen kautta ikäihmisiä Suomessa ja maailmalla. Lahjoita osoitteessa yhteisvastuu.fi/oulunkyla tai MobilePay-numeroon 83817. Katso konsertti täältä.

Lasten pääsiäislauluhetki klo 15 lähetetään verkossa Tuomiokirkkoseurakunnan Youtube-kanavalla ja Facebook-sivulla. Laulattamassa lapsityöntekijöitä, pappeja ja kanttoreita. Chatissa mukana lapsityöntekijä Milla Kiiski. Katso lauluhetki täältä.

Popkanteletar Ida Elinan konsertti klo 18 Kulosaaren kirkosta lähetetään suorana verkossa Herttoniemen seurakunnan Facebook-sivulla. Youtube-ilmiö, laulaja-lauluntekijä ja popkanteletar Ida Elina on Suomessa ja maailmalla ahkerasti keikkaileva artisti, Evento Awards Vuoden esiintyjä, Vuoden Kantele-tunnuksen saaja ja 1. kansainvälisten kantelekilpailujen voittaja.
Ida Elina on tehnyt myös useamman gospellevyn. Konsertti on ilmainen, ja sen tarjoaa Kulosaaren kirkkovakka ry. Konsertti on myös osa Seurakunta Kulosaaressa 100 vuotta -juhlavuotta, jota sponsoroi Kulosaaren kirkkovakka ry. Kuuntele konsertti täältä.

Virsiä ristin tiellä klo 18 lähetetään verkossa Malmin seurakunnan Facebook-sivulla. Taru Hämäläinen, laulu, Kaisu Rauhamaa, urut. Kuuntele konsertti täältä.

Maanantaina 29.3.

Stationes – pysähdyksiä ristin tiellä klo 12 Helsingin tuomiokirkosta lähetetään verkossa Tuomiokirkkoseurakunnan Youtube-kanavalla ja Facebook-sivulla. Musiikkia ja puhetta Jeesuksen matkalla kohti kuolemaa ja ylösnousemusta. Joni Vikki, urut.

Kuuntele urkukonsertti täältä: https://www.youtube.com/helsingintuomiokirkkoseurakunta https://www.facebook.com/helsingintuomiokirkkoseurakunta

Paastonajan etappi klo 15 Hyvän toivon kappelilta lähetetään verkossa Tuomiokirkkoseurakunnan Facebook-sivulla. Ohjelmassa on musiikkia ja sanaa. Kuuntele paastonajan etappi täältä.

Katso, hän kantoi tuskamme klo 15 Käpylän kirkosta lähetetään verkossa Oulunkylän seurakunnan Youtube-kanavalla. Ristintien musiikkia, kuvia ja tekstejä. Ossi Kallioinen, huilu, Maija Pesonen-Kareinen, urut ja piano, Johannes Tarhio, piano. Musiikkia säveltäjiltä J.S. Bach, G.F. Händel, Chr.W. Gluck ja A.P. Borodin. Taija Kaipainen, tekstit ja kuvat. Tuotanto Harto Hållman ja Henri Loikkanen.

Musiikkihartaus on katsottavissa ja kuultavissa hiljaisen viikon maanantaista 29.3. läpi pääsiäisen. Kuuntele musiikkihartaus täältä.

Hiljaisen viikon konsertti klo 18 Temppeliaukion kirkosta lähetetään verkossa Töölön seurakunnan Youtube-kanavalla. Händelin oratorioaarioita Luukkaan evankeliumin äärellä. Evankeliumitekstiä lukee Soili Maisila, Otto Alanen, tenori, Henri Hersta, urut.

Kuuntele konsertti täältä.

Tiistaina 30.3.

Stationes – pysähdyksiä ristin tiellä klo 12 Helsingin tuomiokirkosta lähetetään verkossa Tuomiokirkkoseurakunnan Youtube-kanavalla ja Facebook-sivulla. Musiikkia ja puhetta Jeesuksen matkalla kohti kuolemaa ja ylösnousemusta. Elisa Vikki, urut.

Kuuntele konsertti täältä:
https://www.youtube.com/helsingintuomiokirkkoseurakunta https://www.facebook.com/helsingintuomiokirkkoseurakunta

Päiväkonsertti klo 12 Vanhastakirkosta lähetetään suorana verkossa Tuomiokirkkoseurakunnan Facebook-sivulla. Matti Vaakanainen, urut.

Kuuntele päiväkonsertti täältä.

Hiljaisen viikon musiikkihetki klo 18 Meilahden kirkosta lähetetään verkossa Töölön seurakunnan Youtube-kanavalla.

Kuuntele musiikkihetki täältä.

MUISTAN - Musiikillinen iltahartaus Kallion kirkosta YouTube-lähetyksenä klo 18. Reilun puolen tunnin musiikkihetkessä kuljetaan hetki hiljaisen viikon tunnelmissa virsi-improvisaatioiden ja kärsimysviikon tekstien äärellä. Kirkkomuusikot Elja Puukko ja Tommi Niskala ovat paitsi pitkän linjan seurakuntatyöntekijöitä, myös ahkerasti konsertoivia taiteilijoita, joille virret ovat paitsi jokapäiväinen työkalu, myös arjen iso voimavara. Jukka Perko on maamme tunnetuin saksofonitaiteilija, jonka repertuaari kattaa lähes kaiken niin klassisen, jazzin, crossoverin kuin improvisaationkin saralla.

Katso MUISTAN - Musiikillinen iltahartaus täällä.

Keskiviikkona 31.3.

Stationes – pysähdyksiä ristin tiellä klo 12 Helsingin tuomiokirkosta lähetetään verkossa Tuomiokirkkoseurakunnan Youtube-kanavalla ja Facebook-sivulla. Musiikkia ja puhetta Jeesuksen matkalla kohti kuolemaa ja ylösnousemusta. Harri Viitanen, urut.

Kuuntele konsertti täältä:

https://www.youtube.com/helsingintuomiokirkkoseurakunta https://www.facebook.com/helsingintuomiokirkkoseurakunta

G.B. Pergolesi: Stabat mater klo 18 Huopalahden kirkosta lähetetään verkossa Haagan seurakunnan Facebook-sivulla. Tallenne on viime vuodelta. Johanna Lehesvuori, sopraano, Elli Vallinoja, mezzosopraano, Jenna Ristilä, piano. Voit tehdä vapaaehtoisen lahjoituksen Yhteisvastuukeräykseen Haagan seurakunnan kautta osoitteessa www.yhteisvastuu.fi/haaga tai MobilePay-numeroon 84170.

Katso Stabat Mater täältä.

Hiljaisen viikon musiikkihetki klo 18 Meilahden kirkosta lähetetään verkossa Töölön seurakunnan Youtube-kanavalla.

Kuuntele musiikkihetki täältä.

Hiljaisen viikon musiikkia klo 18 Vanhastakirkosta lähetetään verkossa Tuomiokirkkoseurakunnan Facebook-sivulla. Risto Pulkamo, baritoni, Matti Vaakanainen, urut, sekä oboisti. Bachin musiikkia, muun muassa aaria Ich habe genug -kantaatista.

Kuuntele konsertti täältä.

Perjantaina 2.4.

Miserere klo 15 Oulunkylän kirkosta lähetetään verkossa Oulunkylän seurakunnan Youtube-kanavalla. Musiikkia pitkäperjantain sanoman äärellä. Katja Mäkiö, mezzosopraano, ja Sanni Antikainen, cembalo, esittävät muun muassa G.F. Händelin, Albert Beckerin ja J.S. Bachin musiikkia sekä Iina Katilan kantaatin virrestä Vieraalla maalla kaukana 1600-luvun tyyliin.

Tuotanto Henri Loikkanen ja Katja Mäkiö. Voit tukea lahjoituksellasi Yhteisvastuukeräyksen kautta ikäihmisiä Suomessa ja maailmalla. Lahjoita osoitteessa yhteisvastuu.fi/oulunkyla tai MobilePay-numeroon 83817.

Kuuntele Miserere täältä.

Pitkäperjantain barokkikonsertti Divoti Affetti klo 17 Mikael Agricolan kirkosta lähetetään verkossa Tuomiokirkkoseurakunnan Youtube-kanavalla ja Facebook-sivulla. Tiia Maria Saari, sopraano, Teppo Lampela, altto, Terhi Lehtola, cembalo, Tatu Ahola, barokkisello. Italialaisen säveltäjän Giovanni Alberto Ristorin kymmenen Vapahtajamme kärsimysajan duettoa (Divoti Affetti) sävellettiin 1740-luvulla Dresdenin hovikappelin musiikiksi.

Vain ohimennen Raamattua sivuava teksti lienee hovin runoilijoiden ja libretistien Stefano Benedetto Pallavicinon ja Giovanni Claudio Pasquinin käsialaa. Tekstit pohtivat kärsivän Vapahtajan meissä herättämää mielenliikutusta: uhrattavan puhtautta ja ihmisen, minun, välinpitämättömyyttä. Ne kehottavat näkemään, ajattelemaan ja ymmärtämään. Duettojen lisäksi kuullaan sellosooloja.

Kuuntele barokkikonsertti täältä:

https://www.youtube.com/helsingintuomiokirkkoseurakunta https://www.facebook.com/helsingintuomiokirkkoseurakunta

Lauantaina 3.4.

Hiljaisen lauantain urkukonsertti klo 18 Kallion kirkosta lähetetään verkossa Kallion seurakunnan Youtube-kanavalla. Olli Pyylampi soittaa Johann Sebastian Bachin musiikkia.

Kuuntele urkukonsertti täältä.

Sunnuntaina 4.4.

Olkoon juhlamme loppumaton klo 15 Käpylän kirkosta lähetetään verkossa Oulunkylän seurakunnan Youtube-kanavalla. Riemullista pääsiäismusiikkia esittävät sopraano Margit Tuokko sekä kanttorit Mikko Helenius ja Katja Mäkiö. Ohjelmassa on muun muassa spirituaaleja sekä W.A. Mozartin Halleluja motetista Exsultate, jubilate! Tuotanto Henri Loikkanen ja Katja Mäkiö. Voit tukea lahjoituksellasi Yhteisvastuukeräyksen kautta ikäihmisiä Suomessa ja maailmalla. Lahjoita osoitteessa yhteisvastuu.fi/oulunkyla tai MobilePay-numeroon 83817.

Katso pääsiäiskonsertti täältä.

Pääsiäisen riemua! -yhteisvastuukonsertti klo 17 Hyvän Paimenen kirkosta lähetetään verkossa, linkki Pakilan seurakunnan verkkosivuilla. Ari Häyrinen, tenori, piano, cembalo ja urut. Musiikkia muun muassa säveltäjiltä J.S. Bach, F. Schubert ja J. Sibelius. Vapaa pääsy, ohjelma 10 e. Ohjelma- tai verkkolahjoitustulot Yhteisvastuukeräykselle.

Katso Yhteisvastuukonsertti täältä.