14.06. Onneksi olkoon: Kielo, Pihla | Palaute
Koko Helsinki

Kalevi Kiviniemi soittaa Meilahden urkujen juhlakonsertin

24.11.2019 klo 18:00 - 19:30 Meilahden kirkko, Pihlajatie 16, 00270 Helsinki

Meilahden kirkon urut valmistuivat vuonna 1959. Sen jälkeen soittimella on soitettu suuri määrä merkittäviä urkukonsertteja. Soittimen 60-vuotisjuhlakonserttiin ensi sunnuntaina konserttiurkuri Kalevi Kiviniemi on tyylinsä mukaisesti valinnut juuri näille uruille räätälöidyn mielikuvitusta kiihottavan ohjelman.

Juhlakonsertti peilaa Meilahden kirkon 60-vuotisen Marcussen-urun monisävyistä värikarttaa aina Versailles’n linnan Aurinkokuninkaan Ludvig XIV:n barokkiajan ja Johann Sebastian Bachin teoksista konsertin päänumeroon Marcel Duprén Kärsimys-sinfonian osaan Ristiinnaulitseminen sekä Jehan Alainin sävellyksiin ja Kiviniemen omiin improvisaatioihin.

Meilahden kirkon urku on historiansa aikana ollut merkittävä konserttisoitin. 1970-luvun alkuvuosina Organum-seura järjesti Meilahdessa aikansa merkittävimmät kotimaiset urkukonsertit, joissa oli esiintyjinä myös ulkomaisia huippunimiä. Kiviniemi itse on viimeksi konsertoinut Meilahdessa kymmenen vuotta sitten.

Viime vuosina Kiviniemi on esiintynyt maailman merkittävimmissä konserttipaikoissa, kuten Leipzigin Gewandhausissa, Moskovan Tšaikovski-salissa, Korean Sejong Art Centerissä ja Tokion Metropolitan Theatresssa sekä laajalti Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa.

Pariisin Notre-Damen katedraalissa Kiviniemi on esiintynyt useita kertoja, viimeksi elokuussa 2017 viimeisenä suomalaisena ennen katedraalin paloa. Tähän mennessä Kiviniemeltä on ilmestynyt noin 200 levytystä. Syksyllä hän julkaisi Pariisin Notre-Damen katedraalin 57 palkatta jääneen työntekijän hyväksi cd-levyn Mélancolie. Levyä myy Fuga Oy ja tuotto menee kokonaisuudessaan tähän tarkoitukseen. Kalevi Kiviniemi kuuluu maailman eniten levyttäviin klassisen musiikin taiteilijoihin.

Viime aikoina Kiviniemi on tutkinut erityisesti nobelistien Albert Einsteinin ja Max Planckin musiikillisia yhteyksiä, heidän säveltämistään, improvisointiaan ja urkujensoittoaan. Hän on luennoinut aiheesta kotimaan lisäksi eri yhteyksissä Yhdysvalloissa, Venäjällä, Itävallassa, Saksassa ja Serbiassa.

Luterilaisen Kulttuurin Säätiö myönsi marraskuun alussa Kiviniemelle tunnustuspalkinnon, koska hän on kunnioittavalla tavalla pitänyt urkutaidetta esillä niin Suomessa kuin ulkomailla.

Kalevi Kiviniemen urkukonsertti Organ Cosmos Meilahden kirkossa su 24.11. klo 18.