23.09. Onneksi olkoon: Mielikki, Minja, Miisa | Palaute
Tuomiokirkkoseurakunta

Piispantarkastus Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa

Tuomiokirkkoseurakunta

08.09.2021, 10:20
Piispa Teemu Laajasalo toimittaa piispantarkastuksen Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa syyskuussa 2021. Vierailun keskeisenä teemana ovat tulevaisuus ja toivo sekä jälleenrakennus koronapandemian hellittäessä.
Kuvassa Helsingin tuomiokirkon kupoli, jonka takaa avautuu näkymä Helsingin keskustaan.

Piispantarkastuksessa piispa seurueineen arvioi yhdessä seurakunnan kanssa, mitä seurakunnalle kuuluu. Olennaista on myös tarkastella toimintaympäristön muutoksia ja pohtia sitä, millaiset ovat seurakunnan tulevaisuuden näkymät. Tämän vuoksi osana piispantarkastusta on alueen erilaisten toimijoiden kuuleminen.

Piispantarkastuksessa piispa ja seurakunta käyvät siis vuoropuhelua ja oppivat toisiltaan. Lisäksi piispa tutustuu seurakunnan alueella tapahtuvaan ajankohtaiseen toimintaan. Piispantarkastus osuu yksittäisen seurakunnan kohdalle kohtuullisen harvoin; Tuomiokirkkoseurakunnassa edellinen piispantarkastus oli vuonna 2003.

Ensimmäisellä piispantarkastusviikolla piispa tutustuu seurakunnan toimintaan ja keskustelee työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa. Toisella viikolla piispa Laajasalo vierailee muun muassa Länsisatamassa, Supercellin pääkonttorissa, Tuomiokirkkoseurakunnan diakonian ja nuorisotyön vieraana sekä Helsingin yliopistolla. Tiedossa on myös ekumeeninen aamurukous, keskustelua musiikki- ja kulttuuriväen kanssa sekä lounas paikallisten yrittäjien seurassa.

Piispantarkastus huipentuu piispanmessuun sunnuntaina 19.9. klo 10 Helsingin tuomiokirkossa. Messussa saarnaa piispa Teemu Laajasalo, liturgina kirkkoherra Marja Heltelä. Kanttorina Inka Kinnunen, urkurina Anna Pulli-Huomo. Mukana Cantores Minores -kuoro johtajanaan Hannu Norjanen.

Tiesitkö? Piispa vierailee säännöllisin väliajoin hiippakuntansa seurakunnissa ja toimittaa piispantarkastuksen. Piispantarkastuksilla on pitkä perinne kirkon historiassa.

Piispantarkastuksen yhteydessä piispa neuvottelee seurakunnan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa sekä tapaa seurakuntalaisia. Neuvottelussa käsitellään seurakunnan toiminnan painopisteitä ja työn kehittämistä sekä hallintoa ja taloutta.

Piispantarkastuksen ohjelmaan kuuluvat tavallisesti piispan vierailut paikkakunnan kouluissa, työpaikoilla, laitoksissa ja seurakunnan yhteistyökumppanien luona. (Lähde: evl.fi/sanasto)