22.09. Onneksi olkoon: Mauri | Palaute
Koko Helsinki

Mosaiikki tarjoaa monimuotoista tukea pitkään odotukseen

18.03.2019, 13:27
Päiväkeskus Mosaiikki on paljon muutakin kuin kahvia ja keksiä ja ilmainen paikka tulla.

Iltapäivän hetkenä monikulttuurisessa päiväkeskus Mosaiikissa on toistakymmentä asiakasta. Joukossa on kaksi naista. Miehistä puolet näyttää parikymppisiltä, puolet varttuneemmilta.

Yhtä miehistä on jo etukäteen pyydetty kertomaan tilanteestaan tähän juttuun. Kutsutaan häntä Omariksi. Tervehdykset ja muutamat muutkin asiat sujuvat häneltä suomeksi. Kun turvaudumme tulkkiin, hän pääsee käyttämään äidinkieltään arabiaa.

‒ Olen ollut Suomessa vuoden ja kuusi kuukautta. Asun vastaanottokeskuksessa. Olen turvapaikanhakija. Olen lähettänyt kaikki paperit, ja nyt vain odotan. Odotus on tosi raskasta, hän kertoo.

Vaikeudet kotimaassa Irakissa saivat Omarin liikkeelle.

‒ Kaikki ovat väsyneitä siihen, millaista siellä on. Minulla oli myös henkilökohtaisia syitä lähteä, Omar jatkaa. Hän tiesi etukäteen, että Suomi on puhdas, rauhallinen ja turvallinen maa ja että ihmiset ovat mukavia. Täällä ei tarvitsisi pelätä.

‒ Minulla on pysyvä sairaus. Kotimaassani en saanut siihen hoitoa kahdeksaan vuoteen. Täällä olen päässyt lääkäriin ja saanut lääkkeitä. Terveydentilaani seurataan säännöllisesti.

Omar kertoo olevansa kiitollinen Suomen valtiolle asumisesta, ruoasta, hoidosta. Hän kiittelee myös sitä tukea, jota on saanut Mosaiikissa. Hän muistelee taideprojektin työpajoja ja retkiä, joihin pääsi viime vuonna mukaan. Mosaiikin työntekijän avulla on löytynyt suomen kielen kurssi.

Mosaiikki on toiminut lokakuusta 2017 alkaen. Se on monikulttuurinen olohuone erityisesti ulkomaalaistaustaisille, mutta ovet ovat auki kaikille. Toimintaa pyörittävät Punaisen ristin, Sininauhasäätiön ja Helsingin seurakuntayhtymän palkkaamat työntekijät.

‒ Se, että tarjolla on kahvia ja keksiä ja ilmainen paikka tulla, ei tietenkään riitä. Tarjoamme monimuotoista tukea, neuvontaa ja apua, myös viranomaisten kanssa asioimiseen, projektityöntekijä Nora Repo-Saeed linjaa.

Kävijöitä on parikymmentä päivässä. Viime vuonna käyntikertoja oli 3 400. Asiakkaissa on prosessin alussa olevia turvapaikanhakijoita, oleskeluluvan saaneita, paperittomia sekä suomalaisia puolisoita, jotka hakevat perheen yhdistämistä.

‒ Asiakkaillamme voi olla monimutkaisia tilanteita, jotka vaativat paljon selvittelytyötä. Asiointia helpottaa suomen kielen taitomme ja se, että osaamme toimia suomalaisessa yhteiskuntajärjestelmässä.

‒ Palvelulupauksemme on, ettemme voi antaa kuuta taivaalta. Mutta kun asiakas haluaa viedä asiaansa eteenpäin, autamme häntä. Pidämme kuitenkin realistisesti esillä hyvät ja huonot vaihtoehdot.

Mosaiikissa toimii myös kymmenkunta vapaaehtoista. He opettavat suomea ja tutustuttavat kulttuuriin.

Teksti Ulla-Maija Vilmi

Kuva Esko Jämsä

Monikulttuurinen päiväkeskus avoinna ti–pe klo 12–16. Osoitteen saa soittamalla p. 09 2340 2525.