24.09. Onneksi olkoon: Alvar, Auno | Palaute
Koko Helsinki

Pekka Toivosen Piano Week -konsertti, VAPAUS

Kallion seurakunta

Kalenteri ja kellosymboli17.09.2020 klo 19:00 Ylösalaisin olevan pisaran muotoinen paikkasymboliAlppilan kirkko, Kotkankatu 2, 00510 Helsinki

Free that jazz! Improvisoitu konsertti. Kirkkotilassa taiteilija Olli Piipon maalauksia sekä filosofi Mika Hannulan tekstejä projisoituna piirtoheittimillä. Pekka Toivonen, piano; Miia Reko, trumpetti ja flyygelitorvi; Johannes Sarjasto, alttosaksofoni ja nokkahuilu; Olli Piippo, lyömäsoittimet ja maalaukset; Mika Hannula, tekstit

Vuosittainen Pekka Toivosen Piano Week järjestetään jo kolmannen kerran. Monitaiteellisen festivaalin ideana on uusia taidemusiikin muotoja. Viikon päätteeksi julkaistaan Toivosen uusin levytys.

Pekka Toivonen Piano Week levittäytyy jo kolmatta kertaa pääkaupunkiseudun kirkkoihin. Omintakeisen säveltäjän, pianistin ja graafikon musiikki matkaa viikon aikana läpi kaupunginosien ja yhteiskuntaluokkien.

Tänä vuonna tapahtumien sarja laajenee Hyvinkäälle asti. Poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattoman festivaalin ideana on uusia taidemusiikin muotoja. Musiikki on Toivoselle kaiken alkupiste, mutta ilmaisu ei rajoitu siihen.

– Musiikissani yhdistyvät klassisen, jazzin ja vapaan musiikin – ideologisesti myös rock‘n’rollin – eetokset. Multimodaalisissa konserteissani lähtökohtana on kokonaisvaltainen elämys, joka ruokkii kaikki aistit, Toivonen kertoo.

Helsinkiläisyleisölle tutuksi tulleet, hiljaisuudesta ammentavat, määritelmiä vieroksuvat, kirjoitetusta improvisointiin venyvät pianoresitaalit ovat itseenpäin käperryttäviä, kuulijan sielua eheyttäviä elämysmatkoja.

– Tänä vuonna festivaali äärimmäistyy monitaiteellisuudessaan. Tavoitteena on äänen, kuvan, tekstin ja liikkeen saumaton liitto. Kenties jotain ihan uutta, Toivonen toivoo.

Kaikki viikon konsertit ovat toisistaan poikkeavia. Jokapäiväinen yllätyselementti on vierailevat solistit – vapaana virtaavaan pianomusiikkiin sulaa sisään milloin mezzosopraano, milloin saurofoni. Lisäksi esityksiin linkittyy performansseja, kuvataidetta ja kirjallisuutta.

Perjantain päätöskonsertissa Helsingin Vanhassa kirkossa kuullaan ja julkaistaan Toivosen tänä vuonna säveltämä Soolosellosarja.