16.07. Onneksi olkoon: Reino | Palaute
Koko Helsinki

Krito-ryhmä tuo rukouksen voiman ja kantaa elämässä eteenpäin

30.08.2019, 10:53 /  päivitetty 03.09.2019, 10:13
Kritossa jokainen saa olla oma, arvokas itsensä. Siellä ei arvioida muita eikä mestaroida muiden elämää.
Nuori nainen kesäisessä ympäristössä Seurasaaressa

Krito eli kristuskeskeinen toipumisryhmä opetti Mari Nevanderin kuuntelemaan muita ja kutsui tapakristityn lempeästi kristittyjen yhteyteen.

Mari Nevander tunsi elävänsä kriisien putkessa, jossa risteilivät läheisten äkillisestä kuolemasta aiheutunut suru ja parisuhteen päättymisen jälkeiset ristiriitaiset tunteet.

─ Se oli tunteiden vuoristorataa. Välillä tunsin olevani todella yksin kaiken sen myllerryksen keskellä.

Nevander surffaili Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan Facebook-sivuilla etsien jotain, mistä voisi ottaa kiinni, ehkä jotain omia tunteita sanoittavaa kirkkokonserttia, kun hän törmäsi Krito-ryhmään.

─ Krito ei ole terapiaryhmä, vaan vertaistukiryhmä, jossa on tehtäviä, rukousta ja selkeät säännöt, hän kertoo.

Nevanderin ryhmä jakautui kahdeksi pienryhmäksi ikäryhmittäin. Ryhmässä sitouduttiin luottamukseen ja vaitiolovelvollisuuteen. Työskentely perustui kurssikirjaan, jonka tehtävät muodostivat ryhmäkeskustelun aiheet.

─ Minulle iso läksy oli oppia kuuntelemaan muita niin, etten vain miettinyt omaa seuraavaa vastaustani. Ryhmän edetessä koin, että omissa suruissa piehtarointi oli tehnyt minusta itsekeskeisen, Nevander toteaa.

─ Kun opin kuuntelemaan muita, olin todella vaikuttunut toisten ryhmäläisten rohkeudesta ja avoimuudesta puhua omista asioistaan.

Nevander kuvaa itseään tapakristityksi, jolle kristinusko oli alkanut tuntua kaukaiselta. Kristuskeskeisessä toipumisryhmässä rukoiltiin yhdessä ja yksin muiden puolesta.

─ Rukouksen kautta usko palasi elämääni. Tuntui hyvältä rukoilla muiden puolesta ja pysähtyä pohtimaan omaa suhdettaan Jumalaan.

Hän sai ryhmästä myös ystäviä, joiden kanssa jakaa hengellisiä asioita, vaikka käydä kirkossa.

Krito-ryhmä kokoontuu kerran viikossa, ja sen pituus riippuu ryhmän aiheesta ja työskentelytavoista. Itsekin Krito-ohjaajaksi kouluttautuva Nevander rohkaisee kaikkia lähtemään ennakkoluulottomasti mukaan. Ainoastaan akuutteihin kriisitilanteisiin ryhmä ei sovi.

─ Kritossa sain kokea ennen kaikkia avoimuutta, myötätuntoa ja rakkautta. Meissä kaikissa on rikkonaisuutta, jota pelkäämme tuoda esiin. Krito on auttanut minua ymmärtämään, että olemme kaikki silti yhtä arvokkaita.

Teksti: Ella Luoma
Kuva: Esko Jämsä

K‍uuntele podcast Matkalla kohti valoa, jossa Krito-vertaisohjaajaksi kouluttautunut Mari Nevander ja diakoniatyöntekijä Satu Ahonen kertovat Krito-työstä ja sen tarjoamasta tuesta. – Minä olen kannettavana ja minä voin kantaa, he kiteyttävät Kriton ydintä. Haastattelijana auttamistyön viestijä Eila Jaakola.

Listen to "Matkalla kohti valoa" on Spreaker.