01.04. Onneksi olkoon: Raita, Pulmu, Peppi | Palaute | På svenska | In English

Koko Helsinki

  • Valkoinen valikkosymboli, kolme vaakaviivaa päällekkäin

Helsingin seurakunnissa yli 10 hengen tilaisuudet tauolla - mutta sosiaalisen median alustoilla ollaan tukena

17.03.2020, 16:16 /  päivitetty 20.03.2020, 12:29
Helsingin seurakunnissa ja yhteisissä palveluissa koronavirustilanne otetaan vakavasti. Suurin osa Helsingin seurakuntien toiminnasta on tauolla 13.4. asti hallituksen linjaaman valmiustilalain mukaisesti. Yli 10 henkilön osallistujarajoitukset koskevat lähtökohtaisesti myös kirkollisia toimituksia - poikkeuksena hautaansiunaaminen, jos lähiomaisia on yli 10.

Helsingin seurakunnat jatkavat kaupunkilaisten auttamista puhelimitse, chatissa ja verkossa.

Koronaepidemian aiheuttama poikkeustilanne näkyy seurakuntien ja seurakuntalaisten arjessa ja juhlissa. Vanhusten ja sairaiden suojelemiseksi tehdyt tiukat rajoitukset vaikuttavat myös hautajaiskäytäntöihin.

Helsingissä siunaustilaisuus tai vainajan tuhkaus on järjestettävä 2-4 viikon kuluessa kuolemasta. Siunaustilaisuudessa ovat läsnä vain lähiomaiset. Jos lähiomaisia on enemmän kuin 10, poikkeus 10 henkilön osallistujasääntöön voidaan sallia. Omaisia pyydetään odottamaan siunaustilaisuuksien alkua ulkona, jotta edellisen tilaisuuden henkilörajat eivät ylity.

Helsingin seurakuntayhtymän linjaus perustuu Suomen hallituksen valmiustilalainsäädäntöön ja käytettävissä olevan kylmiökapasiteetin riittävyyteen.

Omaiset voivat halutessaan itse järjestää ja toteuttaa siunaustilaisuuden videolähetyksen (striimauksen), jolloin muut voivat seurata tilaisuutta etänä. Siunauskappeleiden striimauslaitteistoa pyritään lisäämään mahdollisimman nopeasti.

Siunaamista haudalla tai uurnanlaskun yhteydessä suositellaan. Muistotilaisuuden voi järjestää myöhemminkin, kun koronatilanne on rauhoittunut.

Jos siunaustilaisuutta haluaa siirtää kuukausilla eteenpäin, vaihtoehtoina ovat siunaustilaisuuden järjestäminen nyt 2-4 viikon kuluessa lähiomaisten läsnä ollessa ja esimerkiksi tuhkauksen jälkeen myöhemmin uurnanlaskuun voi kutsua papin lisäksi enemmän saattoväkeä. Vaihtoehtoisesti vainaja tuhkataan nyt ja siunataan poikkeuksellisesti myöhemmin uurnan laskun yhteydessä.

Hautausmaiden toimistot ja seurakuntayhtymän hautapalvelut palvelevat asiakkaita toistaiseksi vain puhelimitse ja sähköpostitse.

Kirkon työntekijät lähtökohtaisesti etätöihin

Myös kirkon työntekijöistä ne, joiden työtehtävät sen mahdollistavat, tekevät etätöitä. Monet kirkon työntekijät siirtyvät nyt auttamaan Helsingissä apua tarvitsevia. Aiemmin tehty linjaus hautaustoimesta ja keskusrekisteripalveluista kriittisinä toimintoina on edelleen voimassa.

Jumalanpalvelukset jatkuvat piispojen ohjeistuksen mukaan, mutta uudessa tilanteessa ne toimitetaan ilman läsnäolevaa seurakuntaa. Jumalanpalveluksia ja hartauksia lähetetään suorana verkkoon mahdollisuuksien mukaan. Striimattuja jumalanpalveluksia löytyy Helsingin seurakuntien verkkosivuilta.

Osallistumismaksuja palautetaan

Peruuntuneiden tapahtumien, toteutumattomien leirien ja muiden vastaavien tilaisuuksien osallistumismaksut palautetaan kokonaan. Osittain maksut palautetaan esimerkiksi kerhoista, joista on maksettu kausimaksu, mutta kokoontumisista jää puolet tai enemmän toteutumatta. Helsingin kaupungin sopimuksella olevista iltapäiväkerhoista odotetaan kaupungin ohjeistusta.

Maksujen palautuksesta tulee asianosaisille lähiaikoina lisätietoa sähköpostiin ja tekstarina puhelimeen. Talouspalvelut hoitaa maksujen palautuksen.

Autetaan yhdessä helsinkiläisiä

Helsingin seurakunnat ovat viime päivinä neuvotelleet Helsingin kaupungin ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa toimintamallista, jossa autetaan tässä kaupungissa riskiryhmään kuuluvia ikääntyneitä ihmisiä. Toimintamalli valmistuu loppuviikon aikana.

Kirkon työntekijät ovat tavoitettavissa puhelimitse tai verkon kautta ja ovat ihmisiä varten. Vaikka yhteisöruokailut on peruttu, esimerkiksi ruoka-avun antaminen jatkuu. Ota yhteyttä kotiseurakuntaasi ja seuraa verkkosivuja ja somekanavia.