04.08. Onneksi olkoon: Veera | Palaute
Tuomiokirkkoseurakunta

Juhannuksena muistellaan Johannes Kastajaa ja juhlitaan keskikesää

Tuomiokirkkoseurakunta

21.06.2018, 11:17
Juhannuspäivää vietetään tänä vuonna lauantaina 23. kesäkuuta, jota kirkossa juhlitaan Johannes Kastajan syntymäpäivänä. Tuomiokirkossa kokoonnutaan klo 10 messuun, jossa keskikesän juhlan tunnelmissa voi ihastella alttarikukista hehkuvaa, suomalaisen luonnon tarjoamaa kauneutta.

Juhannuksen nimi juontuu Johannes-nimen vanhasta ääntämismuodosta. Se tarkoittaa ”Jumala on armollinen”. Luterilaisessa kirkossa juhannuksena vietetään Johannes Kastajan syntymäpäivää.

Raamatun mukaan Johannes Kastaja syntyi puoli vuotta ennen Jeesusta. Siksi juhannusta vietetään puoli vuotta ennen joulua. Johannes Kastaja oli Jeesuksen edelläkävijä, joka kulki Jordanin seudulla ja kehotti ihmisiä kääntymään ja ottamaan kasteen syntien anteeksi saamiseksi.

Tuomiokirkossa soi suvivirsi ja näkyy luonnonkukkien kauneus

Juhannuspäivänä kirkoissa pidetään jumalanpalvelus ja lauletaan suvivirsi. Näin myös Tuomiokirkossa. Lisäksi kirkkojen alttareita koristaa juhannuksena perinteisesti luonnonkukat ja niitä on luvassa myös Tuomiokirkossa lauantaina juhannuspäivän jumalanpalveluksessa.

Tänä vuonna juhannuksen alttarikukka-asetelmien teko tuottaa erityistä päänvaivaa Tuomiokirkon suntio Carla Ihatsulle.

- Kesä on ollut aikaisessa ja useat luonnonkukat ovat ehtineet jo kukkia juhannukseen mennessä. Juhannusruusutkin ovat nuppunsa jo avanneet. Pionien kanssa vielä vähän pitää jännittää. Päivänkakkaroista olen yrittänyt pitää hyvää huolta omassa kotikukkapenkissä.

Juhannusta edeltävän illan Ihatsu viettää metsässä kukkia keräten. Nyt hän toivoo löytävänsä harakankelloja ja lupiineja.

- Haluaisin mahdollisimman monipuoliset kukat, koska keskellä kesää suomalainen luonto on monimuotoisimmillaan ja luomakunnan runsaus tulee esiin erityisesti kukkien väreissä.

Juhannus on myös Suomen lipun päivä. Liput nostetaan salkoon juhannusaattoiltana kello 18 ja lasketaan juhannuspäivän iltana kello 21. Monien talojen ovipieliä koristaa juhannuskoivut ja saunassa tuoksuu juhannusvihta.

Juhannuspäivän jumalanpalvelus Helsingin tuomiokirkossa lauantaina 23.6. klo 10. Pappina Joona Salminen ja kanttorina Laura Nurkka.