13.06. Onneksi olkoon: Raili, Raila | Palaute
Koko Helsinki

Vielä ehtii eläytyä joulutunnelmaan kirkkojen pihamailla

10.12.2020, 11:44 /  päivitetty 30.12.2020, 09:24
Helsingin kirkot tarjoavat pihapiireissään erilaista jouluista nähtävää ja koettavaa, jota voi kiertää katsomassa ulkotiloissa omatoimisesti ja omassa rauhassa. Suurin osa erilaisista seimistä ja valoteoksista on nähtävissä uuteen vuoteen tai loppiaiseen asti.
Kuvassa osa valotaideteoksesta Pakilan Hyvän paimenen kirkolla, sinisellä valaistu enkeli, joka puhaltaa torveen

Jouluseimiä Helsingin keskustassa – osa näyteikkunoissa, osa sisätiloissa

Helsingin keskustassa voi vaeltaa seimeltä toiselle aloittamalla vaikkapa Kampin kappelista jatkaen Vanhallekirkolle ja sen jälkeen Stockmannin kautta Aleksanterinkadulle. Reitti ja tiedot seimistä ovat nähtävillä verkkosivulla jouluseimet.fi.

Seimi löytyy keskustassa seuraavista paikoista, osa sisätiloista, osa näyteikkunoista:

• Kampin kappeli, Narinkkatori, Simonkatu 7 (sisätiloissa)

• Vanhakirkko, Lönnrotinkatu 6 (sisätiloissa)

• Stockmann, Aleksanterinkatu 52 (näyteikkunassa)

• Aseman Kello, Aleksanterinkatu 50 (näyteikkunassa)

• Aseman Kello, Kluuvikatu 4 (näyteikkunassa)

• Fazer Café, Kluuvikatu 3 (näyteikkunassa)

• Nordea, Aleksanterinkatu 30 (näyteikkunassa)

• Café Engel, Aleksanterinkatu 26 (näyteikkunassa)

• Helsingin tuomiokirkko, Unioninkatu 29 (sisätiloissa)

• Uspenskin katedraali, Kanavakatu 1 (sisätiloissa)

• Pyhän Henrikin katedraali, Pyhän Henrikin aukio (sisätiloissa)1 A

Linkki Helsingin keskustan jouluseimet -uutiseen Helsingin seurakuntien verkkosivuilla: https://www.helsinginseurakunnat.fi/uutiset/jouluseimetilmestyvatikkunoihinymparikaupunkia

‍Kirkkopihojen seimet ja jouluikkunat sekä valoteokset ja jouluvalaistukset kartalla

Ulkona nähtäviä seimiasetelmia ja jouluikkunoita keskustan ulkopuolella

Alppilan kirkko, Kotkankatu 2: läheisessä Loviisan puistossa, Porvoonkatu 26, etsitään kymmentä hävinnyttä tonttua (ks. alta myös kohta toiminnallisista joulupoluista)

Herttoniemen kirkko, Hiihtomäentie 23: seimi-ikkuna

Huopalahden kirkko, Vespertie 12: Vespertien puolen ikkunassa jouluseimi ja ulko-oven tuntumassa jouluikkuna

Hyvän Paimenen kirkko, Palosuontie 1, Pakila: valaistusta pihapiiristä löytyy kuljettavaksi joulupolku joulukuusineen ja seimineen, kartta löytyy ulkoilmoitustaululta, ikkunoista saa kurkistella sisään luvan kanssa (ks. alta myös kohta toiminnallisista joulupoluista)

Hyvän toivon kappeli, Länsisatamankatu 26–28: ikkunassa 24.12. saakka joulukalenteri, jossa on seurakuntalaisten ja työntekijöiden piirroksia, askarteluja, maalauksia, kuvia ja tekstejä, lisäksi joulumaisema kappelisalin ikkunassa

Kannelmäen kirkko, Vanhaistentie 6: jouluasetelmia ikkunoissa (ks. alta myös kohta toiminnallisista joulupoluista)

Katukappeli, kauppakeskus Columbus: ikkunassa pieni seiminäyttely 6.1.2021 saakka kauppakeskuksen aukioloaikoina

Konalan asukastila, kauppakeskus Ristikko, toinen kerros: jouluikkuna 6.1.2021 saakka kauppakeskuksen aukioloaikoina

Käpylän kirkko, Metsolantie 14: neljä ikkunaa koristeltu jouluevankeliumin tapahtumien mukaisesti, nähtävillä 6.1.2021 saakka (ks. alta myös kohta toiminnallisista joulupoluista)

Laajasalon kirkko, Reposalmentie 13: kerhopäädyn ikkunoissa seimi, Tonttula, kissojen ja hiirten talo sekä pikkukylän joulu, pääovien lähellä jouluseimi viikosta 50 lähtien

Malminkartanon kappeli, Vellikellonpolku 8: jouluikkuna

Malmin kirkko, Kunnantie 1: sisäpihan ikkunassa jouluseimiasetelma sekä Kirkonkyläntielle avautuvassa ikkunassa Pyhä perhe -siluetti (ks. alta myös kohta toiminnallisista joulupoluista)

Matteuksenkirkko, Turunlinnantie 3: jouluikkuna

Maunulan kirkko, Metsäpurontie 15: neljä ikkunaa koristeltu jouluevankeliumin tapahtumien mukaisesti, nähtävillä 6.1.2021 saakka (ks. alta myös kohta toiminnallisista joulupoluista)

Meilahden kirkko, Pihlajatie 16: jouluinen seimi-ikkuna 6.1.2021 saakka

Mikaelinkirkko, Emännänpolku 1: ikkunassa seimiasetelma

Munkkiniemen kirkko, Tiilipolku 6: jouluseimi ikkunassa 9.12. alkaen (ks. alta myös kohta toiminnallisista joulupoluista)

Munkkivuoren seurakuntatalo, Raumantie 3: jouluisia ikkunoita 12.12. alkaen

Paavalinkirkko, Sammatintie 5: sisäpihan ikkunoissa sekä rakennuksen Kuusamonkadun ja Punkaharjuntien puoleisissa ikkunoissa erilaisia seimiasetelmia 8.1.2021 saakka, pihalta löytyy myös hieno havuristi (ks. alta myös kohta toiminnallisista joulupoluista)

Paikka, Kauppakeskus Kaari, -1. kerros: jouluikkuna

Pajamäen seurakuntakoti, Pajamäentie 14: ikkunassa lyijyjalkanukkeasetelma 6.1.2021 saakka

Pihlajamäen kirkko, Liusketie 1: Joulun viisi pysähdyspaikkaa ikkunoissa – nukketaiteilija Liisa Pirisen nuket johdattelevat tunnelmallisiin asetelmiin jouluevankeliumin äärelle: sanansaattaja, majatalo, enkelien ilmoitus, tallissa ja idän viisaat miehet

Pitäjänmäen kirkko, Turkismiehenkuja 4: seimiä pääoven luona ja leikkipihalta ikkunoissa, voit myös etsiä kirkon takaa kaupunkiviljelylaatikoiden ja portaiden luota Hipsu-tontun tehtävärastit sekä napata heijastimen pihamuurin heijastinpensaasta, ja siihen saa myös kierrättää itselle tarpeettomia heijastimia 31.12. saakka. Pitäjänmäen kirkon pihan tarjonta on osa Marttilan joulukylää.

Puistolan kirkko, Tenavatie 4: pääsisäänkäynnin ikkunoissa paimenet hoitavat lampaitaan ja heidän eteensä ilmestyy enkeli, lisäksi voi kurkata, miten joulun valmistelut etenevät joulun lähestyessä. Tule katsomaan myös kirkon pihan puolelle, kuinka eläimet ihmettelevät lunta, tähtiä, enkeleitä, valoa ja jouluyön ihmettä. (ks. alta myös kohta toiminnallisista joulupoluista)

Puotilan kappeli, Puotilantie 5: kappelin ja Puotilan kartanon pihapiirissä Valon polku 6.1.2021 saakka (ks. alta myös kohta toiminnallisista joulupoluista)

Roihuvuoren kirkko, Tulisuontie 2: pääovella jouluseimi ja seurakuntasalin ikkunoissa jouluisia asetelmia

Ruskeasuon seurakuntakeskus Rasti, Tenholantie 6: jouluinen seimi-ikkuna 6.1.2021 saakka

Tapanilan kirkko, Veljestentie 6: kahdessa ikkunassa näkyy matka kohti seimeä. Paimenet ja itämaantietäjät matkustavat pitkän matkan pienen lapsen luokse (ks. alta myös kohta toiminnallisista joulupoluista)

Temppeliaukion kirkko, Lutherinkatu 3: jouluinen seimi-ikkuna 6.1.2021 saakka

Vartiokylän kirkko, Kiviportintie 5: seimiasetelma ulkoilmoitustaululla ja pääoven tuulikaapissa

Viikin kirkko, Agronominkatu 5: erilaisia seimiasetelmia ikkunoissa, muun muassa paperiseimi Filippiineiltä ja Jouluyö tallissa -silkkipaperityö (ks. alta myös kohta toiminnallisista joulupoluista)

Vuosaaren kirkko, Satamasaarentie 7: jouluiset ikkunat sisäpihaa ympäröivissä ikkunoissa 19.12.2020–6.1.2021, käynti viraston puoleisen sivun kautta ulkoa kiertäen

Östersundomin kirkko, Kappelintie 65: Maalattu seimiasetelma ulko-oven edessä.

Ulkona omatoimisesti kuljettavia toiminnallisia joulupolkuja

Alppila:

Alppilan tontut ovat hävinneet Alppilan kirkon lähistöllä sijaitsevaan Loviisan puistoon, Porvoonkatu 26. Etsi tontut ja postaa kuvat! Puistossa on kymmenen tonttua, ja ne piileskelevät siellä koko ajan jouluun asti. Tonttuhavainnot voi kertoa instagramisssa @lastenperjantaialppilankirkko tai @kallionsrk. Puistossa on valot, mutta pimeällä kannattaa ottaa taskulamppu mukaan!

Kannelmäki:

Kannelmäen kirkon, Vanhaistentie 6, ikkunoiden jouluasetelmissa tuttujen hahmojen mukana kulkee Lastenkirkon Päkä-lampaan joulupolku, johon liittyvän kertomuksen ja laulut voi kuunnella ikkunaan kiinnitetyistä kylteistä QR-koodien avulla.

Käpylä:

Aasin matkassa -ikkunavaellus Käpylän kirkon, Metsolantie 14, ikkunoissa 6.1.2021 saakka. Neljä ikkunaa on koristeltu jouluevankeliumin tapahtumien mukaisesti. Mukana seikkailevat myös Lastenkirkon Päkä ja Pulmu. Jokaisessa ikkunassa on ohjeet ja QR-koodi, jonka avulla voi kännykän kautta kuunnella tekstin ja siihen liittyvän laulun. Tekstit ovat sekä suomen- että ruotsinkielellä.

Malmi:

Kauneimmat joululaulut -polku Malmin kirkon pihassa, Kunnantie 1, alkaen 17.12. Kulje jouluun ja kuuntele rakkaimpia joululauluja älypuhelimellasi QR-koodien kautta.

Maunula:

Aasin matkassa -ikkunavaellus Maunulan kirkon, Metsäpurontie 15, ikkunoissa 6.1.2021 saakka. Neljä ikkunaa on koristeltu jouluevankeliumin tapahtumien mukaisesti. Mukana seikkailevat myös Lastenkirkon Päkä ja Pulmu. Jokaisessa ikkunassa on ohjeet ja QR-koodi, jonka avulla voi kännykän kautta kuunnella tekstin ja siihen liittyvän laulun. Tekstit ovat sekä suomen että ruotsinkielellä.

Munkkiniemi:

Omatoiminen jouluvaellus Seuraa tähteä!, lähtöpaikkana Munkkiniemen kirkon edusta, Tiilipolku 6. Tarvitset QR-koodin lukijan puhelimeesi. Kartan löydät kirkon ikkunasta, ja tähdet johdattavat sinut perille. Polku vaellettavissa lauantaista 12.12. alkaen.

Pakila:

Hyvän Paimenen kirkon valaistusta pihapiiristä Pakilassa, Palosuontie 1, löytyy kuljettavaksi joulupolku joulukuusineen ja seimineen. Kartta löytyy ulkoilmoitustaululta. Kirkon ikkunoista saa kurkistella sisään luvan kanssa.

Pitäjänmäki:

Pitäjänmäen kirkko, Turkismiehenkuja 4: seimiä pääoven luona ja leikkipihalta ikkunoissa, voit myös etsiä kirkon takaa kaupunkiviljelylaatikoiden ja portaiden luota Hipsu-tontun tehtävärastit sekä napata heijastimen pihamuurin heijastinpensaasta, ja siihen saa myös kierrättää itselle tarpeettomia heijastimia 31.12. saakka. Pitäjänmäen kirkon pihan tarjonta on osa Marttilan joulukylää.

Puistola:

Toiminnallinen Seuraa tähteä -joulupolku lapsiperheille Puistolan kirkon pihassa, Tenavatie 4, alkaen 12.12. Sopii alle 10-vuotiaille.

Myös Kauneimmat joululaulut -polku Puistolan kirkon pihalla 17.12. alkaen. Kulje jouluun ja kuuntele rakkaimpia joululauluja älypuhelimellasi QR-koodien kautta.

Puotila:

Valon polku Puotilan kappelin, Puotilantie 5, ja Puotilan kartanon pihapiirissä 6.1.2021 saakka. Polun kuudella rastilla voi itsenäisesti kulkien syventyä joulun sanomaan. Lyhyet tekstit ja lauluehdotukset sekä joulun sanomaan liittyvät symbolit kuvaavat matkaa jouluun ja sen tunnelmaan. Ensimmäinen rasti sijaitsee Puotilan kappelin ulkoilmoitustaululla.

Tapanila:

Kauneimmat joululaulut -polku Tapanilan kirkon pihalla, Veljestentie 6, alkaen 17.12. Kulje jouluun ja kuuntele rakkaimpia joululauluja älypuhelimellasi QR-koodien kautta.

Tapulikaupunki:

Toiminnallinen Seuraa tähteä -joulupolku lapsiperheille Tapulin seurakuntakodin ikkunoissa, Maatullinkuja 4, alkaen 12.12. Sopii alle 10-vuotiaille.

Vallila:

Paavalinkirkon, Sammatintie 5, ikkunoiden seimiasetelmiin liittyy katseltavaa, koettavaa, kuunneltavaa ja pieniä tehtäviä. Sopii kaikenikäisille. Nähtävillä 8.1.2021 saakka.

Viikki:

Kauneimmat joululaulut -polku Viikin kirkon ikkunoissa, Agronominkatu 5, alkaen 17.12. Kulje jouluun ja kuuntele rakkaimpia joululauluja älypuhelimellasi QR-koodien kautta.

Valoteoksia ja jouluvalaistuksia kirkkopihoilla

Herttoniemen kirkko, Hiihtomäentie 23: ikkunoissa jouluvalaistusta

Huopalahden kirkonmäki, Vespertie 12: kirkkopuisto on saanut jouluvalaistusta

Hyvän Paimenen kirkko, Palosuontie 1, Pakila: kirkon katolla Alexander Reichsteinin uv-valoteokset lapsi ja äiti vauvan kanssa, jotka katsovat taivaalla lentävää enkeliä. Nähtävillä 28.12. saakka.

Kannelmäen kirkko, Vanhaistentie 6: kirkon pihalla valopuistossa valaistuja puita ja pensaita

Lauttasaaren seurakunnan väistötila, Heikkiläntie 7, 4. kerros: kirkkoherran huoneen ikkunassa valoteos, jossa on iso valaistu kynttilä ja valaistu teksti #valaisetpimeän

Malmin kirkko, Kunnantie 1: jouluvalaistus

Mikaelinkirkko, Emännänpolku 1, Kontula: kirkon edustalla neljä valaistua joulukuusta

Munkkivuoren kirkko, Raumantie 3: kirkkorakennuksella jouluvalaistus

Paavalinkirkko, Sammatintie 5: joulupihan valaistus

Puistolan kirkko, Tenavatie 4: jouluvalaistus

Puotilan kappeli, Puotilantie 5: kappelin lähistöllä valaistu iso puu

Roihuvuoren kirkko, Tulisuontie 2: seinälle heijastetaan jouluaiheisia kuvia

Vartiokylän kirkko, Kiviportintie 5: pihakuusen jouluvalaistus

Vuosaaren kirkko, Satamasaarentie 7: kirkon ulkovalaistus

Östersundomin kirkko ja hautausmaa, Kappelintie 65: puiden jouluvalaistusta

Edellä mainitut kirkkojen ja kirkkopuistojen valaistukset ja valoteokset on toteutettu Helsingin seurakuntayhtymän valokampanjan rahoituksella. Kampanja on tuonut konkreettisesti ja kuvaannollisesti valoa vuoden pimeimpään aikaan. Ilman sinua ei ole valoa!

#ilmansinua #valaisetpimeän