23.01. Onneksi olkoon: Enni, Eine, Eini | Palaute
Koko Helsinki

"Me tarvitsemme toisiamme" - Lue kirkkoherra Marja Heltelän pääsiäiskirje

Tuomiokirkkoseurakunta

06.04.2020, 14:34 /  päivitetty 09.04.2020, 23:35
Tämä poikkeuslain ajan pääsiäinen tulee jäämään meidän mieliimme loppuelämän ajaksi. Vain sinä tiedät, miten kaikki rajoitukset ja luopumiset ovat vaikuttaneet elämääsi tai läheistesi elämään.
Marja Heltelä, kuva Markku Pihlaja

Poikkeuslain alla me kuljemme eristetyissä askelissa tietämättä, mitä meille kuuluu viikon päästä. Tämä aika yhdistää meitä. Kukaan meistä ei ole tästä yhteisestä koettelemuksesta osaton. Me tarvitsemme toisiamme.

Eristetty elämä vie meidät yllättäen myös toisella tavalla yhteen. Kun kokoontumiset on kielletty, emme ole sidottuja paikkaan, mihin mennä.

Pääsiäisen tapahtumat tulevat koteihimme. Kotisohvalta voi, mistä päin Suomea tahansa, liittyä Via Cruciksen vaeltajien joukkoon tai kiirastorstaina seurata, kuinka Tuomiokirkon alttari riisutaan valkeista ja puetaan mustiin vaatteisiin.

Eristetty elämä saa meidät yllättävän konkreettisesti kulkemaan hiljaisen viikon matkan Jeesuksen askelissa. Epätietoisuus, hylkääminen, häpeä, kipu ja kärsimys olivat Jeesuksen matkakumppaneina. Mutta turvautuminen Jumalaan ja luottamus rukouksen voimaan auttoivat jaksamaan.

Eristetty elämä vie meidät myös luontoon. Jokainen voi nähdä ja aistia, miten luonto vapautuu talven otteesta. Se, mikä äsken näytti kuolleelta, herää henkiin. Jokainen silmu aivan kuin huutaa: valo voittaa pimeyden, elämä voittaa kuoleman! Yksikään meistä ei ole osaton kevään ihmeestä.

Pääsiäisen ihme kuuluu myös meistä jokaiselle: rakkaus voittaa kuoleman! Sillä edelleenkin Jumala luo uutta siellä, missä me emme osaa sitä nähdä. Jokainen meistä on Jumalan uutta luovasta todellisuudesta osallinen.

Pääsiäinen lupaa meille: tie avautuu meidän eteemme myös silloin, kun emme vielä sitä osaa nähdä. Riittää, että otamme askelen kerrallaan. Jumala tietää päämäärän.

Älä pelkää - valo voittaa pimeyden.

Marja Heltelä

tuomiorovasti, kirkkoherra