19.08. Onneksi olkoon: Mauno, Maunu | Palaute
Koko Helsinki

Kirkoilta täysi tuki ukrainalaisille: luterilaiset, ortodoksit ja katoliset haluavat rauhaa

Roihuvuoren seurakunta

31.03.2022, 10:36 /  päivitetty 01.08.2022, 09:30
Tuohuksia palamassa hiekka-astiassa. Keltaiset rauhankyyhkyn oksat kummassakin reunassa. Kuvakollaasi.

Suomen kristilliset kirkot tuomitsevat Venäjän hyökkäyssodan varsin selväsanaisesti, ja pyytävät ihmisiä auttamaan ukrainalaisia. Venäjän ortodoksista kirkkoa on muistutettu sen tehtävästä, ja sanouduttu irti patriarkka Kirillin hyökkäyssotaa tukevasta harhaopista.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat pyytäneet paastovetoomuksessaan kaikkia, jotka kantavat vastuun Venäjän sotatoimista, tekemään kaikkensa hyökkäyksen pysäyttämiseksi. Vetoomus koskee myös Venäjän ortodoksista kirkkoa ja muita maan uskonnollisia yhteisöjä. Samalla piispat pyytävät ihmisiä auttamaan sodasta kärsiviä ukrainalaisia.

Arkkipiispa Tapio Luoma on lähettänyt kirjeet sekä Kirillille että Ukrainan evankelis-luterilaisen kirkon piispa Pavlo Shvartsille. Luoma vetosi patriarkkaan ja rohkaisi tätä tekemään kaiken voitavansa sodan lopettamiseksi ja oikeudenmukaisen rauhan aikaansaamiseksi. Kirjeessään Shvartsille Luoma puhui ukrainalaisten hämmästyttävästä rohkeudesta ja kertoi, kuinka suomalaiset kirkolliset järjestöt keräävät lahjoituksia Ukrainan auttamiseksi.

Seurakunnissa tehdään paljon Ukrainan hyväksi

Luterilaisissa seurakunnissa on järjestetty tukikonsertteja, kerätty rahaa Ukrainaan, järjestetty rauhanrukouksia ja soitettu rauhan kelloja. Roihuvuoren seurakunnan tukikonsertti 20.3. keräsi Laajasalon kirkkosalin ääriä myöten täyteen.

Helsingin seurakunnat myönsivät kriisiapua Ukrainaan yhteensä 130 000 euron edestä. Lisäksi on kartoitettu mahdollisuuksia majoittaa pakolaisia esimerkiksi leirikeskuksiin.

Ortodoksinen kirkko palkkasi ukrainankielisen papin pakolaisille

Ukrainalaisista lähes 70 prosenttia on ortodokseja. Siksi Suomen ortodoksisella kirkolla on aivan erityinen asema ukrainalaispakolaisten hengellisen avun antajana ja kotouttajana. Suomen ortodoksinen kirkko on vedonnut Moskovan patriarkaatin piispoihin ja pappeihin rauhan edistämiseksi ja myöntänyt Ukrainaan kriisiapua.

Suomen ortodoksit peruivat keväälle 2023 suunnitellun suurtapahtuman, jonka oli tarkoitus juhlistaa Suomen ortodoksisen kirkon siirtymistä Moskovan patriarkaatin alaisuudesta osaksi Ekumeenista patriarkaattia sata vuotta sitten. Juhlaan varatut 45 000 euroa se päätti käyttää pakolaistyöhön keskittyvän ukrainankielisen papin palkkaamiseen.

Suomeen saapuville pakolaisille on lisäksi tehty ukrainankielinen esite ja avattu ukrainankieliset verkkosivut.

Sadat ortodoksiteologit, -maallikot ja muut vaikuttajat ympäri maailman ovat allekirjoittaneet julkilausuman, joka tuomitsee Venäjän ortodoksikirkon levittämän Russkij mir (venäläinen maailma) -aatteen harhaopiksi.

Paavi kehottaa lopettamaan sodan

Paavi Fransiskus on esittänyt kaksi kertaa pyynnön sodan lopettamiseksi. Hänen mukaansa Vatikaani olisi valmis auttamaan rauhanneuvotteluissa. Pohjoismaiden katoliset piispat kehottavat hekin yhteisessä lausunnossaan Venäjän presidenttiä päättämään sodan ja vetoavat Venäjän kansaan, ettei se antaisi vääryyden jatkua. Myös Suomen katolinen kirkko on lähettänyt kriisiapua Ukrainaan.

Teksti: Misku Välimäki


Lipaskerääjiä Lauttasaaren metroasemalla KUA-liivit päällä. Etualalla Juha Rintamäki. Kuva: Jan Ahonen
Helsingin seurakuntien työntekijät ja vapaaehtoiset jalkautuivat lipaskeräykseen torstaina 3.3. eri puolille kaupunkia. Kokoon saatiin yli 25 000 euroa. Summa lahjoitettiin Kirkon Ulkomaanavulle, joka on antanut ensiapua pakolaisille Ukrainan rajan tuntumassa. Roihuvuoren työntekijät keräsivät 507 €, ja hyväntekeväisyyskonsertti 20.3. tuotti 2070 euroa. Sydämellinen kiitos lahjoittajille! Kuva: Jan Ahonen.


Näin Roihuvuoren seurakunta on tukenut ukrainalaisia:

• kolehtilahjoitukset

• lipaskeräykseen osallistuminen

• iltaruokien maaliskuun tuotot

• Sytytä tähdet –hyväntekeväisyyskonsertti 20.3. Laajasalon kirkossa

Olemme ohjanneet lahjoitukset ja tuotot Ukrainaan Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Tulossa: ‍