05.08. Onneksi olkoon: Salme, Sanelma | Palaute
Tuomiokirkkoseurakunta

Taide on sielujen välistä kommunikaatiota - taidenäyttely Tuomiokirkon kryptassa

Tuomiokirkkoseurakunta

07.08.2018, 10:24
Nyt on mahdollisuus kurkistaa Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa eri tehtävissä työskentelevien sielunmaisemiin Kryptassa avautuvassa näyttelyssä Personnel Art. Kuten näyttelyn nimi jo kertookin, kysymys on persoonallisista ja monin eri tekniikoin toteutetuista töistä. Näyttely rakentuu mm. sekatekniikalla tehdyistä töistä, valokuvista, öljyväritöistä, piirustuksista ja modernista asetelmista. Yhteistä aihealuetta ei ole: osa teoksista on kirkollisia aiheita, osa yleisinhimillisiä. Ainoa yhdistävä tekijä on Helsingin tuomiokirkkoseurakunta työpaikkana.

Taide on kuulunut kirkolliseen elämään varhaiskristillisistä ajoista, ja kirkkotaiteen merkitys länsimaiselle taidehistorialle on kiistaton. Monet taidehistorian merkkiteokset on tehty kirkkoihin ja kappeleihin. Kirkko oli aikoinaan myös ainoa paikka, missä taidetta oli esillä kaikelle kansalle.

Kotimaisista merkittävistä kirkkotaiteesta mainittakoon Hugo Simbergin freskot Tampereen tuomiokirkossa. Siellä sijaitsee myös toisinto kenties suomalaisten eniten rakastamasta taideteoksesta Haavoittunut enkeli. Simberg ei halunnut selittää teosta. Hän ei itse edes nimennyt sitä, mutta toivoi sen herättävän katsojassa minkä tahansa tunteen. Se on hyvä tavoite taiteelle edelleenkin. Tänä päivänä taide kuuluu kaikille paitsi katsomisen myös tekemisen osalta. Minkälaista taidetta kirkossa työskentelevät tekevät omalla vapaa-ajallaan?

Näyttelytila vie menneille vuosisadoille

Tuomiokirkon kellarissa sijaitsivat kirkon alkuaikoina 1800-luvulla lämmitysuunit ja halkovarasto, sota-aikana siellä oli asekätkö. Onpa siellä joskus säilytetty myös kirkkoherran autonrenkaita. 1970-luvulla tilat remontoitiin Kryptaksi, sinne rakennettiin kirkon työntekijöiden sosiaaliset tilat, kappeli ja kahvio.

Kesäkahvila Café Kryptaa pyörittävät kesäkuusta elokuuhun kirkon yhteistyökumppanit, mm. Cantores Minores vanhenpainyhdistys, Lions Club ja Martat. Viileä ja hämärä Cafe Krypta onkin mainio paikka tulla hetkeksi levähtämään keskikaupungin kuumuudesta ja nauttimaan vaihtuvien näyttelyiden annista ja paikan päällä valmistetuista leivonnaisista.

Tuomiokirkon kryptan sisäänkäynti on osoitteessa Kirkkokatu 18.

Personnel Art -näyttelyn avajaiset tiistaina 7.8. klo 17–19

Personnel Art -näyttelyn avajaisia vietetään tiistaina 7.8. klo 17–19. Silloin on mahdollisuus myös tavata näytteilleasettajia. Lämpimästi tervetuloa!

Personnel Art – näytteilleasettajat

  • Lauri Kananen, suntio
  • Suvi-Päivi Koski, TT, Tuomiokirkko-Suomenlinna alueen aluekappalainen
  • Maarit Mustakallio, pyhäkoulusihteeri
  • Anne E. Rantalainen, tekstiilisuunnittelija, Tuomiokirkkoseurakunnan vapaaehtoinen, teologian maisteri
  • Suvi-Maria Roine, seurakuntapastori
  • Minna Rönkkö, suntio
  • Miia Tilli, seurakuntasihteeri