17.09. Onneksi olkoon: Aili, Aila | Palaute
Koko Helsinki

Koronavirustilanteen vaikutukset hautaustoimeen

17.03.2020, 10:52 /  päivitetty 06.09.2021, 14:27
Hautaan siunaaminen. Alttarilta näkymä saattoväkeen

Helsingin seurakuntayhtymän hautausmaiden kappeleissa tapahtuvien tilaisuuksien enimmäishenkilömäärät ovat la 4.9. alkaen Aluehallintoviraston ohjeiden mukaisesti enintään puolet tilan maksimikapasiteetista. Kahden metrin turvavälivelvoitteesta luovutaan. Hautausmaiden kappeleiden ehdottomat enimmäishenkilömäärät ovat 4.9. alkaen seuraavat (pois lukien siunaava pappi, kanttori ja kappelivahtimestari):

Hietaniemen hautausmaa

Vanha kappeli 50 henkeä

Uusi kappeli 87 henkeä

Honkanummen hautausmaa

Iso kappeli 60 henkeä

Pieni kappeli 30 henkeä

Malmin hautausmaa

Iso kappeli 45 henkeä

Läntinen kappeli 22 henkeä

Itäinen kappeli 22 henkeä

Östersundomin kirkko 125 henkeä

Kulosaaren kappeli 25 henkeä

Suuremmat siunaustilaisuudet vietetään kirkoissa. Seurakunnat päivittävät itse tiedon verkkosivuille käytössään olevien kirkkojen enimmäishenkilömäärästä.

Suosittelemme kaikissa tilaisuuksissa kasvomaskin käyttöä ja muiden hygieniaohjeistusten noudattamista.

Haudalla tapahtuvaa siunaamista suositaan: arkku lasketaan tilaisuuden aluksi hautaan, jonka jälkeen pappi toimittaa siunauksen. Hautausmaiden kanttorit ovat käytettävissä haudalla siunauksiin erikseen sovittaessa. Kanttoria voi pyytää myös seurakunnista. Haudalla siunauksista ei kirkkoon kuulumattomienkaan kohdalla peritä kappelimaksua.

Omaisia ja hautaustoimistoja pyydetään myös huomioimaan, että hautausmaiden toimistot ja seurakuntayhtymän hautapalvelut palvelevat asiakkaita toistaiseksi ainoastaan puhelimitse ja sähköpostitse.

Virsikirjojen käytöstä on luovuttu hautausmaiden kappeleissa ja osassa seurakuntien kirkoista koronavirusepidemian ajaksi. Tästä syystä suosittelemme omien ohjelmalehtisten tai mobiilivirsikirjojen käyttöä. Kappeleissa on valmiiksi tulostettuna yleisimpiä hautajaisvirsiä.

Hautausmaiden kappeleissa ei ole yhteiskäytössä olevia alboja tai stoolia vallitsevasta poikkeustilanteesta johtuen. Papit toimittavat siunaukset omissa virkapuvuissaan.

Osassa seurakunnista papit eivät myöskään osallistu muistotilaisuuteen. Käytäntö voi vaihdella seurakunnittain.

Helsingin seurakuntayhtymässä kaikki vainajien näyttötilaisuudet on keskeytetty toistaiseksi.

Hautausmailla pyydetään noudattamaan henkilökunnan antamia ja kappelitilojen seinistä löytyviä ohjeistuksia.

Omaiset voivat halutessaan tallentaa tai livestriimata siunaustilaisuuden itse tai pyytää ulkopuolisia palveluntarjoajia: Hautausten striimausohje omaisille