27.09. Onneksi olkoon: Vesa | Palaute
Koko Helsinki

Malmin kirkon peruskorjaus jatkuu

Malmin seurakunta

09.06.2023, 11:34 /  päivitetty 18.09.2023, 08:44
Remonttityömaan rakentaminen on alkanut. Ensimmäiseksi suojataan arvokkaat esineet ja säilytettävät kohdat.
Malmin kirkon remontti-teksti ja kuva Malmin kirkosta

Malmin kirkon peruskorjaus on edennyt kesän jälkeen. Sisäosien purkutyöt on lähes tehty ja julkisivun sekä vesikaton uudistaminen on hyvässä vauhdissa. Maalämmön asentamiseen kuuluvasta poraustyöstä syntyy melua 25.9.-20.10. Työ tehdään arkisin klo 7-22 välillä. Pahoittelemme rakennustyöstä mahdollisesti aiheutuvaa haittaa ja häiriötä.

Uusimmat tiedotteet urakan etenemisestä pääset lukemaan lisää täältä.

Rakennuksen peruskorjauksessa uusitaan kokonaan julkisivun tiilet, ulkoseinien eristeet ja vesikatto. Yksi suurimmista töistä on talotekniikan uusiminen ja samalla parannetaan rakennuksen energiatehokkuutta.

Rakennus liitetään maalämpöjärjestelmään ja kirkkosaliin asennetaan lattialämmitys. Myös kirkon sisätiloja muokataan remontissa toimivammiksi ja monikäyttöisemmiksi.

Suojausta vanhalle, tilaa uudelle

“Rakennus alkaa teknisiltä ratkaisuiltaan olla peruskorjausiässä”, sanoo NCC :n vastaava työnjohtaja Jonas Lindqvist. “40-vuotiaassa kirkossa on tehty oman aikansa ratkaisuja”, hän toteaa.

Lindqvistin mukaan tavoitteena on, että varsinaisessa kirkkosalissa loppukäyttäjä ei huomaa, että tilaa olisi muutettu, vaan parannettu.

Kirkko on korjauskohteena monin tavoin poikkeuksellinen. “Täytyy muistaa, minkä tyyppisen rakennuksen kanssa ollaan tekemisissä”, Lindqvist toteaa. “Kohde on arvokas, avonainen ja sisältää paljon korkeita tiloja sekä museoelementtejä ja vanhoja kalusteita sekä tietenkin esimerkiksi urut.” Niidenkin suojaaminen kuuluu korjausurakkaan.

Sisäpurku koskee vanhaa pintarakennetta ja talotekniikka puretaan uuden tieltä. Ohilkulkija ei juuri voi nähdä, mitä remontissa puretaan ja rakennetaan, ennen kuin suojaukset puretaan.

“Suojaamalla hallitaan myös ympäristöön leviävää rakennuspölyä”, Lindqvist kertoo. Meluhaittaa sen sijaan syntyy julkisivujen purkamisesta jonkin verran väistämättä.

Ensi syksy ja talvi kuluu talon rakenteiden uusimisessa ja keväällä avataan sokkelia ja keskitytään maanrakennustöihin, kuten salaojien uudistamiseen.

NCC:n osalta urakka valmistuu loppuvuodesta 2024 ja yleisölle kirkko aukeaa keväällä 2025.

Lue Koillis-Helsingin paikallislehti Lähitiedon juttu remontista täältä.

NCC:n remonttia koskeviin tiedotteisiin pääset täältä.

Peruskorjauksen muista tavoitteista täällä.