08.05. Onneksi olkoon: Heino | Palaute
Koko Helsinki

Jouluseimet ilmestyvät ikkunoihin ympäri kaupunkia

20.11.2020, 15:38 /  päivitetty 14.12.2020, 13:52
Helsingin keskustassa on ollut jouluseimet esillä yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Perinne ei katkea tänäkään vuonna. Seimiasetelmia löytyy myös kirkoilta ja sairaaloista.

Helsingin keskustan jouluseimet -tapahtuman asetelmat rakennetaan tänä vuonna ajankohtaisella teemalla ’kaukaa katsoen – lähelle päästäen’. Teema näyttäytyy asetelmissa toisaalta seimihahmojen rajaamisilla toisistaan ja toisaalta vuodesta toiseen välittyvän tutun rakkaudellisen kertomuksen vuoropuhelussa. Seimiasetelmissa joulun tapahtumia ihmettelevät niin arjen puurtajat kuin viisaat tietäjät. Kaiken keskellä seimi ei vaadi katsojaltaan mitään. Se antaa asetelman luokse pysähtyneelle mahdollisuuden kohdata joulukertomus sekä muistella omia mielikuvia ja tunnemuistoja lapsuuden jouluista.

Tapahtumassa on mukana sekä läntisen perinteen pohjalta seimihahmojen kautta toteutettuja tarinallisia tapoja ilmaista joulukertomusta, että itäisen perinteen mukaista tapaa kertoa ikonitaiteen kautta Kristuksen syntymästä.

Helsingin keskustassa voi lähteä vaeltamaan seimeltä toiselle siten, että aloittaa Kampin kappelista ja jatkaa Vanhallekirkolle. Sen jälkeen on hyvä suunnata Stockmannin kautta Aleksanterinkadulle. Jouluseimireitti ja tiedot seimistä on nähtävillä Jouluseimien omalla sivulla.

Tänä vuonna Helsingin keskustan jouluseimiasetelmia ovat rakentaneet somistaja Pia Niemi ja seurakuntayhtymän varhaiskasvatussihteeri Päivi Vuorelma-Glad. Tässä Kirkko & kaupunki -lehden jutussa Niemi kertoo rakennusurakasta tarkemmin.

Fazerin syötävä jouluseimi

Marraskuussa Vuorelma-Glad ja Niemi kävivät tutustumassa paremmin Kluuvikadun Fazerin kondiittorimestariin, joka kertoi, miten keskustan jouluseimireitillä oleva perinteinen kahvila tulee mukaan tapahtumaan.

Kluuvikadun Fazerin kondiittorimestaritiimi odottaa innolla, mikä on Helsingin jouluseimet -tapahtuman teema. Kun se on selvillä, kondiittorimestarit muodostavat teemasta lausekkeen, joka johtaa seimiasetelman suunnittelua.

Kondiittoritiimistä valikoituu yksi tai kaksi, jotka lähtevät suunnittelemaan kyseisen vuoden seimiasetelmaa. Heidän tarkoituksenaan on tehdä joka vuosi erilainen ja erityyppinen teos.

”Teemme seimiasetelman aina syötävistä materiaaleista, kuten sokerista tai sokerimassasta. Niitä voi taivuttaa ja käsitellä. Ne myös säilyvät hyvänä loppiaiseen asti”, kertoo kondiittorimestari Marika Korhonen. Vuonna 2019 Korhonen taiteili asetelman piparitaikinasta.

Jouluseimen tekeminen on kondiittorimestareille mieluisa haaste. He tekevät itse kaiken alusta alkaen.

”Seimiasetelman tekemisessä vain mielikuvitus on rajana. Materiaalit ovat joskus haastavia, joten asetelmaa tehdessä on mahdollisuus käyttää koko ammattitaitoa”, Fazer Café Kluuvikatu 3:n myyntipäällikkö Tanja Lehmonen sanoo.

Tämän vuoden Fazerin seimiasetelman lauseke on ”niin lähellä mutta niin kaukana”. Sen valmistavat kondiittorimestarit Marika Korhonen ja Johanna Silanen.

”Se on kuin syötävä maalaus. Kangas on valmistettu sokerista ja sen päälle maalataan sokerilla, jossa on elintarvikeväriä. Vaihtoehtoisesti maalaamme kaakaovoivärillä. Taulun kehys on värjättyä suklaata”, Korhonen kertoo. Seimiasetelma tulee Fazerin ikkunaan 20.11.2020.

Tiesittekö muuten, että kaikki mikä on nähtävillä Kluuvin Fazerilla vitriinissä, on myös tilattavissa? Tämä koskee myös seimiasetelmia. Tilaus on mahdollista tehdä sähköpostitse tai puhelimella.

”Valmiin asetelman ihailun lisäksi on siis mahdollista ostaa Fazerin syötävä jouluseimi myös kotiin.”, Lehmonen kertoo.

Seimiä monissa kirkoissa ja sairaaloissa

Helsingin keskustan lisäksi jouluseimiä löytyy usealta eri kirkolta.

Seimiasetelmia on rakennettu myös potilaiden iloksi joihinkin helsinkiläisiin sairaaloihin. Kaikki sairaaloiden seimet eivät ole yleisissä tiloissa, joten niitä näkevät vain potilaat tai sairaaloiden henkilökuntiin kuuluvat. Julkisin sairaalan seimi on Meilahden sairaalan aulassa. Sairaaloiden seimiasetelmat on rakennettu yhteistyössä sairaalapappien kanssa.