21.09. Onneksi olkoon: Mervi | Palaute | På svenska | In English

Koko Helsinki

Olipa kerran Jeesus ...vai oliko? Sukella siihen mistä kirkko alkoi!

Mikaelin seurakunta

30.08.2019, 12:55 /  päivitetty 30.08.2019, 14:55
Mitä tutkijat tietävät Jeesuksesta ja millä perusteella? Miksi kristinusko olisi totta? Mikä mies oli Paavali? Miten ensimmäiset seurakunnat syntyivät ja levisivät? Mitä tällä on tekemistä nykyelämän kanssa?

Mitä tutkijat tietävät Jeesuksesta ja millä perusteella? Miksi kristinusko olisi totta? Mikä mies oli Paavali? Miten ensimmäiset seurakunnat syntyivät ja levisivät? Mitä tällä on tekemistä nykyelämän kanssa?

Teologian tohtori Kari Kuula vie kuulijat Mikaelinkirkon luennoilla syksyn aikana syvälle siihen aikaan, jolloin kirkko syntyi. Raamatun tutkimukseen, historiaan ja teologiaan perehtyneeltä mieheltä on nyt hieno mahdollisuus kysyä tiukkoja kysymyksiä ja saada uutta ajateltavaa. Luento- ja keskustelusarja kristinuskon varhaisvaiheista alkaa Mikaelinkirkolla ke 25.9. klo 18. Tarjolla on kahvia ennen tilaisuutta.

Mitä Jeesuksesta tiedetään oikeasti ja perustiko hän kristinuskon?

Voiko Jeesus Nasaretilaisesta tietää juuri mitään, koska hänestä kertovat evankeliumit on kirjoitettu vasta 40-70 vuotta hänen kuolemansa jälkeen? Eikö suullinen perimätieto muutu niin paljon tuossa ajassa, että todellinen historian Jeesus hukkuu historian hämärään?

Kari Kuulan mielestä Jeesus-traditiota tallentaneet kristityt laittoivat kyllä sekaan omiaan. Silti evankeliumien pohjalta voi saada puolivartalokuvan lihaa ja verta olleesta Nasaretin miehestä.

-Tiedämme pääpiirteissään, mitä hän teki, opetti ja miksi hänet surmattiin. Ilman Jeesusta uutta uskontoa ei olisi syntynyt. Monet kristinuskon perusvakaumukset rakentuvat Jeesuksen sanoman ja kohtalon varaan. Mutta tarkasti ottaen kristinusko syntyi vasta Jeesuksen kuoleman jälkeen. Siihen vaikutti se, mitä tapahtui pääsiäisen jälkeen ja ensimmäisten kristittyjen luova panos, Kuula huomauttaa.

Miksi juuri kristinusko olisi totta?

Kari Kuula arvelee, että tätä kysyttiin jo ensimmäisiltä kristityiltä. He kun esittivät melko hurjan väitteen. Profeettana ja ihmeidentekijänä tunnettu Jeesus Nasaretilainen surmattiin, mutta Jumala herätti hänet kuolleista. Tämä todistaa, että hän oli sittenkin Jumalan asialla. Siksi sanomamme on totta, he esittivät.

Vaikka tämä ei ehkä vakuuttanut ulkopuolisia, niin kokemus ylösnousseen läsnäolosta muutti Jeesuksen seuraajien maailman. Heidän sisäistä kokemustaan ei voinut kiistää. Siitä alkoi räjähdyksen kaltainen ajatteluprosessi. Jos kerran Jeesus on Jumalan asialla, mitä kaikkea hänen kuolemansa ja ylösnousemuksensa oikein tarkoittaa? Tästä alkoi kristillisen teologian historia.

Tapaus Paavali

Luentosarjassa käsitellään myös alkuseurakunnan meininkiä. Keskeiseksi henkilöksi nousee apostoli Paavali, joka oli jo omana aikanaan kiistelty hahmo.

-Paavalista tiedetään paljon, ja hänen kauttaan hahmottuu jännittävä kertomus kristinuskon leviämisestä Välimeren ympäristöön.

-Edelleen kysytään, onko kristinusko totta. Miten hyvin ensimmäisten kristittyjen kokemukset vakuuttavat nykyajan etsijän? -Sanomasta löytyy myös atomiajan ihmistä puhutteleva idea ihmisen puolelle asettuvasta Jumalasta, uskoo teologian tohtori Kari Kuula.

Kuka Kari Kuula?


  • Kauniaisten srk:n pastori
  • Kirkko ja kaupunki -lehden verkkokolumnisti
  • Tietokirjat: Helvetin historia, Paholaisen biografia, Kotona kristinuskossa
  • Kiinnostuksen aiheet: teologian historia, uskonnonfilosofia, kuolemanjälkeisyys

Kuva: Esko Jämsä