28.11. Onneksi olkoon: Heini, Kaisla | Palaute
Koko Helsinki

Jouluseimiä voi ihailla Helsingin keskustan ikkunoissa

20.11.2023, 17:02 /  päivitetty 28.11.2023, 13:33
Keskellä jouluhyörinää voi hetkeksi pysähtyä joulun sanoman äärelle - jouluseimelle.
Suklaasta tehty seimiasetelma, jossa avonainen kirja ja Tulkoon joulu -laulun sanat sekä pieni vauvahahmo

Perinteinen Helsingin jouluseimet -tapahtuma on vastikään avautunut Helsingin keskustassa. Aleksanterinkadun tienoilla seimen ikkunalleen asettelevat Stockmann, Aseman kellon kaksi liikettä, Kluuvikadun Fazer, Nordea ja Cafe Engel. Lisäksi seimiä voi ihailla Tuomiokirkossa, Kampin kappelissa, Vanhassa kirkossa, Kirkon talossa (Eteläranta 8) sekä Uspenskin katedraalissa ja Pyhän Henrikin katedraalissa. Seimeltä toiselle voi tehdä vaikka pienen vaelluksen.

Katso kuvia Jouluseimet.fi-sivuilta.

Lisää tietoa Fazerin seimestä Kirkko ja Kaupungin jutusta. Yläkuvassa Fazerin seimi.

Seimitapahtuman yhteen liittävänä teemana on tänä vuonna joululaulu Tulkoon joulu. Sen on säveltänyt ja sanoittanut gospel-muusikko ja lauluntekijä Pekka Simojoki. Teeman mukaisesti kukin seimi on saanut vierelleen lyhyen säkeen laulun sanoista.

– Mietin tapahtumaa suunnitellessani, että olisipa kiva saada seimet soimaan. Tulkoon joulu -laulun sanat toivosta ja rauhasta sopivat juuri tähän aikaan. Siinä liikutaan sujuvasti sekä 2000 vuoden takana että nykypäivässä. Kun ihmiset tunnistavat rakastetun laulun, niin se voi alkaa soida päässä ilman radiotakin, kertoo Helsingin seurakuntien varhaiskasvatussihteeri Päivi Vuorelma-Glad teemalaulun valinnasta.

Perulainen jouluseimi, jossa Maria, Joosef, tietäjät, enkeli ja eläimiä Jeesuksen seimen ympärillä
Perusta oleva seimi on tänä vuonna esillä Stockmannilla, vitriinissä Mannerheimintien sisäänkäynnin luona. Kuva: Teemu Töyrylä.

Seimitapahtuma on jo perinne Helsingin keskustassa. Se järjestetään nyt 25. kerran. – Hienoa, että seimet tulevat keskelle hälinää ja joulukiireitä muistuttamaan pysähtymisen tärkeydestä, Simojoki sanoo.

Seimiä on esillä kirkoissa ja muissa tiloissa muuallakin päin kaupunkia, ainakin Kannelmäen, Munkkiniemen, Paavalin ja Pitäjänmäen seurakunnissa sekä Töölössä Caritaksen ikkunassa (Kuusitie 6).

Seimiasetelmat liittyvät olennaisesti luterilaiseen ja katoliseen perinteeseen. Helsingin jouluseimet on ekumeeninen tapahtuma, jonka järjestävät Helsingin evankelis-luterilaiset seurakunnat yhteistyössä ortodoksisten ja katolisten seurakuntien sekä paikallisten yritysten kanssa. Seimet ovat esillä loppiaiseen 6.1.2024 asti.