30.09. Onneksi olkoon: Siru, Sirja, Sorja | Palaute
Tuomiokirkkoseurakunta

Bertel Gardbergin elämäntyö esillä Kryptan kesänäyttelyssä elokuussa

07.07.2020, 15:45 /  päivitetty 05.08.2020, 08:16
Helsingin tuomiokirkon kryptan kesänäyttely tuo kaikkien nähtäville akateemikko, hopeaseppä Bertel Gardbergin (1916-2007) elämäntyön. Näyttelyssä on esillä mm. kirkkohopeita ja aterimia sekä huonekaluja ja työvälineitä Gardbergin ateljee-verstaasta. Näyttelyyn voi tutustua elokuun ajan 4.8. alkaen.
Bertel Gardberg työnsä ääressä. Kuva Börje Söderholm / Designmuseo. Kuvassa myös Gardbergin suunnittelema hopeakannu.

Akateemikko, hopeaseppä Bertel Gardbergin (1916-2007) 100-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettiin juhlanäyttely Fiskarsin Ruukissa vuonna 2017. Näyttelyssä esitettiin Gardbergin mittava elämäntyö. Näyttely sai erittäin positiivisen vastaanoton ja se tuodaan nyt tietyin lisäyksin suuremman yleisön nähtäväksi Helsinkiin.

Bertel Gardberg oli suomalainen hopeaseppä ja muotoilija ja häntä pidetään taidekäsityön suurena mestarina. Gardberg toimi taidekäsityöläisenä yli 50 vuoden ajan ja hän oli Suomen merkittävin hopeaseppä viime vuosisadan toisella puoliskolla. Hän toi monella tavalla esiin käsityön merkityksen ja käsityöperinteid en vaalimisen ja hän edisti merkittävästi suomalaisen muotoilun kansainvälistä mainetta.

Uransa aikana Gardberg toimi niin uniikkiesineiden – korujen ja pienoisveistosten – kuin tilaustöiden ja teollisen muotoilun parissa. Hopean lisäksi hän käytti myös paljon muita materiaaleja kuten kiveä, puuta, terästä, messinkiä ja tinaa.

Näyttelyssä esitetään Gardbergin laajaa tuotantoa: töitä 1950-luvulta alkaen, hänen ajaltaan Irlannissa Kilkennyn Design-keskuksen johtajana, kirkkoihin suunniteltuja hopeaesineitä, koruja, aterimia jne. Esille tulee myös valokuvia, piirustuksia, työkaluja ja huonekaluja sekä työvälineitä Gardbergin ateljee-verstaasta, jota on säilytetty koskemattomana.

Sakraalihopea eli kirkolliset hopeaesineet

Ensimmäiset kirkolliset hopeaesineet Gardberg valmisti Helsingissä Malmin vanhaan kirkkoon vuonna 1953. Ehtoolliskaluston kirkolliset symbolit hän teki punaisesta Lapin jaspiksesta. Myöhemmin hän valmisti muita hopeaesineitä yksin Helsinkiin 15 eri kirkkoon.

Kirkollisia hopeaesineitä hän tuotti myös Helsingin ulkopuolelle. Hyvinkään kirkkoon hän valmisti sarjan esineitä, jotka kuvastivat rakennuksen muotokieltä, myöhemmin myös Tapiolan kirkkoon. Kuopion tuomiokirkkoon hän suunnitteli ja valmisti 200 erilaista esinettä yhdistäen käytännöllisyyden kirkkorakennuksen empirehenkeen.

Näyttelyyn saadaan lainaksi Helsingistä Malmin vanhaan ja uuteen sekä Herttoniemen kirkkoon Gardbergin tuottamia alttarikalustoja. Kuin myös Hyvinkään ja Kauniaisen kirkoista sekä Kuopion tuomiokirkosta.

Näyttely on toteutettu yksityisin voimin työryhmänä, johon kuuluvat kuraattoreiden Barbro Kulvikin ja Antti Siltavuoren lisäksi sihteerinä Martina Lindberg. Myös Bertel Gardbergin tytär Carina von Koskull ja hänen miehensä Dan von Koskull sekä poika Måns Gardberg ovat osallistuneet näyttelyn sisältöön.

Näyttelyä ovat olleet järjestämässä Arbetets Vänner Huvudföreningen rf, Bergsrådinnan Sophie von Julinin säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Fiskars Oyj Abp, Säätiö Emilie och Rudolf Gesellius fond, Säätiö Tre Smeder, Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska Kulturfonden. Näyttely järjestetään yhteistyössä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan ja Designmuseon kanssa.

Bertel Gardbergin elämäntyö - näyttely Tuomiokirkon kryptassa 4.8.‒30.8.2020. Avoinna ma–la klo 11–17, su klo 12–17. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Kulku Kryptaan kirkkosalista hissillä tai osoitteesta Kirkkokatu 18.