20.05. Onneksi olkoon: Lilja, Karoliina, Lilli, Lila | Palaute
Koko Helsinki

Helsingin seurakuntayhtymä hyväksyttiin mukaan Vähähiilisten hankintojen akatemiaan

25.09.2023, 13:25 /  päivitetty 25.09.2023, 13:29
Seurakuntayhtymän hankintatoimea kehitetään jatkuvasti, myös ympäristönäkökohtien osalta. Päästöjen vähentäminen on yksi tärkeistä kehittämistavoitteista.
Ilmakuvassa järvi ja syksyinen maisema

Helsingin seurakuntayhtymä on valittu isosta hakijajoukosta ainoana kirkollisena toimijana mukaan Vähähiilisten hankintojen johtamisen akatemiaan. Pilottina hankintojen aiheuttamien päästöjen vähentämisessä toimii leirikeskuspalvelujen hankinta ulkopuolisilta toimittajilta.

Akatemia kestää syys-talvikauden 2023-2024. Akatemiaan haki ennätykselliset 19 organisaatiota, joista hakemuksen ja haastattelun kautta valittiin mukaan kahdeksan. Helsingin seurakuntayhtymä on joukossa ainoa kirkollinen toimija. Lisäksemme mukaan pääsivät Espoon kaupungin hankintatoimi, Tampereen kaupungin hankintatoimi, Ruokavirasto, Väylävirasto, Turun ammattikorkeakoulu, Joensuun kaupunki ja Suomen ympäristökeskus.

Syksyinen maisema. Etualalla leirikeskusrakennus, jonka katolla aurinkopaneeleita.
Esimerkiksi seurakuntayhtymän Lohirannan leirikeskuksessa Lohjalla hyödynnetään aurinkolämpöä.

Julkisissa hankinnoissa eniten päästöjä aiheuttavat rakentaminen ja kunnossapito, lämmitys ja sähkö, majoitus ja ravitsemus sekä elintarvikkeet. – Kaikki nämä koskevat leirikeskuksia. Akatemian avulla saamme käyttöön mittareita kilpailutuksiin ja ylipäänsä hankintojen ympäristöystävällisyyden mittaamiseen, leirikeskuskoordinaattori Anna Järvi-Oshaug kertoo.

– Toki tähän liittyviä toimia on leirikeskuksissa jo tehtykin, kuten otettu käyttöön aurinkopaneeleja ja -keräimiä, asennettu maalämpöä, siirrytty vihreään sähköön sekä lisätty kasvisruoan osuutta ja pienennetty ruokahävikkiä, hän jatkaa.

Vähähiilisyys on tärkeä viesti etenkin nuorille

Helsingin seurakunnille hankitaan ulkopuolisilta toimittajilta vuosittain yli 15 000 leirivuorokautta, mikä tarkoittaa rahallisesti noin 700 000 euron hankintoja. Hankinnan volyymi ja vaikuttavuus erityisesti nuorten saavuttamisessa ja kirkon toiminnan heille tutuksi tekemisessä on siten merkittävä. Vähähiilisyyteen pyrkimällä viestitään nuorille leiriläisille kirkon vastuullisuudesta ja aktiivisesta halusta edistää ympäristöarvoja omalla toiminnallaan.

Omissa leirikeskuksissa on jo tehty monia ympäristötoimia, esim. Lohirannassa asennettu aurinkopaneeleja.

– Tavoitteena on, että akatemiasta saatuja oppeja päästään hyödyntämään Helsingin seurakuntien hankinnoissa laajemminkin, esimerkiksi omissa leirikeskuksissa ensi keväänä tulevissa kilpailutuksissa, Järvi-Oshaug kertoo.

​​​​​​​Vähähiilisten hankintojen käsitteellä tarkoitetaan tuotteen tai palvelun koko elinkaarenaikaisia kasvihuonekaasupäästöjä sekä energiatehokkuuteen, uusiutuvan energian käyttöön ja oikeisiin materiaalivalintoihin liittyviä toimia, jotka kaikki tähtäävät hiilijalanjäljen pienentämiseen. Myös resurssien tehokas käyttö on osa vähähiilisyyttä.

Lue lisää ympäristötyöstä Helsingin seurakunnissa.