13.08. Onneksi olkoon: Jesse | Palaute
Koko Helsinki

Joulu on tähden valon ohjaama matka

21.12.2018, 10:56
Joulun kertomus on yksi maailman tunnetuimmista tarinoista. Lapsi syntyy seimeen Betlehemissä, neitsyelle ja alun perin vastentahtoiselle isäpuolelle.

Joulunviettotavat vaihtelevat eri maissa. Suomalaisittain joulun vietto keskittyy jouluaattoon. Romaniassa lahjoja tuo joulupukin esikuva Pyhä Nikolaos 6.12., joka on hänen kuolinpäivänsä 300-luvulla. Espanjassa lahjat tuovat kolme itäisen maan viisasta miestä loppiaisaattona ja Saksassa Kristuslapsi.

Joulupäivän ajankohta on määritelty muutama sata vuotta Jeesuksen syntymän jälkeen. Oikealle päivälle on etsitty todistusaineistoa pitkin kristikunnan historiaa. On tutkittu tähtitaivaan ilmiöitä päivän löytämiseksi. On esitetty, että vanha pakanallinen keskitalven juhla sai uuden kristillisen sisällön ja määritti joulun juhlimisen ajankohdan. Tarkalla ajankohdalla ei ole merkitystä. Vuosittain toistuvat joulutavat johdattavat muistamaan Vapahtajan syntymän, joka historiallisen varmasti on joskus ollut.

Joulun sanomassa riittää pureskeltavaa läpi ihmisiän jokaiseksi jouluksi. Koskettaako sydäntä se vaatimattomuus ja hauraus, jolla Jumalan poika tulee maailmaan? Vai Ihmisen pojan uhrautuva rakkaus, joka ei kaihda ihmiselämän tuntoja? Toivo ja valo, joka ihmiskunnalle syntyy Betlehemin seimeen?

Seuraa tähteä

Jos joulu olisi tähden valon ohjaama matka, se kulkisi jouluaaton odotuksesta loppiaisen perille löytämisen hetkeen. Jos joulumatkasi olisi tähden valon ohjaamaa kulkua, se voisi hiljentää vauhtia aaton lisäksi muutamana muuna päivänä ennen loppiaista.

Jouluaaton Raamatuntekstit kertovat siitä, kuinka kahdesta tulee kolme. Yli sadan kilometrin patikkamatkan päässä nuori neito synnyttää esikoisensa tallissa ilman tuttujen ihmisten tukea ja turvaa.

Juhlavalmistelujen hektisin vaihe on sama kuin Marian synnytyksen aika. Ponnistelemalla syntyy uusi elämä maailmaan. Ensimmäisenä jouluna Maria on keskittyneenä kivun lävitse kulkemiseen. Keskittyminen on jouluaaton avainsana. Mitä aattosi sitten pitääkään sisällään, tee se Marian lailla keskittyen.

Huomioi myös kiitollisuus seuraasi liittyvistä, olivat he sitten omaa perhettä tai vaikka television kautta kotiisi tulleita. Muista lepäillä illalla kuin jouluseimeen kääritty lapsi.

Joulupäivänä kolmen seuraan liittyy paimenten joukko, enkelten laulun saattelemana.

Joulupäivä kertoo rakkauden ihmeestä. Jumala rakasti maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen.

Sinä olet sen rakkauden kohteena. Eikö olekin ihmeellistä? Sinua varten, minua varten, Jeesus syntyi maailmaan. Mieti sitä!

Tapaninpäivä vaihtaa näkökulmaa ja kertoo Stefanoksen uhrauksesta. Joulu ei ole vain kauniin ja liikuttavan lapsen muistelua, vaan toivon ja valon puolella olemista silloinkin, kun se on vaikeaa ja vaarallista.

Vapaapäivä, tapaninpäivä antaa aikaa katsella tähden valoa. Mitkä asiat ovat sinulle luovuttamattoman tärkeitä? Ovatko ne sellaisia, jotka tuovat uutta elämää ja iloa?

Toimiminen vastoin tärkeäksi kokemiaan periaatteita on kuin saisi kiviä niskaansa. Koko keho pistää vastaan väärää suuntaa. Vaikka kuinka pelkäisi tulevansa tuomituksi omine ajatuksineen, on niiden takana seisominen lopulta helpottavaa. Rohkeuttakin voi pyytää ylhäältä.

Loppiainen tuo paikalle vielä kolme itäisen maan tietäjää, jotka tuovat lahjansa lapselle.

Joulumatkan kulkeminen näyttää kuinka vastasyntynyt lapsi vetää puoleensa väkeä. Eri yhteyksistä pienen perheen ympärille kokoontuu auttavien ihmisten porukka. Kullakin on oma roolinsa. Yhdet kertovat enkelien viestin, toiset tuovat lahjoja.

Jokaisella on oma paikkansa seimen lapsen ympärillä. Hän kutsuu luokseen lempeydellä ja viisaudella. Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet. Seuraa tähden valoa!