30.05. Onneksi olkoon: Pasi | Palaute
Koko Helsinki

Nuori, painaako jokin mieltä? – walk in -terapia voi auttaa

03.05.2022, 16:01 /  päivitetty 24.05.2023, 14:42
Walk in -terapia tarjoaa matalan kynnyksen apua 16-29–vuotiaille aina maanantaisin Matteuksenkirkolla Itäkeskuksessa.
Kuvassa Walk in-terapian logo

Sinä 16–29-vuotias, kaipaatko jotakuta, jonka kanssa selvitellä ajatuksia? Kavereita ei voi aina vaivata eikä äiti ja isä tajua? Walk in -terapiassa koulutettu terapeutti on sinua varten, valmiina kuuntelemaan ja keskustelemaan, ilman ajanvarausta ja lähetettä. Eikä maksa mitään.

Terapiassa saat puhua sinulle tärkeistä asioista. Keskustelut voivat liittyä esimerkiksi yksinäisyyteen, ahdistukseen, parisuhteeseen, päihteiden käyttöön ja hengellisyyteen. Tai vaikkapa sukupuolen ja seksuaalisuuden kysymyksiin.

Koska terapiassa käymiseen liittyy paljon myyttejä, selvennetäänpä asioita vielä.

Myytti 1. En ole hullu, joten terapia ei ole minua varten.

Väärin. Walk in –terapiassa käymiseen ei tarvitse olla ”hullu” tai psykiatrian diagnoosia. Päinvastoin: mikään asia ei ole liian pieni tai liian suuri syy tulla. Mielenterveyden arvioita ei tehdä. Kannattaa tulla kokeilemaan, olisiko keskustelusta hyötyä.

Myytti 2. Kirkon tyypit alkaa puhua Jeesuksesta ja yrittää käännyttää.

Väärin. Nuori päättää itse keskustelunaiheet ja niitä kunnioitetaan. Totta kai hengellisistä asioista voidaan puhua, jos itse niin toivot.

Myytti 3. ”Kallonkutistajalla” käynnistä jää tieto rekistereihin ja siitä voi olla haittaa myöhemmässä elämässä.

Väärin. Keskustelut käydään nimettömänä, eikä niitä kirjata mihinkään.

Myytti 4. Terapiassa käymiseen pitää sitoutua vaikka kuinka kauaksi aikaa – en jaksa!

Väärin tämäkin. Walk in -terapia on pääosin kertaluontoista. Halutessaan voi toki tulla juttelemaan uudelleen. Kokemuksesta tiedetään, että kertakin voi auttaa eteenpäin.

Walk in -terapia perustuu ratkaisukeskeisen lyhytterapian menetelmään. Juttelu ammattilaisen kanssa yleensä keventää mieltä ja voi tarjota oivalluksia tai vahvistaa omia ajatuksia, miten edetä eteenpäin. Käynnille voi tulla myös yhdessä kumppaninsa kanssa.