06.12. Onneksi olkoon: Niko, Niilo, Niklas, Niki, Niila, Nikolas, Nikolai | Palaute
Koko Helsinki

Lännen Varustamon diakonisessa kaupassa asioidaan ajanvarauksella

08.03.2022, 12:51 /  päivitetty 05.07.2022, 14:57
Lännen Varustamo –projektin diakoninen kauppa on osoittanut tarpeellisuutensa ensimmäisten toimintaviikkojensa aikana. Lue lisää mistä diakonisessa kaupassa on kyse!
Teksti Lännen Varustamo harmaanruskealla pohjalla, vieressä diakoni Olga kädessään porakone ja paprika, päässä lännenhattu

Länsi-Helsingissä, Huopalahden rovastikunnan alueella diakoniatyötä täydentää vuoden 2022 alussa aloittanut Lännen Varustamo. Vuoden kestävässä hankkeessa kartoitetaan länsihelsinkiläisten tarpeita ja mahdollisia uusia palvelumalleja Länsi-Helsingin alueella. Projektissa perustettu Helsingin ensimmäinen diakoninen kauppa on osoittautunut menestykseksi ensimmäisten toimintaviikkojensa aikana.

Kun hankkeen projektipäälliköt, diakonit Pia Saarela ja Olga Nurminen tammikuussa 2022 aloittivat Lännen Varustamon rakentamisen, heillä oli urakkaa varten projektisuunnitelma, 13 neliön tila Pitäjänmäen kirkolla, kokoamista vaille valmiit hyllyt kauppaa varten ja palava into päästä rakentamaan uutta. Kokeilevan projektin ensimmäinen konkreettinen vaihe oli perustaa diakoninen kauppa alueen asukkaita palvelemaan. Rovastikunnan alueeseen kuuluvat Pitäjänmäen lisäksi Haagan, Kannelmäen ja Munkkiniemen seurakunnat.

Parissa kuukaudessa on tapahtunut paljon: maaliskuun alussa takana on reilut 800 kohtaamista ja yli 400 jaettua diakonisen kaupan ruokakoria. Puhelin pirisee nyt kymmeniä kertoja päivässä.

- Lännen Varustamossa ei ole erikseen vapaaehtoisia. Kaikki meidän ihmiset osallistuvat. Ruokakassi tarttuu yhtä lailla matkaan poraajalle, autokuskille, rukoilijalle, pullojen palauttajalle, some-kommentoijalle, viestinviejälle tai naapuriavunantajalle, kertoo Pia Saarela. - Meillä on tarkoitus rakentaa yhteisö. Lännen Varustamossa ei ole valmiita rooleja, kuten työntekijä, asiakas, autettava, auttaja, vaan jokainen löytää paikkansa.

Sana Pitäjänmäellä sijaitsevasta diakonisesta kaupasta on kiirinyt ja esimerkiksi seurakuntien diakoniatyön kautta tulee vaihteleva määrä asiakkaita viikossa. Kaupasta vinkkaavat ihmisille myös etsivän lähityön sosiaaliohjaajat, sosiaalityöntekijät ja kaupassa jo asioineet henkilöt.

Näin diakoninen kauppa toimii

Tuotteet Lännen Varustamon diakoniseen kauppaan tulevat hävikkituotteita hyötykäyttöön ohjaavan Stadin Safkan kautta. Lisäksi alueen kauppiailta saadaan satunnaisia lahjoituksia. Ostoskorin sisältö määräytyy asiakkaan tarpeiden ja Kaupan kulloisenkin tarjonnan mukaan. Tuotteet ovat asiakkaalle maksuttomia.

Asiakkaaksi Kauppaan pääsee joko oman alueen diakoniatyön kautta tai ottamalla suoraan yhteyttä Lännen Varustamoon. Asiakkaan kanssa sovitaan asioimisaika jolloin Kauppaan voi tulla ”ostoksille”.

Kauppaan ei voi tulla ilman ajanvarausta, sillä työntekijät ovat paikalla vain sovitusti. Kahden työntekijän kokoisessa organisaatiossa säännölliset aukioloajat olisivat hankalat järjestää – myöskään pienet tilat eivät anna myöten kovin monen asiakkaan yhtäaikaiselle asioimiselle. Kauppakäynti on aina myös mahdollisuus keskusteluun, palveluohjaukseen tai sielunhoitoon. Siksikin yksityiset asiointiajat on todettu tässä vaiheessa toimiviksi.

Kohtaamisia ja kokeilevaa kehittämistä

Kaupalla tapahtuvien kohtaamisten lisäksi Lännen Varustamon toimintaan kuuluu myös jalkautuva työ: Olgan ja Pian voi tavata muun muassa Kauppakeskus Ristikon Konalan asukastilassa, Kauppakeskus Kaaressa sijaitsevassa Kannelmäen seurakunnan Paikassa tai rovastikunnan alueen seurakuntien tapahtumissa. Myös puhelimitse tapahtuvat yhteydenotot sekä Lännen Varustamon some-kanavat ovat vuorovaikutuksen paikkoja.

”Olemme kuulleet puhuttavan että kirkon pitäisi jalkautua, niin onko tämä nyt sitä?” kysyi eräs kauppakeskuksessa kohdattu ilahtuneena. - Kauppaan on tullut ihmisiä, jotka ovat kuulleet toiminnasta ystävältään, jonka olemme tavanneet jalkautuessamme Kaaressa, kertoo Olga Nurminen. - Paikkaan on päässyt jo kehittymään pieni yhteisö, joka toivottavasti kasvaa projektin kuluessa. Kirkon ulkopuolella tavoittaa hyvin ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin olleet mukana seurakunnan toiminnassa. On ilo huomata, että he tulevat mielellään mukaan toimimaan kanssamme.

Pitäjänmäen seurakunnassa diakoniatyö on tärkeässä roolissa ja uusia toimintatapoja haetaan aktiivisesti. Lännen Varustamo –projektin omistaja, Pitäjänmäen seurakunnan kirkkoherra Maika Vuori kuvailee Lännen Varustamoa kokeilevaksi kehittämöksi. – On selvää että tarvitsemme tulevaisuudessa uudenlaisia tapoja toimia ja Lännen Varustamon puitteissa voimme nyt kokeilla uudenlaisia malleja. Diakonisen Kaupan kautta tarjottava ruoka-apu on selvästi koettu tarpeelliseksi ja hyödylliseksi, Maika Vuori sanoo. Kaupan kautta tarjottava ruoka-apu on myös kustannuksiltaan tehokas tapa.

Ihmisillä on vilpitön halu osallistua ja olla hyödyksi. – Me ihmiset olemme kaikki avuntarvitsijoita ja auttajia erilaisissa rooleissamme. Elämästä ja tulevaisuuden käänteistä emme tiedä. Vuorovaikutus ja yhdessä tekeminen tämän projektin parasta antia. Silloin ei olekaan auttajia ja autettavia, on ihmisiä erilaisine tarpeineen ja erilaisine lahjoineen. Maika Vuori toteaa.


Lue lisää:

Lännen Varustamo – yhdessä olemme enemmän!

Artikkeli Kirkko & Kaupunki -lehdessä:

Pitäjänmäen kirkolla toimii erikoinen kauppa: asiakkaat tulevat sinne ajanvarauksella eikä hintoja näy missään

In English:

In the deacon shop of Lännen Varustamo, we engage in business by appointment