08.08. Onneksi olkoon: Sylvi, Sylvia, Silva | Palaute
Koko Helsinki

Maailma kylässä -tapahtumassa esillä uskonnot ja ilmastonmuutos

Seurakuntayhtymä

17.05.2019, 12:32 /  päivitetty 24.05.2019, 10:42
Uskontojen kylä on jälleen Mahdollisuuksien torilla Maailma kylässä -festivaaleilla: ”Kun koko maailma on kylässä, olisi outoa, jos uskonnot eivät näkyisi.”

Maailma kylässä -festivaali juhlii tänä keväänä 20. toimintavuottaan. Teemana on ilmastonmuutos. Esillä on myös perinteinen kysymyksenasettelu: monikulttuurisuus, kansainvälisyys ja kestävä kehitys. Festivaalilla järjestetään kolmannen kerran Uskontojen kylä.

Aloitteentekijänä eri uskontojen yhteisesiintymiselle olivat luterilaiset seurakunnat.

– Helsingin seurakuntayhtymä on kokoonkutsujana, mutta olemme suunnitelleet kokonaisuuden yhdessä muiden uskontojen kanssa, kertoo yhteisen seurakuntatyön pappi Henri Järvinen.

– Olen esitellyt yhdyskuntaamme tapahtumassa jo toistakymmentä vuotta sitten. Niinä aikoina meidät sijoitettiin milloin minnekin. Kun uskonnot esiintyvät yhdessä ryhmänä, se huomataan helpommin, toteaa Hanna-Leena Leinonen Suomen bahá'í -yhteisöstä.

Hälinän ja markkinameiningin keskelle asettuminen voi tuntua osalle uskontojen edustajista vieraalta, kertoo Suomen Buddhalaisen Unionin puheenjohtaja Irma Rinne:

– Mutta on tärkeätä tulla näkyviin ihmisten arkeen. Uskonto ei ole vain piilossa oleva henkilökohtainen asia. Olen itse ollut esittelypöydän takana. Kokemus on ollut kiinnostava.

Ne, jotka ovat pysähtyneet juttelemaan Rinteen kanssa, tuntevat usein asiaa ennestään. Heitä kiinnostavat buddhalaisuus ja yhteisöllisyys. He kyselevät jumalakäsityksestä ja eettisistä kysymyksistä, ja viime vuonna esimerkiksi ajankohtaisesta Myanmarin tilanteesta.

Myös Leinonen on käynyt keskusteluita festivaalikansan kanssa. Joku on käynyt Delhissä Bahá'í -temppelissä ja haluaa tietää, mikä se on. Toiset pysähtyvät juttelemaan muutamiksi minuuteiksi.

– Keskustelun aiheena voi olla uskomme, että kaikkien uskontojen jumala on sama. Voidaan puhua tieteen ja uskon suhteesta tai sosiaali- ja koulutusasioista. Lisäksi festivaalilla voi tulla vastaan joku käännyttäjä, se ikään kuin kuuluu asiaan.

Uskontojen kylää suunniteltaessa on käyty uskontojen välistä vuoropuhelua. Se jatkuu tapahtuman aikana.

– Kun eri uskontojen edustajat oppivat tuntemaan toisiaan, voimme tukea toisiamme kaupungin, maan ja maailman kehittämisessä esimerkiksi ilmastonmuutosasioissa, Järvinen sanoo.

– Yhdessä voimme luoda luottamusta ja rohkaista toisiamme. Jos koko maailma on kylässä, olisi outoa, jos uskonnot eivät näkyisi, pohtii kansainvälisen työn sihteeri Tarja Korpaeus-Hellsten Helsingin seurakuntayhtymästä.

Luterilaiset seurakunnat ovat Uskontojen kylässä esillä monikulttuurisuuskärjellä. Tarjolla on ikkuna uskoon etenkin muualta muuttaneille.

Teksti Ulla-Maija Vilmi

Kuva, Fingo.

Maailma kylässä -festivaali viikonloppuna 25.–26.5. Kaisaniemenpuistossa ja Rautatientorilla, ilmaistapahtuma.

Uskontojen kylä Mahdollisuuksien tori -teltassa.

Ilmastoahdistuksesta voimavara muutokseen -paneeli englanniksi la 25.5. klo 11.35 alkaen Taiga-lavalla. Mukana mm. tutkija Panu Pihkala.

Ohjelmaa kylässä – tervetuloa kuuntelemaan!

Lauantai

11.30 Eri uskontojen pyhiä tekstejä ympäristön suojelemisesta ja musiikkia.

13.30 Ilmastotoivoa etsimässä. Vieraina Surendra Kumar Shrestha (Group of Helping Hands (SAHAS) Nepal) & Emmanuel Shangweli (Tanganyika Christian Refugee Service (TCRS) Tansania)

15.15 Tanssiesitys: Thai Cultural Preservation in Finland (TCPF)

17.00 Krishna -yhteisön musiikkihetki

19.00 Buddhalainen hiljainen meditaatio

Sunnuntai

12.00 Eri uskontojen pyhiä tekstejä ympäristön suojelemisesta ja musiikkia.

13.30 Musiikkiesitys: Eritrealaisen ortodoksisen seurakunnan kuoro

15.15 Mihin uskontodialogia tarvitaan? Mitä uskontojen vuoropuhelu minulle merkitsee? Keskustelemassa kolmen eri uskonnon edustajaa: Pia Jardi, Elina Perttilä ja Harriet Haras-Rafael

17.00 Buddhalainen äänimeditaatio