01.06. Onneksi olkoon: Teemu, Nikodemus | Palaute

Koko Helsinki

  • Valkoinen valikkosymboli, kolme vaakaviivaa päällekkäin

Jari Sinkkonen: Tieteen edistysaskeleista huolimatta emme hallitse kaikkea

Tuomiokirkkoseurakunta

06.05.2020, 16:30 /  päivitetty 06.05.2020, 16:31
Tuomiokirkon Ajan merkit -sarja jatkuu 17.5. jolloin saarnan pitää lastenpsykiatri Jari Sinkkonen.
ajan merkit saarna jari sinkkonen 2020

Kaatuneiden muistopäivän mieleen nostamat muistot ja koronaepidemian luoma epävarmuus saavat pitkän linjan psykiatrin pohtimaan rukouksen merkitystä ja tieteen rajallisuuteen havahtumista.

Saarnan piti olla tavallisena toukokuisena sunnuntaina Helsingin tuomiokirkossa. Toisin kävi. Nyt se pidetään ilman seurakuntaa ja striimataan verkkoon, kuten on tehty maaliskuusta alkaen.

Päivän teema, Kaatuneiden muistopäivä, vie ajatukset vielä tätäkin kevättä raskaampaan aikaan ja saa Jari Sinkkosen pohtimaan sodassa kuolleiden setien Toivon ja Oton kohtaloa:

- Toivo kuoli 22-vuotispäivänään, mikä saa ajattelemaan sodissamme kaatuneiden miesten sietämättömän nuorta ikää. Kun nyt katselee parikymppisiä nuoria miehiä, tuleeko mieleen lähettää heitä rintamalle?

Nuorena kuolleet sedät jättivät jälkeensä kysymyksiä, joihin ei ole vastauksia.

- Synnyin 1951, enkä tietenkään koskaan tavannut Ottoa tai Toivoa. Mitähän he olisivat saaneet aikaan? Kuinkahan monta serkkua minulla olisi isän puolelta?

Rukous nousee pelosta

Sinkkonen toteaa, että sodassa on varmasti pelätty ihan suunnattomasti, ja siinä pelon keskellä on varmasti myös rukoiltu. Hän miettii omaa suhdettaan rukoukseen ja toteaa sen olevan ennen kaikkea asenteen muutosta, jossa ihminen tajuaa oman rajallisuutensa ja pyrkii kertomaan Jumalalle mieltä painavat asiat:

- Sekin on todella paljon. Sen jälkeen hän antaa huolet Jumalan huomaan ja nöyrtyy sanomaan 'tapahtukoon Sinun tahtosi'.

Kaikki rukous ei kuitenkaan ole näin helppoa. Erityisen vaikeaksi Sinkkonen mieltää Isä meidän -rukouksen kohdan, jossa pyydetään antamaan anteeksi niille, jotka ovat itseä satuttaneet.

- Varsinaista terapiasettiä, joka vaatii jatkuvaa työskentelyä oman narsismin kanssa, hän huokaisee.

Koronapandemia on järisyttänyt yhteiskuntia ja ihmisten elämää monin tavoin. Ehkä se on tuonut myös tieteen rajallisuuden uudella tavalla näkyväksi?

- Ahdistus, pelko ja turvattomuus ovat saaneet ihmiset kenties tajuamaan, että me emme tieteen edistysaskeleista huolimatta pysty hallitsemaan kaikkea, Sinkkonen pohtii.

------

Jumalanpalvelus Helsingin tuomiokirkossa 17.5. klo 10.

Ajan merkit -saarna lastenpsykiatri Jari Sinkkonen. Liturgina Maija Kuoppala, avustavana pappina Sirkka-Liisa Raunio, kanttoreina Elisa Murtoperä ja Risto Pulkamo. Musiikkina kuullaan myös huilumusiikkia Jari Sinkkosen soittamana.

Jumalanpalvelus on katsottavissa Youtubessa ja Facebookissa 17.5. klo 10 alkaen,

Ajan merkit on Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa pidettävä yhteiskunnallisten saarnojen sarja. Saarnasarja alkoi keväällä 2019 ja saarnaamassa ovat yhteiskunnalliset vaikuttajat.