11.12. Onneksi olkoon: Daniel, Tatu, Taneli, Daniela | Palaute
Tuomiokirkkoseurakunta

Tee häähaaveestasi totta! Vihkiajat vuodelle 2023 varattavissa toukokuussa

04.04.2022, 11:43 /  päivitetty 04.05.2022, 16:55
Oletko suunnitellut häitä vuodelle 2023? Haaveiletko häistä lämpimänä kesälauantaina tai lumisena talvipäivänä valkoisena hohtavassa Tuomiokirkossa tai Vanhan kirkkopuiston puiden katveessa sijaitsevassa Vanhassa kirkossa? Vuoden 2023 lauantaipäivien vihkiajat varattavissa Helsingin ydinkeskustan kirkoista viikolla 19.

Mikäli unelmiesi vihkikirkko on jokin Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan alueen kirkoista ja haluat mennä naimisiin perinteisesti lauantaina, voit jättää vihkiaikatoiveen vuoden 2023 lauantaille verkossa.

Tähän aukeaa linkki hakulomakkeeseen maanantaina 9.5.2022 klo 9.

Verkon kautta varauksia on ollut mahdollisuus jättää sunnuntaihin 15.5.2022 saakka. Tämän jälkeen vihkiaikoja voi tiedustella maanantaista 6.6.2022 alkaen Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherranvirastosta puhelimitse p. 09 2340 6100 ma-ti klo 9-15, ke 12-17 ja to-pe klo 9-12.

Keskustan suositut vihkikirkot

Tuomiokirkkoseurakunnan alueelta löytyvät monille tutut, suositut vihkikirkot Helsingin tuomiokirkko, Vanha kirkko, Suomenlinnan kirkko, Johanneksenkirkko ja Mikael Agricolan kirkko. Kaikkiin kirkkoihin on tarjolla useita vihkiaikoja.

Keskustan kirkot ovat osa Helsingin seurakuntayhtymän historiallisesti arvokasta rakennuskantaa, jota seurakuntayhtymä on sitoutunut ylläpitämään ja huoltamaan säännöllisesti. Vanhaan kirkkoon on suunniteltu sisätiloihin remontti, joka ajoittuu keväälle tai syksylle 2023. Remontista johtuen Vanhaan kirkkoon voi tässä vaiheessa varata vihkiaikoja vain kesäkaudelle kesä-elokuulle 2023.

Uutisia voi ja kannattaa seurata myös helsinginseurakunnat.fi-sivun uutisista.

Jokaiseen kirkkoon varattavissa useita aikoja

Aiempina vuosina suosituimmat vihkikuukaudet ovat olleet heinä- ja elokuu. Verkkolomakkeella voi jättää vihkiaikatoiveen sekä avioliittoon vihkimistä että avioliiton siunaamista varten. Jokaiseen keskustan kirkkoon löytyy lauantaipäiville vihkiaikoja tasatunnein.

  • Tuomiokirkkoon klo 13, 14, 15 ja 16
  • Johanneksenkirkkoon klo 13, 14, 15 ja 16
  • Suomenlinnan kirkkoon klo 13, 14, 15 ja 16
  • Vanhaan kirkkoon aikoja on jaossa kesä-elokuussa klo 12, 13, 14, 15, 16, 17 ja 18.

Mikael Agricolan kirkko ei ole mukana nettivarauksessa, mutta vihkiaikoja lauantaipäiville voi varata puhelimitse kirkkoherranvirastosta 6.6.2022 alkaen.

Toiveita voi jättää vain lauantaipäivistä

Netin kautta voi jättää vihkiaikatoiveen ainoastaan vuoden 2023 lauantaipäivien vihkiajoista. Arkipäiville vihkiaikoja voi varata puhelimitse 09 2340 6100 vihkivuotta edeltävän vuoden toukokuun alusta lähtien eli arkipäiville suunniteltua vihkiaikaa vuodelle 2023 voi tiedustella 1.5.2022 alkaen. Sunnuntaisin Tuomiokirkkoseurakunnan kirkoissa ei järjestetä vihkimisiä.

Vihkiajan saaminen ei ole nopeuskilpailu

Vihkiaikatoiveiden esittämisessä ei ole kyse nopeuskilpailusta, sillä toiveita voi jättää koko viikon ajan. Lopputuloksen kannalta ei ole merkitystä, onko toiveensa jättänyt maanantaina vai sunnuntaina. Toivelistalla on hyvä olla kymmenkunta vaihtoehtoa, jotta jokainen vihkipari saisi itselleen sopivan ajan. Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan ja Johannes församlingin jäsenet ovat etusijalla vihkiaikoja jaettaessa.

Jos suunnitelmissanne on morsiusmessun järjestäminen, tulee vihkiaikatoiveet esittää ensisijaisesti päivän ensimmäiselle tai viimeiselle vihkiajalle, jotta morsiusmessun toteuttaminen on mahdollista. Lisäksi pyydämme olemaan yhteydessä kirkkoherranvirastoon, josta saatte tarkat ohjeet morsiusmessun varaamiseen liittyen.

Tieto vihkiajasta lähetetään toiveita esittäneille kesäkuun alussa

Vihkiajat jaetaan toiveiden perusteella. Vihkiaikatoiveensa tehneille lähetetään jaetuista vihkiajoista sähköpostiviesti. Saatua aikaa ei tarvitse enää erikseen vahvistaa. Vihkiajan peruutus tulee tehdä sähköpostitse ja peruutuksesta lähetetään vahvistus.

Mikäli et ole jättänyt vihkiaikatoiveita verkossa olevalla lomakkeella viikolla 19 (9.-15.5.2022), voit varata vihkiajan vuoden 2023 lauantaipäiviin kuin myös arkipäiviin soittamalla kirkkoherranvirastoon maanantaista 6.6.2022 alkaen.

Jos vihkiaikatoivetta jättävä pariskunta asuu ulkomailla, heidän varauksensa on mahdollista tehdä ulkomailta käsin, mikäli heillä on käytössä verkkopankkitunnukset. Jos tunnuksia ei ole, voi olla yhteydessä suoraan kirkkoherranvirastoon.

Kirkkoherranviraston henkilökunta auttaa sopivan vihkiajan löytämisessä, mikäli vihkiaikojen jaossa ei saa yhtäkään toivotuista ajoista. Koronapandemia näkyy edelleen vihkiaikojen varauksissa, joten voi olla, että vuodelle 2023 on tavallista enemmän toiveita.

(Julkaistu 4.4.2021 / Tuomiokirkkoseurakunnan viestintä/LK, 7.4. tehty päivämääriin korjauksia)