25.01. Onneksi olkoon: Paavo, Pauli, Paul, Paavali | Palaute
Koko Helsinki

Viva vox -kuoro: Oopperamaisia spektaakkeleja ja yhdessä hengittämistä

Tuomiokirkkoseurakunta

20.12.2021, 09:11 /  päivitetty 20.12.2021, 09:22
Tuomiokirkon oma Viva vox -kuoro odottaa tätä joulua poikkeuksellisen suurella innolla. Tiedossa on jokaisen kuorolaulajan unelmateoksen laulaminen sekä kokonaan oma joulukonsertti.

Kaikki ihmiset musikaalisia. Näin väitetään. Vaikka kokisi, ettei ole nuottikorvaa tai rytmitajua, musiikki puhuttelee ihmisiä tavalla tai toisella. Tiettyyn tahtiin käveleminen voi olla rytmin ylläpitämistä. Musiikin kuuleminen aiheuttaa vahvojakin tunnereaktioita ja kaivaa esiin muistoja.

Kuorolaulun on tutkimuksissa todettu parantavan elämänlaatua. Mitä teemasta kertovat Tuomiokirkkoseurakunnan oman kuoron Viva voxin laulajat?

Kati Kaskiala on Viva voxin laulava puheenjohtaja, Michael Lettenmeier kuorolainen. Kati on ollut mukana Viva voxissa kuutisen vuotta. Nuorena hänellä tuli laulettua samantyylisiä teoksia kuin Viva voxissa nykyisin. Kutsu kuoroon tuli alun perin Tuomiokirkkoseurakunnan nyt jo eläkkeellä olevan kanttorin Seppo Murron kautta. Molemmat haastateltavat naurahtavat, sillä myös Michael otti yhteyttä Seppo Murtoon halutessaan käynnistää uudelleen kuorolauluharrastuksen. Michael on kotoisin Saksasta ja lauloi lapsena korkeatasoisessa poikakuorossa, joten musiikki on kuulunut jo pienenä vahvasti elämään.

Tuomiokirkon omassa kuorossa laulaa monipuolinen joukko

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kanttori Inka Kinnunen on Viva voxin johtaja. Mikä on kuoronjohtaja Inkassa parasta? ”Enkelimäinen ääni”, vastaavat Kati ja Michael yksimielisesti. Inka on johtajana ammattimainen ja taitava, mutta vielä hämmästyttävämpää on hänen lahjakkuutensa laulajana. Viva vox on Tuomiokirkon omana kuorona välillä mukana myös sunnuntaimessuissa. Kati kehuukin, että seurakuntamme jumalanpalvelusten musiikki on aina korkeatasoista ja kanttorithuippuammattilaisia.

Kati ja Michael tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että parhaita puolia kuorossa on sen korkeatasoisuus, haastavat ja innostavat suurproduktiot, monipuolisuus ja yhteishenki. Sydämellä tekeminen ja musiikin yhdistävä voima toistuvat haastattelussa usein. Viva voxissa laulaa nytkin ihmisiä kuudesta eri maasta, joten laulajien joukossa myös eri kielten taitaminen on vahvaa. ”Kuoron kesken kommunikoidaan sekä suomeksi että englanniksi ja laulajat ovat eri-ikäisiä keskenään”, kertoo puheenjohtaja Kati.

Yhdessä laulaminen tuntuu parhaimmillaan samassa tahdissa hengittämiseltä.

Yhteenkuuluvuutta koronarajoitusten jälkeen

Korona on tehnyt kuoroharrastuksesta haastavaa. Kuorossa laulamisen idea on yhteisö ja yhdessä tekeminen, joten kun ihmiset ovat erillään, jää tärkein piirre kokonaan pois. Moni laulaa Viva voxissa tosissaan, kyse ei ole vain pienestä harrastuksesta. Koronan aikana kuorolaulu on ollut välillä käytännössä kokonaan kiellettyä, joten yhteen palatessa tunteet ovat pinnassa ja suuria. Sitä suuremmalla syyllä tämä joulu tuntuu erityiseltä. Viimein pääsee taas kokemaan sellaisia musiikillisia yhteenkuuluvuuden hetkiä, joita on vaikea selittää sellaiselle, joka ei ole niitä kokenut. Yhdessä laulaminen tuntuu parhaimmillaan samassa tahdissa hengittämiseltä.

Koronan aikanakin on tullut uusia laulajia. Sekin on kuorossa harvinaista, että Viva voxiin on löytynyt helposti mieslaulajia, vaikka usein sekakuoroihin on vaikeampi löytää miehiä. Jos korkeatasoinen kuorolaulu kiinnostaa, Kati kertoo, että mukaan voi hakea lähes milloin vain, jos osaa lukea nuotteja ja kuorolaulu onnistuu haastavissakin produktioissa.

Marraskuussa kuorolla on tiedossa oopperamainen spektaakkeli: Viva vox yhdistää voimansa järvenpääläisen kuoron kanssa ja toteuttaa teoksen, jonka ”kaikki kuorolaulajat haluavat laulaa, mutta jota harvat pääsevät toteuttamaan” eli Verdin Requiemin. Sitä alettiin harjoitella jo keväällä etäyhteyksin, mutta tänä syksynä on viimein päästy yhdessä hiomaan ääniä yhteen.

Viva voxilla ei ole ollut tapana pitää erillistä omaa joulukonserttia, mutta tarkoitus on aloittaa tänä vuonna uusi perinne jouluisen konsertin muodossa. Lisäksi ensi vuonna kuoro täyttää 30 vuotta, joten jotain suurta on silloinkin taatusti tiedossa!

X vai Y?

Laulaminen suuren kuoron ja orkesterin kanssa vai pienryhmässä a cappella (=ilman säestystä)?

Molemmat välittömästi: Suuren kuoron ja orkesterin kanssa.

Joulupöydässä piparkakkuja ja homejuustoa vai riisipuuroa ja luumukeittoa?

K: Riisipuuroa ja luumukeittoa. Molemmat on kyllä hyviä.

M: Tämä on vaikea, kummastakaan en tykkää loputtomiin.

Joulunvietto suurkaupungin valojen välkkeessä vai maalla tähtien loisteessa?

K: Maalla.

M: Maalla on kyllä kivaa, jos se vain on mahdollista.

Joulupukin kuuma linja vai Lumiukko?

Michaelille kumpikaan ei ole tuttu, mutta Kati toteaa nauraen, että pakko varmaan valita Lumiukko, sillä Viva vox on laulanut konsertissa animaation tunnusmusiikin esittäjän kanssa!

Lucian päivä vai 1. adventti?

M: Mä tykkään Lucian päivästä.

K: Mä sanon sitten varmaan ensimmäinen adventti, sillä se on enemmän tuttu.

M, nauraen: Mä taas sanoin Lucian just sen takia, koska se on vähemmän tuttu!

Viimeinen valinta: Hoosianna vai Maa on niin kaunis?

Molemmat: Maa on niin kaunis.


Teksti: Kristiina Kallinen

Kuva: Assi Pulkkinen